Pirmoji sensacija „Euro 2016“: vengrai sudaužė austrus

Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos ir Austrijos rinkinių mačas.<br>AFP nuotr.
Vengrijos futbolo rinktinė rengiasi mačui su austrais.<br>AFP nuotr.
Vengrijos futbolo rinktinė rengiasi mačui su austrais.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 4:32 PM, atnaujinta May 21, 2017, 6:20 PM

Europos futbolo čempionate antradienį atėjo laikas F grupės batalijų pradžiai ir iškart sulaukta sensacijos. Pirmieji į kovą šiandien stojo kaimynai – Austrijos ir Vengrijos rinktinių atstovai. Šias ekipas daugelis vadino tamsiaisiais čempionato arkliukais, bet ypač daug netikėtumų yra laukiama iš austrų, kurie atrankoje pasirodė galingai. Ir Austrija sukūrė sensaciją, tačiau ne tokią, kokią norėtų – Vengrija įveikė ambicingus varžovus 2:0 (0:0) ir įsirašė pirmuosius tris taškus.

Pirmasis Austrijos patekimas į Europos čempionatą nėra vien turnyrą nuo 16 iki 24 komandų išplėsti nutarusios UEFA nuopelnas. Austrija atrankoje iškovojo devynias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Apie kapitoną Christianą Fuchsą ir žaidimo organizatorių Davidą Alabą suburta komanda patogiai lipo į viršų, nors grupėje varžėsi ir rusai, ir švedai.

Tik Anglijos rinktinė atrankoje pasirodė geriau, kai surinko maksimalų 30 taškų kraitį. Austrija žaidė 2008 metų Europos čempionate, bet tada gavo kelialapį, nes pirmenybes organizavo kartu su šveicarais. Į pagrindinį turnyrą austrai nėra patekę nuo 1998 metų pasaulio čempionato.

Šiandien austrai pirmoje mačo dalyje buvo kur kas aktyvesni, bet įvarčio neįmušė. Jau pirmojo kėlinio 40-ąją sekundę kamuolys atsitrenkė į Vengrijos vartų virpstą, o Gaboras Kiraly dar kelis kartus gelbėjo savo ekipą. Beje, vengrų vartininkas tapo vyriausių visų čempionatų žaidėju – jam dabar 40 metų.

  Antrame kėlinyje austrams tragiškos buvo 5 minutės – 62-ąją netikėtą įvartį pelnė Adamas Szala, o jau po 4 minučių iš aikštės už antrąją geltoną kortelę buvo pašalintas austras Aleksandaris Dragovičius. Nors Austrijos žaidėjai bandė pakreipti įvykių tėkmę sau naudingą linkme, jėgų ir žmonių nepakako. Maža to – 87 min. vengrai surengė kontrataką ir po keitimo pasirodęs  Zoltanas Stieberis padėjo tašką – 2:0.

Austrijos ir Vengrijos rinktinės susitiko 138-ąjį kartą. Vengrai laimėjo 67 susitikimus, austrai – 40, o 31 mačas baigėsi lygiosiomis. 

Rungtynės

Jau pirmąją minutę austrai galėjo įmušti įvartį –  40-ąją sekundę Alaba smūgį atrėmė ne vengrų vartininkas, o virpstas.

10 min. tas pats Alaba, gavęs kamuolį į baudos aikštę, dar kartą labai galingai ir netikėtai smūgiavo, bet šįkart kamuolį atmušė 40-metis vengrų vartininkas Gaboras Kiraly. 

35 min. G.Kiraly ir vėl buvo priverstas gelbėti komandą – iš už baudos aikštės smūgiavo Zlatko Junzuliovičius, o vengrų vartų sargas kamuolį nukreipė į užribį.

Gerą galimybę įmušti kėlinyje turėjo ir vengrai – 42 min. perdavimą į kairį kraštą gavęs Laszlas Kleinheisleris išbėgo beveik vienas prieš vartininką, tačiau smūgis buvo itin netikslus.

Beveik 15 antrojo kėlinio minučių komandos žaidė aikštės viduryje, o po to įvyko netikėtumas: gražiai sienelę sužaidę vengrai leido įsiveržti į baudos aikštę Adamui Szalai ir jis gražiu ir nestipriu smūgiu 62 min. pelnė įvartį.

Maža to – puldami austrai prasižengė, teisėjas parodė Aleksandariui Dragovičiui antrąją geltoną kortelę ir Austrija liko dešimtyje.

