Ekspertė įvardijo dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurias darome parsinešę pieną namo

Pienas – vienas perkamiausių lietuvių maisto produktų. Kad jis išlaikytų savo skonį ir maistines savybes iki pat galiojimo laiko pabaigos, jį parsinešę namo turėtume laikytis tam tikrų taisyklių. Dalis iš jų, ko gero, yra žinomos daugeliui, tačiau kai kurios gali nustebinti. Apie tai, kokių klaidų vengti nusipirkus pieno, pasakoja prekės ženklą „Dvaro“ valdančios bendrovės „Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė.

Pienas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Pienas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dalia Mickeliūnienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dalia Mickeliūnienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-07 09:09

Pienas turi būti laikomas šaldytuve. Tad įsipylę pieno, visuomet stenkitės kuo greičiau jį padėti atgal į šaldytuvą. Taip pat visuomet įsitikinkite, kad pieno pakelis uždarytas sandariai. Taip ne tik leisite pienui išlikti kokybišku, bet ir apsaugosite nuo kitų šaldytuve esančių produktų kvapų.

D.Mickeliūnienė dalijasi, jog ko gero labiausiai vartotojus nustebinanti klaida yra pieno laikymo vieta. Neretai pirkėjai pieną laiko šoninėje šaldytuvo lentynoje, tačiau taip elgtis nevertėtų: „Nuolat atidarinėjant šaldytuvą, būtent šoninių lentynų temperatūra pakyla pirmiausiai, tad laikant pieną jose, jo temperatūra gali pakisti. Rekomenduočiau pieną laikyti vienoje iš pagrindinių lentynų“, – dalijasi ekspertė.

Mėgstantys šiltą pieną turi nepamiršti, jog aukštoje temperatūroje kaitinamas produktas netenka vertingųjų medžiagų. Tad pieną pašildyti galima, tačiau virinti – nerekomenduojama.

Juk net ir pieno perdirbimo procese dalis gamintojų taiko žemos temperatūros pasterizaciją, kuri leidžia išsaugoti šviežio pieno skonį bei vertinguosius baltymus. Pienas yra pasterizuojamas ne aukštesnėje kaip 74 laipsnių temperatūroje. Ši pasterizacijos temperatūra padeda išlaikyti visas natūralias pieno savybes bei išsaugoti vertinguosius baltymus.

Kalbant apie pieno pakuotę, ji turi apsaugoti produktą nuo šviesos ir temperatūros pokyčių.

Tinkamai laikomas pienas išliks kokybišku visą ant pakuotės nurodytą galiojimo laiką. Visgi D.Mickeliūnienė primena, jog skirtingos pieno rūšys bei pieno produktai turi atitinkamas laikymo sąlygas, tad pirmiausiai vartotojai turėtų vadovautis gamintojo ant pakuotės nurodytomis rekomendacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?