Prancūzų rinktinės treneris į kaltinimus rasizmu atsakė aiškiai

Prancūzijos rinktinės strategas Didier Deschamps'as dabar ruošiasi ne tik 2016 metų Europos futbolo čempionato kovoms. 47 metų futbolo specialistas sulaukė itin aštrių kaltinimų ir dabar ruošiasi garbę ginti teisme.

Skandale buvo paminėta ir K.Benzemos pavardė, bet futbolo visuomenei aišku, kodėl jis negavo vietos rinktinėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Skandale buvo paminėta ir K.Benzemos pavardė, bet futbolo visuomenei aišku, kodėl jis negavo vietos rinktinėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Deschamps'as į skandalą nesivėlė, bet kreipėsi į advokatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Deschamps'as į skandalą nesivėlė, bet kreipėsi į advokatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Cantona už nevaldomą liežuvį gali sulaukti pasekmių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Cantona už nevaldomą liežuvį gali sulaukti pasekmių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 12:19 PM, atnaujinta May 23, 2017, 3:01 PM

Dėmę ant D.Deschamps'as munduro tėškė buvęs jo komandos draugas Ericas Cantona, kuris pareiškė, kad prancūzų rinktinės strategas „Euro 2016“ sudėtį sudarė atsižvelgdamas į futbolininkų rasę.

E.Cantona pareiškė, kad Karimas Benzema ir Hatemas Ben Arfa į rinktinę nepateko dėl savo kilmės. Esą ši priežastis ir lėmė, kodėl D.Deschamps'as rinkosi kitus žaidėjus.

D.Deschamps'as jau kirto atgal. Treneris nutarė nesivelti į skandalą, bet pranešė, kad kreipsis į teismą ir reikalaus E.Cantona paneigti šmeižtą.

Įžvelgė rasizmą

D.Deschamps'as ir E.Cantona Prancūzijos rinktinėje kartu žaidė 34 mačus. Jų istoriją nesutarimai lydi nuo devintojo dešimtmečio vidurio, kai Didier pakeitė Ericą Prancūzijos rinktinės kapitono pareigose.

Būtent tada D.Deschamps'as vedė prancūzus į triumfą 1998 metų pasaulio ir 2000-ųjų Europos čempionatuose.

Interviu su „The Guardian“ E.Cantona išreiškė abejones dėl D.Deschamps'as sprendimo nepasirinkti K.Benzemos ir H.Ben Arfos. Jis pareiškė, kad abu žaidėjai galėjo nepatekti į komandą dėl to, kad yra kilę iš Šiaurės Afrikos.

E.Cantona teigė, kad H.Ben Arfa yra vienas geriausių žaidėjų Prancūzijoje, o K.Benzemą vadino „nuostabiu“ žaidėju. Tuomet jis ir atkreipė dėmesį, kad abu žaidėjai „turi tą pačią kilmę.“

Vadovas pasipiktino

Prancūzijos futbolo federacijos prezidentas Noelis le Graet žaibiškai reagavo į E.Cantona pareiškimus ir vadino juos „juokingais“.

D.Deschamps'as advokatas Carlosas Brusa prancūzų sporto dienraščiui „L'Equipe“ sakė, kad jau pradėjo veiksmus prieš E.Cantona ir sieks, kad jis būtų nubaustas už „nepriimtino šmeižto ir melo skleidimą apie pono D.Deschamps'as asmenybę.“

Futbolo visuomenė atkreipė dėmesį, kad D.Deschamps'as komandoje yra futbolininkų iš įvairių vietovių. Į rinktinę pateko Adilas Rami, kuris yra kilęs iš Maroko. Pastarasis pakeis traumą patyrusį Raphaelį Varane'ą.

Sprendimas – motyvuotas

K.Benzemos nepasirinkimas – plačiai žinomas faktas. Futbolininkas į rinktinę nepateko, nes vis dar vyksta šantažo skandalas, kuriame figūruoja ir Madrido „Real“ žvaigždės pavardė. K.Benzema kaltinamas įsivėlus į šantažo skandalą, kuriame kitas rinktinės narys buvo verčiamas mokėti pinigus, kad nebūtų paviešinta vaizdajuostė su sekso įrašu.

H.Ben Arfa yra tarp aštuonių rezervo futbolininkų, kurie patektų į „Euro 2016“ pirmenybes, jeigu vienas iš 23 futbolininkų patirtų traumą.

Sumušė sirgalių

E.Cantona yra žinomas dėl savo kontroversiškų pasisakymų. Jis kartą negatyviai prabilo apie apie D.Deschamps'as futbolininko karjerą. Tuomet jis pareiškė, kad dabartinio rinktinės trenerio futbolininko karjera buvo fiktyvi. Esą jis darė tik vieną – atiduodavo kamuolį geresniems žaidėjams.

E.Cantona 1995 metais buvo išmestas iš Prancūzijos rinktinės. Jis aštuonis mėnesius buvo suspenduotas, nes užpuolė sirgalių. Tuomet buvo užfiksuotas kungfu stiliaus spyris ir smūgis kumščiu.

E.Cantona taip nusprendė atkeršyti, nes sirgalius šaukė ant jo iš tribūnų.

Po šio incidento jis niekada daugiau nežaidė Prancūzijos rinktinėje.

***

„Euro 2016“ dvikovos Prancūzijoje prasidės birželio 10 dieną, o čempionas paaiškės liepos 10-ąją. 

Turnyre pirmą kartą varžysis 24 komandos. Nuo 1996 metų pirmenybėse žaisdavo 16 komandų.

Visas svarbiausias naujienas apie Europos čempionatą ir karščiausius rezultatus rasite portale lrytas.lt. 

2016 metų Europos futbolo čempionatas

A grupė: Prancūzija, Rumunija, Albanija, Šveicarija

B grupė: Anglija, Rusija, Velsas, Slovakija

C grupė: Vokietija, Ukraina, Lenkija, Šiaurės Airija

D grupė: Ispanija, Čekija, Turkija, Kroatija

E grupė: Belgija, Italija, Airija, Švedija

F grupė: Portugalija, Islandija, Austrija, Vengrija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.