Kaip vaikams surengti skanią ir sveiką šventę gamtoje

Rasos, Kupolinės ar Joninės – tai skirtingi tūkstantmečius skaičiuojančios trumpiausios metų nakties šventės pavadinimai. Tradicijomis ir apeigomis apipinta vasaros saulėgrįža davė pradžią ir mūsų visų pamėgtoms iškyloms į gamtą, vakarojimui prie laužo.

Kai į gamtą vykstate su vaikais, itin svarbu tinkamai pasirinkti maisto produktus, kuriuos ruošite ant laužo.
Kai į gamtą vykstate su vaikais, itin svarbu tinkamai pasirinkti maisto produktus, kuriuos ruošite ant laužo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 4:46 PM

Nors šiandien tai labiau jaunimo šventė, bendrovės „Kretingos maistas“ mitybos ekspertė Aldona Blyžienė įsitikinusi, kad sunkiai rastume geresnę progą užkandžiauti spragsint laužui ir pabūti kartu su savo vaikais.

Kviesdama šeimas prisiminti Joninių tradicijas, mokyti mažuosius pinti vainikus, kartu dainuoti dainas, žaisti įvairius žaidimus ir ieškoti stebuklingo paparčio žiedo J.Blyžienė priminė ir tai, kaip tinkamai pasirinkti maisto produktus ir juos ruošti ant laužo, kad šventė neapkarstų dėl virškinimo sutrikimo ligų.

„Senovėje per Jonines daugelis valgių buvo ruošiama gamtoje. Pats populiariausias – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais. Taip pat buvo spirginami lašiniai, mėsa, skanaujama iš anksto pasiruoštų pyragų, sūrio, kiaušinių, duonos“, – pasakojo A.Blyžienė.

Šiais laikais ruošiantis Joninių iškylai mitybos specialistė ragina pasigaminti salotų iš šviežiai užaugintų daržovių. Svarbiausia negaminti su majonezu, grietine ar jogurtu, nes šie padažai greitai genda ir ypač vaikai gali greitai apsinuodyti.

„Šviežių agurkų, pomidorų, salotų lapų, ridikėlių salotoms, pagardintoms svogūnų laiškais ar krapų šakele, puikiai tiks alyvuogių aliejus ar citrinų sultys. Vaikai, nelabai mėgstantys daržovių, mielai jas valgys, jeigu galės patys jas pamovę ant pagaliuko pakepinti ant laužo žarijų. Tik atsiminkite, kad daržovių nerekomenduojama plauti upės ar ežero vandeniu, tai gali būti pavojinga. Turėkite švaraus geriamojo vandens“, – patarė A.Blyžienė.

Renkantis mėsą taip pat reikia žinoti kelis pagrindinius dalykus. „Vaikai labai mėgsta patys čirškinti vaikiškas pieniškas dešreles. Tačiau tai gali būti pavojinga – kepant ant laužo tam nepritaikytus gaminius susidaro pavojingų kancerogenų, – perspėjo A.Blyžienė. – Keliaudami į gamtą su vaikais geriau mėsą paruoškite patys. Rinkitės liesą, neriebią – vaikams itin tiks vištiena.

O jeigu jau perkate paruoštus mėsos gaminius, įsitikinkite, kad jie paženklinti kaip tinkami kepti ant laužo.“

Dar vienas svarbus dalykas, kurį privalo žinoti kiekvienas stovyklautojas, – negalima kepti ant atviros liepsnos. Ir nesvarbu, ar kepate mėsą, ar daržoves. Maisto produktai negali tiesiogiai liestis su ugnimi, nes tada apanglėja ir atsiranda žmogaus organizmui kenksmingų kancerogenų.

„Kepant lauko kepsninėje reikėtų palaukti, kol liks tik žarijos, ir kepti virš jų, kartkartėmis įsiplieskiančią ugnį prigesinti vandeniu.

Ugnis užsiliepsnoja, kai ant žarijų nuo mėsos laša riebalai, tad riebios mėsos reikėtų vengti dar ir dėl to.

Norint saugiai išsikepti žarijose bulvių, reikia jas įvynioti į maistinę foliją. Valgydami iškeptą bulvę švariai nulupkite odelę“, – įspėjo „Kretingos maisto“ specialistė.

Nors vaikai itin mėgsta saldžius, gazuotus gėrimus, jų taip pat reikėtų vengti. Geriausia troškulį malšinti negazuotu mineraliniu vandeniu arba namuose pasigamintu geriamuoju vandeniu su žaliąja citrina ir mėtų lapeliais.

Svarbiausia visada dar prieš kelionę nepamiršti pasirūpinti pakankamu kiekiu gaivaus gėrimo. Jeigu perkate ar gaminatės užkandžius, neimkite į kelionę konditerijos gaminių su glajumi, kremu ar įvairiais pertepimais.

„Kai šilta, jie pradeda labai greitai gesti. Jei norėsis užkandžių, pasiruoškite paprastų trapučių, džiūvėsių ar kitų sausų gaminių, svarbu, kad jų pagardai nebūtų iš pieno ir kiaušinių. Kaip sveikas užkandis labai tinka vaisiai, riešutai“, – linkėdama gražios šeimos šventės rekomendavo „Kretingos maisto“ mitybos specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.