Kaip iškepti kalėdinį paukštį, kurio odelė būtų traški, o mėsa – sultinga: tereikės vieno papildomo ingrediento

Majonezas, ko gero, yra tas produktas, kurį galima rasti kone kiekviename šaldytuve, o ypač šventiniu laikotarpiu. Įprastai juo gardiname kiaušinių patiekalus, įvairias mišraines, bet tik nedaugelis žino, kad šaukštelis majonezo gali tapti tikru išsigelbėjimu gaminant.

Keptas sultingas viščiukas.<br>123rf nuotr.
Keptas sultingas viščiukas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-22 15:09

Maisto srities ekspertas atskleis, kaip naudojant majonezą iškepti ne tik purų šokoladinį pyragą, bet ir tobulai apskrudinti kalėdinį viščiuką.  

Traškus aukso spalvos viščiukas

„Daumantų“ technologas inovacijoms ir kokybei Algis Kairys sako, jog majonezas – itin universalus pagardas, kurį ruošiant įvairius patiekalus galima naudoti ne tik dėl skoninių savybių: „Majonezo pagrindinės sudedamosios dalys yra kiaušiniai bei aliejus, tad šis ingredientų derinys gali tapti nepakeičiamu pagalbininku tiek norint iškepti gardų pyragą, tiek be didesnio rūpesčio apskrudinti mėsą.“

Maisto ekspertas pirmiausia rekomenduoja išbandyti keletą majonezo triukų ruošiant kalėdinį viščiuką ar kalakutą. Prieš kepimą paukštį tiesiog aptepkite majonezo ir prieskonių mišiniu – dėl to paukštienos odelė kepdama įgaus ypatingo traškumo, o viduje mėsa išliks itin sultinga.

Jeigu norite dar minkštesnės mėsos, majonezą galite naudoti kaip marinatą, kuriame ją palaikykite bent 4–5 valandas. Majoneze esanti citrinos rūgštis ne tik puikiai suminkštins mėsą, bet ir neleis jai išdžiūti kepant.

Tiesiog tobulai apskrudusios bulvės

Prie šventinio kepto viščiuko ar kalakuto puikiai derės ir gardžiai apskrudusios bulvės. A.Kairys pataria prieš kepant bulves supjaustyti jas kubeliais ir virti pasūdytame vandenyje apie 10 minučių. Tada, sumaišius kelis valgomuosius šaukštus majonezo bei prieskonių, tokių kaip česnakai, raudonėliai, druska ir pipirai, aptepti šiuo mišiniu virtas bulves ir pašauti jas į įkaitintą orkaitę dar 10 minučių arba tol, kol jos įgys rusvai auksinį atspalvį.  

Grilyje kepta žuvis

Šventiniai laisvadieniai gali būti puiki proga ilgiau pasisukioti ne tik virtuvėje, bet ir vėl užkurti lauko kepsninę. Paįvairinkite savo šventinį stalą grilyje paruošta žuvimi, o kad kepant ji neprikibtų prie grotelių, A.Kairys tikina, jog ir šią problemą gali padėti išspręsti majonezas. Jis puikiai papildys žuvies skonį, suteiks šiek tiek rūgštaus sodrumo ir taip pat neleis jai prikibti prie grotelių.

Maisto ekspertas pataria žuvį – nesvarbu, ar tai filė gabaliukai ar visa žuvis – iš abiejų pusių aptepti lygiu majonezo sluoksniu, tada ją apibarstyti specialiais prieskoniais ir kepti.

Burnoje tirpstantis šokoladinis pyragas

Na, o koks gi šventinis stalas be deserto? Šokoladinis pyragas, tikriausiai desertų klasika, mėgiama ne vieno smaližiaus, bet ir jis gali būti dar skanesnis, iškeptas su... majonezu. A.Kairys dalijasi sodraus ir puraus šokoladinio pyrago receptu.

Reikės:

  • 1 puodelio kvietinių miltų,
  • 150 g cukraus,
  • 30 g kepiniams skirtos kakavos miltelių,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 1 a. š. sodos,
  • 1 puodelio majonezo,
  • 1 puodelio vandens,
  • šiek tiek vanilinio cukraus arba šaukštelio vanilės ekstrakto.

Dubenyje sumaišę sausus produktus, sudėkite majonezą, supilkite vandenį ir gerai išmaišykite, kol neliks miltų gumulėlių. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minutes arba iki tol, kol įsmeigus ir ištraukus medinį pagaliuką jis bus sausas. Norėdami dar šventiškesnio rezultato, iškeptą ir atvėsusį pyragą galite aplieti tirpinto šokolado glazūra.

Puri kiaušinienė lengvam rytui

Na, ir galiausiai pošventiniams pusryčiams kartais užsinorime visai paprastų patiekalų, pavyzdžiui, gardžios plaktos kiaušinienės. Maisto ekspertas A.Kairys siūlo pabandyti plakant kiaušinius vietoj pieno ar vandens įdėti vieną kitą šaukštelį majonezo, kad iškepusi kiaušinienė liktų drėgna. Majonezas kiaušinienei suteiks šilkinės tekstūros nekeisdamas jos skonio.

Jaukių ir smagių gražiausių metų švenčių bei gardžių atradimų virtuvėje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.