Varškės apkepas – purumas, kuris tirpsta burnoje

2025 m. gegužės 8 d. 15:04
Lrytas.lt
Varškės apkepas – tai vienas iš tų nostalgiškų patiekalų, kuris primena vaikystę, šeimos pusryčius ir jaukius savaitgalio rytus. Klasikinis varškės apkepas su manų kruopomis yra ypatingai purus, švelnus ir maloniai saldus. Šis receptas – tai tradicinis lietuviškas variantas, kurį galite papildyti razinomis, obuoliais ar kitais mėgstamais priedais, pritaikydami pagal savo skonį. Tobulas pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek desertui!
Daugiau nuotraukų (1)
  • Sudėtingumas: lengvas
  • Porcijos: 6–8
  • Paruošimo laikas: 15 minučių
  • Kepimo laikas: 40–45 minutės
Būtini ingredientai
  • 500 g varškės (riebi, kremiška)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 100 ml grietinės (30 % riebumo)
  • 50 g manų kruopų
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštas sviesto (formos patepimui)
  • 1 šaukštas džiūvėsėlių (formos pabarstymui)
Rekomendaciniai ingredientai
  • 50 g razinų arba džiovintų spanguolių
  • 1 citrinos žievelė, smulkiai tarkuota
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 obuolys, nuluptas ir supjaustytas kubeliais Medus ar klevų sirupas (patiekiant)

Varškės apkepo paruošimo būdas

1. Paruošti orkaitę ir formą 
Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą (apie 20×20 cm arba 22 cm skersmens) ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
2. Varškės paruošimas
Varškę sutrinti šakute arba pertrinti per sietelį. Tai suteiks apkepui švelnumo ir vientisumo.
3. Tešlos gaminimas
Į varškę įmušti kiaušinius, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti grietinę ir manų kruopas.
4. Papildomi ingredientai
Jei naudojamos razinos, jas užpilti karštu vandeniu ir palaikyti 5–10 minučių, nusausinti. Įmaišyti į varškės masę kartu su pasirinktais priedais: citrinos žievele, cinamonu ar obuolių gabalėliais.
5. Kepimas
Paruoštą masę supilti į paruoštą kepimo formą, paviršių išlyginti. Kepti apie 40–45 minutes, kol viršus gražiai pagels ir vidus sutvirtės. Patikrinti mediniu pagaliuku – jis turi būti švarus.
6. Atvėsinimas ir patiekimas
Iškeptą apkepą palikti formoje 10–15 minučių, kad sutvirtėtų. Patiekti šiltą arba atvėsusį su grietine, uogiene, šviežiomis uogomis ar šlakeliu medaus.
Pastabos
  • Laikymas: šaldytuve sandariame inde iki 2–3 dienų.
  • Pašildymas: prieš patiekiant galima pašildyti.
  • Daugiau purumo: norint ypatingo purumo, kiaušinių baltymus galima išplakti atskirai ir švelniai įmaišyti į tešlą.
Profesionalo patarimas
Jei į apkepą įmaišoma daugiau drėgnų vaisių, rekomenduojama padidinti manų kruopų kiekį, kad tešla išliktų standi.
varškės apkepasapkepasdesertas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.