Išsikepkite šnicelį, karbonadą ar muštinį: mėsininkas pasidalijo receptais

Ar kada susimąstėte, kuo skiriasi ir kuo panašūs yra šniceliai, karbonadai bei muštiniai? Visų pirma visiems šiems patiekalams dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl jie dažnai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės, kiaulienos, veršienos bei jautienos išpjovos arba kumpio.

 Šnicelis.<br> 123rf nuotr.
 Šnicelis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 5:02 PM

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, mėsa pardavimų viršūnėse laikosi visais metų laikais, keičiasi tik jos vartojimo įpročiai.

„Pastebime, kad žiemą šokteli maltos mėsos pardavimai. Natūralu, nes šaltuoju metų laiku žmonės linkę gamintis komfortiškesnius, sotesnius patiekalus. Siekdami užtikrinti aukščiausią mėsos kokybę, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais“, – teigia V. Budrienė.

Vienas patiekalas – skirtingi pavadinimai

Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis ir namuose išsikepti šnicelio, muštinio ar karbonado.

Kaip teigia žinovas, esminis skirtumas tarp šių patiekalų – pavadinimas. Šių patiekalų pavadinimai skiriasi ir skirtingose šalyse, todėl nenustebkite, jei užsienyje tą patį patiekalą ragausite jau kitu pavadinimu.

„Lietuvoje šnicelį įprasta ruošti iš kiaulienos, o Milane šį patiekalą gamina iš veršienos ir vadina jį Milano šniceliu arba pjausniu. Vienoje tas pats patiekalas vadinamas Vienos šniceliu ir kepamas lydytame svieste. Kaip ir Italijoje, Austrijoje šnicelis dažniausiai gaminamas iš veršienos.

Karbonadas svetur dažniausiai vadinsis nugarinės kepsniu, o muštinis – sprandinės kepsniu“, – pasakoja G. Bačkovas.

Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Šnicelis. Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele ir neįprastu dydžiu, dažniausiai didesniu už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje ir patiekiama su citrinos gabalėliu.

Karbonadas. Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.

Muštiniai. Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Anot G. Bačkovo, gaminant muštinius – jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.

G. Bačkovas dalijasi ir dar trimis burnoje tirpstančiais kepsnių receptais, kuriuos lengvai ir greitai pasigaminsite namuose.

Tradicinis šnicelis

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos išpjovos
  • 1/3 puodelio miltų
  • 1 v. š. česnakinės druskos
  • ½ v. š. paprikos prieskonių
  • ½ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 3 kiaušinių
  • 2 puodelių džiūvėsėlių
  • alyvuogių aliejaus
  • citrinų skiltelės

Kaip gaminti

Kiaulienos išpjovą supjaustykite norimo dydžio kepsniais. Juos sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktu. Kepsnius apibarstykite prieskoniais. Tuomet apvoliokite juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio stiprumo kaitros. Sudėkite kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie apskrus, taps traškus ir įgaus auksinį atspalvį. Kai iškeps, šnicelį patiekite su citrinos skiltele. Mėgaukitės iš karto!

Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 150 g tarkuoto sūrio
  • 100 g smulkintų pievagrybių
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. maltų pipirų
  • 40 g majonezo
  • augalinio aliejaus

Kaip gaminti

Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais. Mėsą išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Druską ir pipirus iš abiejų pusių įtrinkite į mėsą. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą.

Majonezą sumaišykite su smulkintais pievagrybiais ir tarkuotu sūriu. Masę uždėkite ant karbonadų ir sudėkite į indą.

Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30–35 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Muštinis su svogūnais ir baravykais

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės
  • 2 svogūnų
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. maltų pipirų
  • 1 v. š. jautienos prieskonių
  • 50 g džiovintų baravykų
  • alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti

Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ją išmuškite specialiu plaktu iš abiejų pusių. Prieskoniais ištepkite mėsą iš abiejų pusių. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite smulkintus svogūnus ir džiovintus baravykus ir pakepinkite apie 3–4 minutes.

Tuomet sudėkite mėsą. Ją kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Tuomet mėsą perkelkite į indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis. Skanaus!

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.