Rauginti pekininiai kopūstai: patiekalas, kurį korėjiečiai valgo kasdien

Pekininio kopūsto kimčiai

Korėjietiški kimčiai.<br>123rf nuotr.
Korėjietiški kimčiai.<br>123rf nuotr.
Korėjietiški kimčiai.<br>123rf nuotr.
Korėjietiški kimčiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Toma Kumžienė, kuksando meistrė

Nov 1, 2023, 5:44 PM

Legendinis kuksando meistras Jin Mokas kimčius daro išsyk atskridęs į Lietuvą – korėjiečiai juos valgo kasdien. Tad paruošti šį patiekalą išmokau iš jo.

Reikės:

  • pekininio kopūsto
  • 1–2 baltųjų ridikų
  • 3 v. š. aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 v. š. žuvies padažo
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2 česnakų
  • ryšulėlio svogūnų laiškų
  • imbiero šaknies (maždaug 4x2 cm)

Iš vakaro pripilkite didelį indą vandens ir jį gerai pasūdykite. Į jį įdėkite išilgai pusiau perpjautą pekininį kopūstą. Prieš pamerkdami įpjaukite jo kotą ir jį šiek tiek patraiškykite delnais. Vanduo turi visiškai apsemti kopūstą, jame jį reikia laikyti apie 24 valandas.

Kol mirksta kopūstas, paruoškite padažą su baltaisiais ridikais.

Ridikus supjaustykite plonais šiaudeliais. Svogūnus, česnakus ir imbierą sutrinkite maisto smulkintuvu. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Viską sumaišykite, įpilkite žuvies padažo, suberkite aitriųjų paprikų miltelius. Jei padažas jums per aštrus, įtarkuokite žalio obuolio.

Paruošę padažą iš sūrymo ištraukite pekininį kopūstą, nuvarvinkite vandenį ir įdėkite jį į didelį indą. Tuomet neatplėšdami nuo koto padažu iš abiejų pusių įtrinkite visus kopūsto lapus.

Sandariai uždengtame inde vėsioje patalpoje kimčiai rauginami apie tris dienas, šaldytuve – savaitę.

Ledjūrio menkė

Aš mėgstu šį patiekalą – dažniausiai juo sutinku meistrą Jin Moką, kai atskrenda į Lietuvą. Ledjūrio menkės (Pollachius virens), pasak korėjiečių, valo kepenis, todėl šios žuvies įvairiausiais pavidalais (sūdytos, vytintos, šviežios) galima rasti visose maisto parduotuvėse.

Į puodą dedame stambiai supjaustytą didelį baltąjį ridiką – aš jį kapoju stambiais gabalais, padalinu į kokias 6 dalis.

Ant viršaus beriame stambiai supjaustytą svogūną (aš dalinu į 4 dalis, jei svogūnai maži, tada į dvi), tuomet dedame taip pat stambiais gabalais supjaustytą ledjūrio menkę.

Kitame inde sumaišau aitriąsias paprikas, daug sutraiškyto česnako, smulkintą imbierą, apie 2 v. š. rudojo cukraus (galite keisti medumi) ir puodelį sojų padažo. Tai – padažas.

Pilu padažą į puodą ant ridiko, svogūnų ir žuvies, dar užpilu stiklinę vandens. Užverdu.

Sumažinu ugnį ir verdu apie 35 min. Keliskart palaistau žuvį padažu.

Kai įdedu į lėkštę, palaistau padažu, pabarstau svogūnų laiškais. Valgome ir ridiką, ir žuvį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.