Lengvas ir vasariškas desertas „Pavlova“: receptas, kurį rekomenduoja L. Janušonytė

„Tiek įsisiautėjau suktis prie viryklės, kad mano vyras Uwe papilnėjo keliais kilogramais. Niekada nemaniau, kad maisto gaminimas mano gyvenime užims tiek daug vietos“, – prisipažino praeityje garsi sporto žurnalistė Laima Janušonytė-Steinhoff (64 m.).

„Pavlova“ pagal L. Janušonytės receptą.<br> Asmeninis albumas.
„Pavlova“ pagal L. Janušonytės receptą.<br> Asmeninis albumas.
„Pavlova“ pagal L. Janušonytės receptą.<br> Asmeninis albumas.
„Pavlova“ pagal L. Janušonytės receptą.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-25 14:02

Vokietijoje gygvenanti Laima prieš kurį laiką save ir pažįstamus nustebino naujais talentais – sėkmingai daržininkauja ir gali didžiuotis kulinariniais atradimais.

Kasdien savo vyrui L.Janušonytė-Steinhoff ruošia pietus ir vakarienę. Ir nė kiek nesibodi namų šeimininkės vaidmens. 

„Lietuvoje prie viryklės beveik neprieidavau, nes pirmiausia tam nebuvo laiko. Sporto žurnalistika įpareigodavo ir vakarais dažnai dirbti, tekdavo filmuoti rungtynes, dažnai išvažiuoti į komandiruotes. Savaitgaliai dažnai būdavo užimti. Valgyti gamindavo mano geroji mamytė, kuri gyveno su manimi.

Kadangi laiko nebuvo, nebuvo ir didelio noro šeimininkauti. Be to, man maistas nebuvo per daug svarbus. Suvalgai duonos riekę su sviestu, apibarstytu cukrumi, ir gerai. Daugiau gaminti pradėjau dar prieš išvykdama į Vokietiją.

Laikui bėgant tiesiog pasinėriau į kulinarinį labirintą ir nebegaliu sustoti. Net mama manęs klausdavo: „Iš kur tu tiek moki?“ Sakydavau: „Mamyte, taigi internetas visagalis, ten visko galima rasti. Svarbu turėti produktų.“

Tad taip įsisiautėjau virtuvėje, kad žiūriu, jog mano vyras svorio priaugo“, – pasakojo L.Janušonytė. 

Daugiau apie L. Janušonytės gyvenimą Vokietijoje ir virtuvės atradimus skaitykite čia: „Buvusi sporto žurnalistė L. Janušonytė atrado netikėtą aistrą: „Nebegaliu sustoti“

Su „Savaitgalio“ skaitytojais ji pasidalijo keliais receptais. Vienas jų – legendinis desertas „Pavlova“. Išbandykite!

„Pavlova“

Kremui reikės:

  • 125 ml maskarponės
  • 125 ml riebios grietinėlės (jei neturite maskarponės, galima gaminti naudojant 250 ml grietinėlės)
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 a. š. vanilės

Morengui reikės:

  • 4–5 kiaušinių
  • 250 g cukraus
  • 1 a. š. krakmolo
  • 1 a. š. acto

Pagrindą – morengą galite iškepti iš anksto. Jam nieko neatsitiks, jei pastovės porą dienų, o štai kremas ir braškės turi būti šviežutėliai. Pagrindui visi produktai turi būti kambario temperatūros. Svarbiausias produktas – kiaušinių baltymai.

Kad pavyktų „Pavlova“, būtina švariai atskirti baltymus nuo trynių. 4 kiaušinių baltymus išplakite iki standumo, kad blizgėtų. Į baltymų masę neskubėdami pilkite cukrų šaukštas po šaukšto ir plakite apie 10 min., kol masė bus tvirta ir žvilganti kaip sniegas.

Į masę įberkite šaukštelį krakmolo ir įpilkite šaukštelį acto. Dar 1 min. paplakite. Įkaitinkite orkaitę 120 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir pieštuku nubrėžkite maždaug 20 cm apskritimą. Jį užpildykite baltymų mase. Tolygiai, bet nespauskite.

Truputį pakelkite kraštus, kad jie būtų pasipūtę. Dėkite į orkaitę ir kepkite 30 min. Sumažinkite karštį iki 100 laipsnių ir kepkite arba džiovinkite dar 3 val. Iškeptą morengą galima laikyti per naktį orkaitėje. Sausoje vietoje galite laikyti ir 2 paras.

Kremui skirti visi produktai turi būti gerai atšaldyti. Maskarponę išplakite su cukrumi ir vanile. Pilkite grietinėlę ir plakite, kol masė sutirštės, bet neperplakite, nes viskas gali virsti sviestu! Jei reikia, kremą taip pat galite laikyti per naktį šaldytuve.

Paskutinis žingsnis: ant morengo pagrindo dėkite kremą ir jį puoškite šviežiomis braškėmis. Galima į tarpus pridėti šilauogių, papuošti mėtų arba bazilikų lapeliais, pabarstyti braškes milteliniu cukrumi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.