VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Varškės apkepas be manų – idealus pasirinkimas ieškantiems lengvesnio varianto

2025 m. gegužės 8 d. 14:52
Lrytas.lt
Varškės apkepas – vienas iš tų klasikinės lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris visada sukelia jaukumo jausmą. Šis receptas ypatingas tuo, kad jame nenaudojamos manų kruopos – vietoje jų naudojami lengvesni miltai, todėl apkepas išlieka purus, švelnios tekstūros ir šiek tiek lengvesnis. Puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek lengvam desertui. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite praturtinti apkepą vaisiais, uogomis ar aromatiniais priedais!
Daugiau nuotraukų (1)
  • Sudėtingumas: lengvas
  • Porcijos: 6–8
  • Paruošimo laikas: 15 minučių
  • Kepimo laikas: 40–45 minutės
Būtini ingredientai
  • 500 g varškės (geriau riebi, kremiška)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 100 ml grietinės (apie 30 % riebumo)
  • 2 šaukštai miltų (kvietinių arba avižinių)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštas sviesto (formos patepimui)
  • 1 šaukštas džiūvėsėlių (formos pabarstymui)
Rekomendaciniai ingredientai
  • 50 g razinų arba džiovintų spanguolių
  • 1 citrinos žievelė (smulkiai tarkuota)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 obuolys, supjaustytas mažais kubeliais
  • Medus arba klevų sirupas (patiekiant)

Varškės apkepo be manų paruošimo būdas

1. Paruošti orkaitę ir formą
Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (20×20 cm arba 22 cm skersmens apvali forma) ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
2. Varškės paruošimas
Varškę gerai sutrinti šakute arba pertrinti per sietelį. Tai suteiks apkepui švelnumo ir vientisumo.
3. Tešlos gaminimas
Į varškę įmušti kiaušinius, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti grietinę ir miltus.
4. Papildomi ingredientai
Jei naudojamos razinos ar kiti priedai (pvz., obuoliai, citrinos žievelė, cinamonas), šiuo metu juos įmaišyti į tešlą.
5. Kepimas
Tešlą supilti į paruoštą kepimo formą, švelniai išlyginti paviršių. Kepti apie 40–45 minutes, kol apkepo viršus gražiai pagels ir vidus sutvirtės. Norėdami įsitikinti, ar apkepas iškepęs, įsmeikite medinį pagaliuką – jis turi būti sausas.
6. Atvėsinimas ir patiekimas
Iškeptą apkepą palikti atvėsti formoje 10–15 minučių. Patiekti šiltą arba visiškai atvėsusį, papuoštą grietine, trintomis uogomis ar medumi.
Pastabos
  • Laikymas: apkepą galima laikyti šaldytuve 2–3 dienas sandariame inde.
  • Miltų pasirinkimas: vietoje kvietinių miltų galima naudoti avižinius ar migdolų miltus sveikesniam variantui.
Profesionalo patarimas: Kad apkepas būtų ypatingai purus, rekomenduojama kiaušinių baltymus atskirai išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į varškės masę prieš kepimą.
receptaivarškės apkepasapkepas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.