Virtuvės žinovė – apie tai, kaip sveikiau ruošti valgius

Mitybos raciono pokyčius natūraliai diktuoja sezonai, tad atėjus pavasariui ypač svarbu po žiemos nualintą organizmą aprūpinti reikalingomis medžiagomis, kurių galime gauti su maistu. Net 80 proc. gyvenimo būdo kokybės lemia subalansuota mityba ir tik nedidelę dalį – fizinis aktyvumas. Todėl nusprendusiems įsigyti sporto klubo abonementą ar išsitraukti bėgimo batelius pirmiausia reikėtų atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-01 10:24, atnaujinta 2017-06-06 00:23

Kaip keisti mitybos įpročius, pataria VMG žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė, profesionali kulinarė Elžbieta Monkevič ir profesionali kūno rengybos sportininkė Inga Žuolytė.

Valgydami jauskite saiką

Psichologiškai įrodyta, kad saulės spinduliai, kurių artėjant pavasariui sulaukiame vis daugiau, teigiamai veikia žmonių nuotaiką, kartu ir visą organizmą. Tam pritaria ir virtuvės atstovė E.Monkevič – pasak jos, atšilus orams norisi lengvesnių, sveikai pagamintų patiekalų, tačiau pavojus persivalgyti išlieka. Todėl, virtuvės šefės nuomone, labai svarbu jausti saiką ir stebėti, ko ir kiek valgai.

„Svarbu įklausyti į savo organizmą. Dažnam artėjant pavasariui norisi lengvumo. Tad ir maitintis reikėtų su protu ir saiku. Neturint saiko galima tiek prisivalgyti vadinamųjų sveikų produktų, kad po to jausitės negerai.  Jeigu žmogaus mityba yra subalansuota, visavertė, sveika ir jis gerai jaučiasi, mano nuomone, didelių pokyčių nereikia“, – tikino virtuvės šefė.

„Visiškai atsisakyti nereikia nieko – žmogaus organizmui reikalingos maisto medžiagos gaunamos valgant kuo įvairesnį maistą. Tačiau valgoma turėtų būti proporcingai, atsižvelgiant į organizmo poreikius bei gyvenimo būdą, – antrino I.Žuolytė. – Saikas yra pagrindinis raktas į visavertę bei subalansuotą mitybą ir gerą savijautą“.

Kepkite garuose

Tiek sporto, tiek kulinarijos srityje dirbančios moterys vieningai sutaria: kuo mažiau maistas apdorotas – tuo jis vertingesnis. „Visuomet esu už tai, kad kuo daugiau maisto būtų gaminama ne ant viryklės, o orkaitėje. Kepimas orkaitėje – bet ne keptuvėje, kepimas garuose – bet ne gruzdinimas“, – pabrėžė E.Monkevič.

„Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis teigė, kad įprasta manyti, jog garų puoduose ruoštas maistas – beskonis, tačiau garų orkaitėje vienu metu maistą galima ne tik garinti, bet ir skrudinti.

„Profesionalūs virtuvių šefai, ruošiantys išskirtinius patiekalus prestižiniuose restoranuose, neapsieina be garinės orkaitės. Garuose galima gaminti beveik visus produktus, išskyrus makaronus, kruopas, grybus bei pupeles, kurių apdorojimui reikalinga aukštesnė temperatūra ir intensyvesnis gamybos procesas“, – kalbėjo ekspertas.

Paprastai verdant netenkama didelės dalies vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties. O kepant keptuvėje naudojami papildomi gyvulinės kilmės arba perdirbti riebalai, kurių perteklius organizme padidina antsvorio, kraujagyslių ligų riziką.

Kepant maistą orkaitėje su garų programa galima išsaugoti du kartus daugiau naudingųjų medžiagų, išlaikyti natūralų patiekalų skonį ir aromatą.

Atsisakykite „tuščių“ kalorijų

Sportininkės I.Žuolytės nuomone, žmonės dažnai valgo per daug angliavandenių ir per mažai baltymų turintį maistą. Taip pat yra linkę pulti į kraštutinumus ir imtis drastiškų dietų, kurios veda į persivalgymą ir antsvorį.

„Labai svarbu iš savo mitybos raciono išbraukti naudingos maistinės vertės neturinčius produktus, pavyzdžiui, saldumynus ar greitąjį maistą. Taip pat jokiu būdu nereikėtų atsisakyti gerųjų riebalų, kurie yra būtini organizmui“, – teigė I.Žuolytė.

Į valgiaraštį reikėtų įtraukti kuo daugiau baltyminio maisto – žuvies, vištienos ar jautienos patiekalų, grūdinės kultūros produktų ir įvairių kruopų, valgyti daug daržovių. Gerųjų riebalų galima gauti valgant riebią žuvį, vartojant augalinės kilmės aliejų, avokado vaisius, riešutus.

Dažniau gaminkite namuose

Gamindami maistą namuose galite būti užtikrinti dėl jo maistingumo ir energetinės vertės, išvengti nereikalingų priedų, kurie kenkia imuninei sistemai ir virškinimui. „Electrolux“ inicijuotos gyventojų apklausos duomenimis, 47,9 proc. respondentų namuose gamina kiekvieną dieną, tam skiria vidutiniškai dvi valandas. Tuo tarpu 8 proc. apklaustųjų nurodė, kad negamina išvis ir renkasi pusfabrikačius, greito maisto užkandines.

„Retas kuris turi privilegiją valgyti šviežią, ką tik iš orkaitės ištrauktą maistą, todėl pagal galimybes bei užimtumą reikėtų iš anksto susiplanuoti ir pasigaminti tiek, kad užtektų keletui valgymų, – patarė I.Žuolytė. – Jokiu būdu nereikėtų valgyti tik kartą per dieną – tai dažnai tampa pagrindine mitybos problemų priežastimi“.

Užkandžiams tarp valgymų sportininkė patarė pirmoje dienos pusėje rinktis vaisius, pavyzdžiui, greipfrutą ar pomelo vaisių, kurie pagreitina medžiagų apykaitą.

Popietės alkį padės numalšinti saujelė riešutų ar džiovintų vaisių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.