Danų nacionalistai – kaip lietuviai: Prancūzija – tai Afrika

Danijos nacionalistinė partija „Danskernes Parti“ savo šalyje sukėlė nemenką skandalą, kai socialiniuose tinkluose pradėjo platinti rasistinio pobūdžio vaizdą, kuriame yra sudėtos dviejų Europos futbolo čempionato ketvirtfinalio dalyvių – prancūzų ir islandų nuotraukos.

Danų nacionalistai nutarė pasinaudoti Europos futbolo čempionatu ir kiršinti žmones.<br>facebook.com
Danų nacionalistai nutarė pasinaudoti Europos futbolo čempionatu ir kiršinti žmones.<br>facebook.com
Lietuvių iškeltas plakatas
Lietuvių iškeltas plakatas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-08 13:31, atnaujinta 2017-05-19 12:33

Nacionalistai prie Prancūzijos rinktinės nuotraukos prirašė pavadinimą „Afrika“, o prie islandų – „Europa“. Taip pat Prancūzijos pavadinimas yra su kabutėmis, o apačioje yra prierašas, kad visi, kas sutinka su tuo, kad Prancūzija turi žaisti Afrikos futbolo čempionate, turėtų dalintis šiuo vaizdeliu.

Nors Danijos futbolo federacija tik žodžiu pasiūlė futbolo sirgaliams nekreipti dėmesį į nacionalistinės partijos provokaciją, Islandijos futbolo vadovai išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad toks nesantaikos kurstymas ir rasistinis požiūris „yra gėdingas ir šlykštus“.

Europos futbolo čempionate islandai sukūrė sensaciją: nors jie tik pirmą kartą dalyvavo tokio rango varžybose, jie prasimušė į atkrintamuosiuosius mačus, o aštuntfinalyje eliminavo Angliją 2:1. Ketvirtfinalyje Islandija kovojo su čempionato šeimininkais prancūzais ir nusileido 2:5.

Tačiau dar kur kas anksčiau už danus rasistiniais veiksmais buvo pasižymėję Lietuvos futbolo sirgaliai, kurie per mūsų šalies akistatą su Prancūzija iškėlė medžiaginį plakatą, kuriame buvo pavaizduoti Prancūzijos kontūrai su vėliava ir prierašas „Ne Europa“.''

Tuomet kilo tam tikras skandalas ir šalies sirgaliams teko atsiprašinėti už rasistinius plakatus.

„Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės organizuotų aistruolių bendruomenės vardu nuoširdžiai apgailestaujame dėl nesusipratimo, įvykusio Lietuvos ir Prancūzijos nacionalinių rinktinių varžybų metu, – buvo rašoma oficialiame Lietuvos futbolo federacijos puslapyje. –  Nuoširdžiai apgailestaujame, jog ironiška, priešininko komandos aistruolius taikiai pašiepianti karikatūra tapo neadekvačių antirasistinių spekuliacijų objektu. 

Ypač nuoširdžiai apgailestauti mus verčia tas faktas, jog vertindami mūsų ironiją aukščiau formalių politinio korektiškumo stereotipų nesugebėjo pakilti piliečiai tos šalies, kuri pati Europos civilizacijai padovanojo žodžio laisvės ir pagarbos šiai laisvei principus. Šalies, kuri pati neseniai buvo priversta savo konstitucines vertybes teisminiu keliu ginti nuo religinių dogmatikų kėsinimosi. 

Maloniai atkreipiame visų suinteresuotų šalių dėmesį, jog minėtame plakate tebuvo išreikštas ironiška nuostaba, jog pasaulines futbolo madas pastarąjį šimtmetį diktuojanti valstybė nebesugeba išsiugdyti savų nacionalinio futbolo meistrų ir herojų, pastarųjų trūkumą kompensuodama iš „užjūrio teritorijų“ kilusiomis žvaigždėmis. Verta pripažinti, jog tokia plakato turinio prasmė iš esmės neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijoje suformuluotiems žodžio laisvės principams, antra vertus, tikrai neatitinka tarptautinėje teisėje galiojančios rasizmo sampratos. 

Mes nuoširdžiai apgailestaujame ir atsiprašome tų žmonių, kuriuos iš tiesų įžeidė mūsų taiki ironija. Norime Jus užtikrinti, jog tai – nesusipratimo, o ne sąmoningos rasistinės agresijos išdava. Lietuvos futbolo aistruoliai iš esmės pripažįsta UEFA ir LFF nuostatas, jog rasizmui futbole – ne vieta. 

Šioje situacijoje verta suprasti, jog organizuoti aistruoliai yra „dvyliktas rinktinės žaidėjas“ tribūnose ir mūsų tikslas – padėti SAVO KOMANDAI, išaukštinti ir įkvėpti JÀ žygdarbiui. Nuoširdžiai tikime, jog išaukštinti SAVO KOMANDÀ galime ir pranešdami savo oponentams kitose tribūnose, jog mes galime didžiuotis tuo, kuo jie jau nebegali... 

Mūsų pareiškimą paskatino principinis noras išaiškinti nesusipratimą ir užkirsti kelią tolimesniam jo eskalavimui. Apie tai Klubo nariai turėjo garbės kalbėtis su LFF vadovais. Pokalbio metu buvo tariamasi kaip panaikinti neteisingo interpretavimo pasekmes. 

Nuoširdžiai viliamės, jog mūsų apgailestavimo ir atsiprašymo žodis bus išgirstas ir priimtas, o menamo „rasistinio išpuolio“ tema – baigta eskaluoti. 

O tai, kad „rasistinis išpuolis“ buvo išties menamas, puikiai įrodo ir tas faktas, jog Prancūzijos nacionalinei rinktinei ir ją lydintiems aistruoliams viešint Lietuvoje nebuvo fiksuotas nei vienas prieš juos nukreiptas rasistinio, ksenofobinio ar smurtinio pobūdžio išpuolis.  Klubo prezidentas Ramūnas Čepaitis  Klubo prezidento pavaduotojas Ingvaras Butautas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.