Lenkijos sirgalių vizitas Lietuvoje – be kraujo ir masinių muštynių

Be didžiulių muštynių, kraujo ir baimę keliančio elgesio. Taip praėjo ketvirtadienio vakaras ir naktis, kuomet sostinėje buvo sustiprintos policijos pajėgos. Europos lygos atrankos rungtynes Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkams pralaimėjusios Poznanės „Lech“ ekipos sirgaliai nuoskaudas plovė alumi, tačiau agresijos neliejo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:01 AM

Po ketvirtadienį pasibaigusių rungtynių policijos išskaidyti „Lech“ aistruoliai užplūdo Vilniaus senamiesčio barus ir kavines. Nors anksčiau buvo tikėtasi neramumų, agresyvumu garsėjantys Poznanės klubo gerbėjai laiką leido pakankamai ramiai.

Per naktį buvo užfiksuota tik keletas smulkių pažeidimų.

Didžiausias incidentas buvo užfiksuotas prieš rungtynes. Prie Aušros vartų besibūriuojant „Lech“ aistruoliams pro šalį savo žygį stadiono link surengė ir „Žalgirio“ gerbėjai. Susitikus sirgalių grupuotėms įvyko žodinis konfliktas. Lenkų ir lietuvių sirgaliai ėmė mėtytis buteliais ir alaus skardinėmis. Aistruoliai susistumdė, apsikeitė necenzūriniais žodžiais ir gestais. Policija situaciją suvaldė.

Policija dėkojo

Ketvirtadienio rytą padėką išplatino laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Algirdas Stončaitis. Jis padėkojo Lenkijos policijos vadovybei, taip pat Poznanės ir Bialystoko policijos vadovams, kurių specialios pajėgos pirmą kartą istorijoje padėjo Lietuvos policijai užtikrinti saugumą futbolo rungtynių metu.

„Tai, kas anksčiau buvo įsivaizduojama kaip teorija ir mokymai, vakar buvo puikiai realizuota praktinėje veikloje. Priumo sprendime įtvirtintas tarptautinio policijos bendradarbiavimo instrumentas pasitelkti kitų ES valstybių narių policijos pareigūnus užtikrinant viešąją tvarką ir visuomenės saugumą, nusikaltimų prevenciją ir pagelbstint didelio masto renginių, nelaimių bei didelių avarijų atvejais, vakar buvo praktiškai įgyvendintas Lietuvos sostinėje“, - padėkos rašte rašė A. Stončaitis.

Policijos vadovai taip pat dėkoja Vilniaus aps. vyriausiojo policijos komisariato, kitų policijos įstaigų pareigūnams, kolegoms iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Viešojo saugumo tarnybos prie VRM, kurie padėjo Lietuvos policijai užtikrinti žmonių saugumą ir viešąją tvarką.

******

23 val. 50 min. Vilniaus centre - ramu. Vaikšto pavieniai lenkų ir lietuvių sirgaliai, tačiau į konfliktus nesivelia.

22 val. 30 min. Lenkų sirgaliai pasiekė Rotušės aikštę. Senamiestyje budi pareigūnai bei raitoji policija. Nuo LFF stadiono atėjusių svečių iš Lenkijos aistruolių būrys jau byra. Jie grupelėmis skirstosi į sostinės barus.

22 val. 20 min. Dalis lenkų sirgalių lydimi policijos pareigūnų leidžiasi Liepkalnio gatve. Kai kurie dengia veidus. Vienas lenkų aistruolis sumanė pagąsdinti šalikelėje stovinčią senolę ir ėmė link jos bėgti, vėliau nusijuokė ir grįžo pas savo bendraminčius.

21 val. 50 min. Dauguma sirgalių jau paliko stadioną. Prie jo susirinko daugybė žiūrovų, kurie laukia, kaip elgsis Lenkijos sirgaliai. Jie jau pajudėjo į Senamiestį. 

21 val. 40 min. Pasibaigus rungtynėms (iki 21.30 val.) – iš viso šią dieną pažeidėjams surašyti 5 administracinių teisės pažeidimų protokolai, iš jų: 4 Lietuvos sirgaliams (2 įspėjimai, 1 administracinio teisės pažeidimo protokolas už girto pasirodymą viešoje vietoje, 1 protokolas už nedidelį chuliganizmą - šlapinimasi viešoje vietoje) ir  1 Lenkijos futbolo aistruoliui (skirtas įspėjimas).

