Lietuvos klubų tikslas Europoje – pakilti iš dugno

„Trakų“ futbolininkai debiutuos Europos lygos turnyre, bet būtent jų galimybės vertinamos geriausiai iš trijų A lygos klubų, kurie šiandien žais pirmojo atrankos etapo rungtynėse.

„Trakų“ futbolininkai debiutuos Europos lygos turnyre, tačiau būtent jų galimybės vertinamos geriausiai iš trijų A lygos klubų, kurie ketvirtadienį žais atrankos rungtynes.<br>D.Umbraso nuotr.
„Trakų“ futbolininkai debiutuos Europos lygos turnyre, tačiau būtent jų galimybės vertinamos geriausiai iš trijų A lygos klubų, kurie ketvirtadienį žais atrankos rungtynes.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-07-02 14:52, atnaujinta 2017-10-28 08:00

Trys Lietuvos klubai šį vakarą Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje pradės kovą Europos lygos turnyre.

Bet „Trakų“, Pakruojo „Kruojos“ ir Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkų pergalių laukia ne tik šių komandų gerbėjai.

Po nesėkmingo pernykščio A lygos klubų pasirodymo žemyno turnyruose Lietuva UEFA klubų reitinge nukrito į dar neregėtas žemumas.

Prieš šį sezoną Lietuva užėmė tik 45-ąją vietą tarp 54 šalių.

A lygos klubai dar lenkia latvius (46) ir estus (48), bet jau nusileidžia Liuksemburgo (43), Lichtenšteino (38) ar Albanijos (42) klubų bendram reitingui.

Prastesnis reitingas lietuviams atsiliepia, kai kasmet traukiami žemynų turnyrų burtai, todėl kiekvienas Europoje iškovotas taškas svarbus ne tik konkrečiam A lygos klubui, bet ir visam šalies futbolui norint pakilti iš dugno.

Prieš 2015–2016 m. Europos lygos pirmojo atrankos etapo rungtynes namuose „Lietuvos rytas“ įvertino trijų A lygos klubų galimybes šį sezoną.

Trakai“. Pernai A lygoje ketvirtąją vietą užėmęs, bet šį sezoną jau Vilniaus „Žalgiriui“ ant kulnų lipantis klubas debiutuoja Europos lygos turnyre.

Ketvirtadienio vakarą 20 val. Kauno S.Dariaus ir S. Girėno stadione „Trakai“ pradės rungtynes su Torshauno „Havnar“ (Farerų salos) futbolininkais.

Trakiškiai buvo priversti keltis į Kauną, nes Vilniaus LFF stadione, kuriame jie žaidžia A lygos namų rungtynes, šiuo metu keičiama dirbtinės vejos danga.

„Žinoma, kad norėjome žaisti Vilniuje, bet mes iššūkiams pasiruošę, – sakė „Trakų“ sporto direktorius Virmantas Lemežis. – Kita vertus, yra ir teigiama medalio pusė – juk kauniečiai Europos futbolo turnyrų turėtų būti išsiilgę“.

Europos turnyro debiutantai neslepia savo ambicijų.

V.Lemežis buvo vienintelis A lygos klubo vadovas, birželio mėnesį dalyvavęs burtų traukimo ceremonijoje UEFA būstinėje Nione.

„Žiūrint iš sportinės pusės, tai yra geriausias variantas, koks tik buvo įmanomas, – pripažino „Trakų“ direktorius. – Farerų komandoje dominuoja vietiniai žaidėjai, tad privalome galvoti tik apie tai, kaip kovoti dėl vietos antrajame atrankos etape“.

2003–2004 m. ir 2005–2006 m. Čempionų lygos atrankoje su Farerų salų futbolininkais jau žaidė „FBK Kaunas“ klubas. Tuomet kauniečiai laimėjo visus keturis mačus (įvarčių santykis – 13:3).

Abi rungtynes prieš kitą Toršauno komandą (B36) laimėjo ir Panevėžio „Ekranas“, todėl Lietuvos klubai prieš varžovus iš Farerų salų kol kas pirmauja sausai 6:0, ir „Trakai“ tikrai nesiruošia atsisakyti šių pergalingų tradicijų. Ruošdamiesi dvikovai Kaune trakiškiai sužaidė du kontrolinius mačus: Baltarusijoje su Borysavo BATE (1:1) ir Švedijoje – su „Djurgarden“ (2:3).

