VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Varškės apkepas su razinomis – purus, saldus ir nostalgiškas

2025 m. gegužės 13 d. 15:05
Lrytas.lt
Varškės apkepas su razinomis – tai klasikinis, laiko patikrintas lietuviškas desertas ar pusryčių patiekalas. Minkštas, purus ir švelniai saldus apkepas su švelniai saldžiomis razinomis suteikia nostalgišką skonio patirtį. Jis lengvai pagaminamas, puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, o patiekiamas su grietine, uogiene ar šviežiomis uogomis tampa dar gardesnis.
Daugiau nuotraukų (1)
  • Sudėtingumas: Lengvas
  • Porcijos: 6–8
  • Paruošimo laikas: 20 minučių
  • Kepimo laikas: 45–50 minučių
Būtini ingredientai
  • 500 g varškės (9 % riebumo arba riebesnės, gerai sutrintos)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 50 g manų kruopų
  • 100 ml riebios grietinės (30 %)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 70–80 g razinų
  • 1 šaukštas sviesto (formos patepimui)
  • 1 šaukštas džiūvėsėlių (formos pabarstymui)
Rekomendaciniai ingredientai
  • 1 citrinos žievelė (tarkuota, gaivesniam skoniui)
  • 1 šaukštas romo ar apelsinų likerio (razinų mirkymui)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono (jei norisi šiltesnio aromato)

Varškės apkepo su razinomis paruošimo būdas

1. Paruošti orkaitę ir formą
Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą (apie 20×20 cm kvadratinę arba 22 cm apvalią) ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
2. Razinos
Razinas užpilti karštu vandeniu arba šlakeliu romo ir palaikyti 10–15 minučių, kol suminkštės. Nusausinti.
3. Varškės pagrindas
Varškę gerai sutrinti šakute arba pertrinti per smulkų sietelį, kad būtų švelni ir vientisa.
4. Tešlos gaminimas
Trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Įmaišyti varškę, grietinę, manų kruopas, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Išmaišyti, kad masė būtų vientisa.
5. Baltymų paruošimas
Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į varškės masę, kad išliktų purumas.
6. Razinos
Įmaišyti nusausintas razinas į tešlą. Jei naudojate citrinos žievelę ar cinamoną, juos taip pat įmaišykite dabar.
7. Kepimas
Paruoštą tešlą supilti į paruoštą kepimo formą ir paviršių lengvai išlyginti. Kepti 45–50 minučių arba kol apkepo viršus gražiai pagels, o pagaliukas, įsmeigtas į vidurį, išeis švarus.
8. Atvėsinimas
Iškeptą apkepą palikti formoje apie 15 minučių, kad šiek tiek atvėstų ir sutvirtėtų. Tuomet pjaustyti ir patiekti.
9. Patiekimas
Patiekti šiltą arba visiškai atvėsusį su šlakeliu grietinės, uogiene ar šviežiomis uogomis. Taip pat puikiai tinka paskaninti trupučiu medaus.
Pastabos
  • Laikymas: Apkepą galima laikyti šaldytuve 2–3 dienas. Prieš valgant švelniai pašildyti.
  • Purumo paslaptis: Nepermaišykite masės įmaišydami baltymus – svarbu išlaikyti jų suteiktą purumą.
Profesionalo patarimas: jeigu norite dar minkštesnio ir švelnesnio apkepo, sumažinkite manų kiekį iki 30–40 g ir padidinkite grietinės kiekį iki 120 ml.
varškės apkepasapkepasreceptai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.