21 val. 30 min. Triumfuojantys „Žalgirio“ sirgaliai ir lenkai į miestą išleidžiami per skirtingas gatves, kad išėję iš stadiono jie nesusitiktų. 

21 val. 25 min. Rungtynės baigėsi. Pasimetę Poznanės futbolininkai puolė prie savo sirgalių tribūnų. Lenkijos sirgaliai savo futbolininkus keikia, yra nepatenkinti pralaimėjimu. Tuomet futbolininkai sirgalių pradėjo atsiprašinėti, atidavė savo marškinėlius ir aikštelę paliko tik pusnuogiai. 

21 val. 20 min. Į aikštę išbėgo „Žalgirio“ sirgalius, kuris pradėjo erzinti lenkus rodydamas nepadorius gestus. Jį išvedė policija.  

21 val. 05 min. Rungtynėms besibaigiant policija rengiasi pasitikti iš stadiono išeinančius sirgalius. Ypač didelės pajėgos sukauptos tuose sektoriuose, kur rungtynes stebi lenkų sirgaliai. Manoma, kad dėl juos netenkinančio rezultato lenkai provokuos muštynes. Policija stengsis atskirti lietuvius nuo lenkų. 

20 val. 18 min. Arčiausiai lenkų tribūnos sėdintys lietuviai provokavo svečių komandos sirgalius. Po „Žalgirio“ įvarčio jie ypač išdrąsėjo ir rodė įvairius nepadorius gestus.

„Lech“ sirgaliai buvo užėmę tribūną, šalia kurios buvo ir lenta, kurioje žymimas rezultatas. Poznanės komandos sirgaliai nuo jos nuėmė „Žalgirio“ pavadinimą.

Iki 20 val. dėl įvairių nedidelių teisės pažeidimų sulaikyti 5 Lietuvos ir 1 Lenkijos sirgalius.

19 val. 50 min. Prasidėjus rungtynėms, sirgaliai ėmė skanduoti savo šūkius ir dainuoti patriotines dainas. Stadione - pragariškas triukšmas.

Kaip įprasta futbolo sirgaliams, čia vyksta susirėmimai riksmais: lietuviai lenkams skanduoja keiksmažodžius, o šie atsilygina lojimu, trypimu ir švilpimu. Nuskambėjo jau girdėtas „Wilno polskie“.

Abi sirgalių pusės gerai organizuotos, todėl sklindantis triukšmas ir dainos gerai girdimi visiems esantiems toliau už stadiono ribų. Kai kurie sirgaliai uždegė dūmines petardas.

19 val. 30 min. Prasidėjo Poznanės „Lech“ ir Vilniaus „Žalgirio“ ekipų rungtynės.

18 val. 50 min. Sirgaliai pasiekė stadiono prieigas. Čia jie tikrinami ir įleidžiami vidun. 

18 val. 40 min. Užtraukę patriotines dainas ir Lenkijos himną apie 400 lenkų sirgalių patraukė link stadiono. Juos lydi gausios policijos pajėgos.

18 val. 30 min. Kol kas lenkų sirgaliai stovi prie Aušros vartų, jiems dar neleidžiama žygiuoti. Lietuviai sirgaliai į LFF stadioną nukreipiami aplinkui.

18 val. Lenkų ir lietuvių sirgaliai ėmė mėtytis buteliais ir alaus skardinėmis. Aistruoliai susistumdė, apsikeitė necenzūriniais žodžiais ir gestais. Policija situaciją suvaldė. Pareigūnai išsitraukė ginklus ir ašarines dujas.

17 val. 30 min. Lenkų sirgaliai į senamiesčio širdį ėjo ne po vieną - maždaug po penkiolika būryje. Lenkų aistruoliai būriuojasi ir LFF stadiono prieigose. Kol kas rimtesnių incidentų neužfiksuota. Prie LFF stadiono skanduodami dainas atžygiavo ir grupelė „Žalgirio“ ekipos aistruolių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.