Austrai bandė kovoti, daug nervavosi, bandė spausti, tačiau 87 minutę sulaukė kontratakos ir Zoltanas Stieberis pabėgęs pelnė dar vieną įvartį  - 2:0.

-------

Stadionas. Bordo „Stade de Bordeaux“ stadionas pastatytas 2014 metais. Jis talpina 42 tūkstančius žiūrovų.

Ką jie sakė I? Miuncheno „Bayern“ kairiajame gynybos centre įprastai rungtyniaujantis Davidas Alaba yra Austrijos rinktinės siela. Filipinietės mamos ir tėvo iš Nigerijos šeimoje gimęs žaidimo organizatorius rinktinėje tampo visas vadžias ir nustato tempą. Jis pirmasis stoja prie kamuolio, kai reikia mušti baudinius ar realizuoti standartines situacijas. D.Alaba neįtikėtinai svarbus komandai, bet austrai moka verstis ir be jo. Kai dėl traumos D.Alaba nežaidė, rinktinė dukart nugalėjo Rusiją. „Mes ne šiaip patekome į čempionatą. Mes turime ką pasakyti ir kuo nustebinti“, – aiškino D.Alba.

Ką jie sakė II? JAV futbolo lygoje (MLS) vengrui Krisztianui Nemethui atiteko sezono įvarčio apdovanojimas. Tačiau šiemet jis išvyko į Kataro lygą, kur tikrai nesutiko tokio pasipriešinimo, koks laukia Prancūzijoje.“Vengrija ilgai ėjo iki šio čempionato – buvome dugne, o dabar vėl pakilome. Austrai yra ta komanda, kuria privalome priremti prie sienos ir susižerti pirmuosius tris taškus“, – teigė K.Nemethas.

Teisėjai. Rungtynes aptarnaus čempionato šeimininkų brigada – prancūzai. Aikštės teisėjas – Clementas Turpinas, teisėjo asistentai – Fredericas Cano ir Nicolasas Danos. Papildomi teisėjai – Benoit Bastienas ir Fredy Fautrelis. Ketvirtasis teisėjas – ispanas Jesusas Gilis Manzano.

Marcas Janko. 196 cm ūgio „Basel“ puolėjas be konkurencijos yra pirmuoju trenerio Marcelo Kollerio pasirinkimu. M.Janko tokiu buvo netgi tada, kai dvejus metus kartais pasirodydavo „Trabzonspor“ klube. Už pasitikėjimą puolėjas treneriui „Euro 2016“ atrankoje atsilygino septyniais įvarčiais. Vienas jų įstrigo visam futbolo pasauliui – M.Janko Maskvoje įmušė per save, o Austrija 1:0 nugalėjo rusus. M.Janko yra 1986 metais olimpinę bronzą iškovojusios ieties metikės Eva Janko sūnus. M.Janko yra pasirengęs išlaikyti vidutiniškai vieno įvarčio per du mačus statistiką.

Austrų treneris. Marcelas Kolleris. Austrija 2011 metais trenerį pasitiko skeptiškai, nes šis į rinktinę atvyko iš bedarbių būrio. Darbo M.Kolleris neturėjo 25 mėnesius, bet šveicaras greitai parodė, kad turi aštrų protą. Per ketverius metus jis beveik nekeitė sudėties ir panaudojo savo sugebėjimus, kad suklijuotų solidžią komandą, kuri tiki, jog gali nugalėti bet kurį varžovą. Per pastaruosius porą metų austrai praktiškai tai ir daro.

Zoltanas Gera. 37 metų saugas su Vengrija buvo ir skaudžiausiais momentais. Z.Gera žaidė ir „Euro 2008“ atrankoje, kur komanda grupėje liko šešta. Vengrai tada nesugebėjo aplenkti net Moldovos. Kultinis „Fulham“ ir „West Bromwich Albion“ herojus dabar rungtyniauja Vengrijos futbolo lygoje ir nori savo dienas rinktinėje užbaigti pakilime.

Vengrų treneris. Per atranką vengrai turėjo tris trenerius, bet išgyveno tik Berndas Storckas. Vokietis yra vienas iš trijų užsienio trenerių, kurie per 114 metų istoriją gavo progą vadovauti komandai. Gerbiamas jaunimo treneris vyrų futbole neturi daug patirties. Anksčiau jam yra tekę vadovauti Kazachstano ekipai ir kazachų „Almaty“ ekipai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.