„Jauniems mūsų žaidėjams prieš debiutą Europos lygos atrankoje šios rungtynės turėtų suteikti papildomo pasitikėjimo“, – vylėsi Valdas Urbonas.

„Trakų“ treneris ketvirtadienį turės verstis be Edvardo Gaurilovo ir Artiomo Gurenkos – du įprastos starto sudėties žaidėjai iškrito dėl traumų.

„Per šį sezoną jau spėjome įsitikinti, kad mūsų komanda yra konkurencinga, todėl tikrai atsiras, kas juos pakeis, – neabejojo V.Urbonas. – Norėtųsi įmušti kuo daugiau ir, žinoma, nepraleisti. Europos turnyrų formatas toks, kad namie praleistas įvartis kainuoja labai daug“.

„Žinoma, gerai būtų pirmose rungtynėse pelnyti tiek įvarčių, kad antrose nekiltų jokių klausimų“, – treneriui pritarė ir „Trakų“ kapitonas Deividas Česnauskis, dvikovos su „Havnar“ išvakarėse atšventęs 34-ąjį gimtadienį.

Jeigu trakiškiams pavyktų įveikti pirmąjį barjerą, antrajame atrankos etape jų lauktų akistata su Moldovos „Saxal“ ir Limasolio „Apollon“ (Kipras) poros nugalėtoju.

„Kruoja“. Į įvairius skandalus šį sezoną įsipainiojęs Pakruojo klubas galiausiai dalyvaus Europos turnyre, nors dar prieš mėnesį netrūko gandų, kad LFF jo vietą jau ruošėsi perleisti Marijampolės „Sūduvai“.

A lygos vicečempionai šį vakarą 18 val. Šiauliuose pradės dvikovą su Balstogės „Jagiellonia“ klubu. Lenkijos čempionate „Kruoja“ varžovai užėmė 3-iąją vietą.

„Iš savo burtų krepšelio gavom tikrai stipriausius varžovus. Jie mums parankūs nebent taupumo sumetimais, – pripažino „Kruoja“ treneris Aidas Dambrauskas. – Europos lygoje jau žaidėm su Minsko „Dinamo“, bet čia gal net grėsmingesni varžovai. Bet kamuolys apvalus ir ginklų nesudėsim iš karto“.

Vakar Pakruojo klubas paskelbė, jog rungtynėse su lenkais komandai jau vadovaus naujas treneris Mykola Trubačiovas.

58-erių ukrainietis tapo jau penktuoju Pakruojo futbolininkų treneriu šį sezoną.

„Kruoja“ blaškosi nuo tada, kai pirmąkart per klubo istoriją ant sidabrinės pakylos pakruojiečius užvedęs Vladimiras Čeburinas grįžo dirbti į Kazachstaną.

Sausio mėnesį į Pakruojį atvyko Miroslavas Buljanas, tačiau sezonui dar net neprasidėjus vairą iš 59-erių kroato perėmė Rui Capela.

Po trijų mačų A lygoje 45-erių portugalas taip pat iškeliavo namo, o jo pareigas perėmė ilgametis „Kruoja“ treneris A.Dambrauskas.

Balandžio mėnesį lietuvį jau pakeitė Divaldo Alvesas, bet 36-erių portugalas netrukus taip pat buvo išvytas, kai po A lygos dvikovos su „Sūduva“ kilo įtarimų dėl tyčia pralaimėtų rungtynių.

Komandą vėl ėmė treniruoti A.Dambrauskas, kol į Pakruojį prieš savaitę vėl neatvyko naujas gelbėtojas – šįsyk jau iš Ukrainos.

M.Trubačiovas per savo karjerą yra treniravęs Ukrainos „Obolon“, „Bukovina“, Charkovo „Arsenal“ klubus ir dirbęs Rusijoje, kur vadovavo Lipecko „Metallurg“, „Kaluga“ ir Permės „Amkar“ komandoms.

Kartu su juo „Kruoja“ trenerių štabą papildė ir kitas ukrainietis Ruslanas Burdeinij.

„Varžovai tikrai labai neparankūs. Stovėsim nuo gynybos ir žiūrėsim, kaip seksis“, – prieš dvikovą su lenkais neslėpė „Kruoja“ saugas Aivaras Bagočius.

„Atlantas“. Klaipėdos klubas pernai vienintelis iš Lietuvos komandų pateko į antrąjį atrankos etapą ir svariausiai papildė bendrą šalies taupyklę UEFA klubų reitinge.

Bet šįmet jau pirmajame atrankos etape klaipėdiečiams teks kautis su daug rimtesniais varžovais negu 2014-aisiais buvo Liuksemburgo klubas.

Šį ketvirtadienį 19 val. Klaipėdos stadione „Atlanto“ futbolininkai pradės mačą su Bulgarijos vicečempionais – Stara Zagoros „Beroe“ klubu.

Bulgarijos klubui atstovauja į Lietuvos rinktinę kviestas Voldemaras Borovskis. 31-erių gynėjas nuo 2011-ųjų nacionalinėje ekipoje yra sužaidęs 16 rungtynių.

„Bulgarus gerbiame, tačiau jų nebijome, – teigė „Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija. – „Beroe“ yra patyrusių futbolininkų komanda. Tai judri, kovinga, žaidžianti agresyviai ir įvairiai, gerai išnaudojanti aikštės plotį, aukšto lygio komanda. Ji stipri, tačiau įveikiama“.

Europos turnyro rungtynių išvakarėse „Atlantas“ neišvengė permainų.

Uostamiesčio komandą pasibaigus sutarčiai paliko gynėjas Lukas Artimavičius, o į Prancūziją iškeliavo vartininkas Edvidas Gertmonas. Lietuvos rinktinėje šį birželį jau spėjęs debiutuoti 19-metis talentas dar sausį pasirašė 3,5 metų sutartį su „Stade Rennes“ klubu, bet buvo likęs Klaipėdoje, kol baigs vidurinę mokyklą.

„Atlantas“ taip pat atsisveikino su Mariumi Kazlausku ir Donatu Naviku, tačiau į komandą vėl grįžo saugas Ovidijus Verbickas, Ispanijos trečiojoje lygoje vilkėjęs „Marbella“ klubo aprangą ir gynėjas Kazimieras Gnedojus. Klaipėdos klubas taip pat pasirašė sutartį su daugu Dominyku Galkevičiumi.

„Žiūrovai gali būti dvyliktu mūsų žaidėju“, – vylėsi K.Sarsanija.

Jeigu „Atlantui“ pavyktų sėkmingai įveikti bulgarų barjerą, antrajame etape klaipėdiečių lauktų Kopenhagos „Brondby“ ir San Marino „Juvenes/Dogana“ dvikovos nugalėtojai.

Europos lyga. Pirmasis atrankos etapas

Klaipėdos „Atlantas“ (430) – Stara Zagoros „Beroe“ (Bulgarija) (274).

„Trakai“ (-) – Torshauno „Havnar“ (Farerų salos) (305).

Pakruojo „Kruoja“ (437) – Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija) (251).

Pirmosios rungtynės liepos 2 d. (namuose), antrosios – liepos 9 d. (išvykoje).

Paaaiškinimai: skliaustuose nurodoma klubo vieta UEFA reitinge.

UEFA klubų reitingas

1.Madrido „Real“ – 171,999

2.“Barcelona“ – 164,999

3.Miuncheno „Bayern“ – 154,883

4.Londono „Chelsea“ – 142,078

5.Madrido „Atletico“ – 120,999

6.Lisabonos „Benfica“ – 118,276

7.Gelzenkircheno „Schalke 04“ – 111, 883

8.“Porto“ – 111,276

9.Londono „Arsenal“ – 110,078

10.“Manchester United“ – 103,078

Lietuvos klubų vieta UEFA reitinge 

232.Panevėžio „Ekranas“ – 6,150

306.Vilniaus „Žalgiris“ – 3,900.

365.Marijampolės „Sūduva“ – 2,650.

403.Tauragės „Tauras“ – 1,900.

412.“Šiauliai“ – 1,650.

430.Klaipėdos „Atlantas“ – 1,400.

431.Gargždų „Banga“ – 1,400.

437.Pakruojo „Kruoja“ – 1,150.

Paskutinis įvertintas klubas UEFA reitinge

454.“College Europa“ (Gibraltaras) – 0,300.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.