Antrą sūnų lėktuvo katastrofoje praradęs brazilas treneris: „Nekaltinu Dievo“

Tai – istorija apie žmogų, kuris du kartus prarado tai, kas brangiausia gyvenime, bet jis nepalūžo.

Beveik visa „Chapecoense“ komanda pražuvo lėktuvo katastrofoje.<br>AFP/“Reuters“ nuotr.
Beveik visa „Chapecoense“ komanda pražuvo lėktuvo katastrofoje.<br>AFP/“Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

championat.com

Dec 1, 2016, 9:01 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:29 AM

Paulo Paixao – 65-eri, jis futbolininkų fizinio rengimo treneris. Gerai žinomas gimtojoje Brazilijoje, nes penkis kartus buvo kviečiamas dirbti šios šalies komandoje nr. 1 – nacionalinėje futbolo rinktinėje, ten talkino tokiems specialistams kaip Luizas Felipe Scolari ir Dunga. P.Paixao dirbo 2002-aisiais pasaulio čempione tapusioje Brazilijos rinktinėje.

P.Paixao turėjo du sūnus – Alessandro ir Andersoną. Pirmasis mirė 2002-aisiais. Psichologui Alessandro Paixao buvo 25-eri, kai jį ištiko širdies smūgis. Kiek vėliau interviu „ESPN Brasil“ tėvas pasakojo: „2002-ieji man buvo labai sunkūs. Meldžiau Dievo, kad nieko blogo nenutiktų mano antrajam vaikui“.

Bet antrasis trenerio sūnus – Andersonas Paixao – žuvo pirmadienį vakare aviakatastrofoje. 77 žmones, įskaitant Brazilijos futbolo klubo „Chapecoense“ komandą, skraidinęs orlaivis „British Aerospace Avro RJ85“ sudužo apie 30 km nuo Medeljino miesto Kolumbijoje, netoli oro uosto.

Tarp šešių išsigelbėjusių – iš kurių trys – „Chapecoense“ žaidėjai, A.Paixao nebuvo. Komandos fizinio rengimo treneris žuvo.

37-erių A.Paixao ėjo tėvo pėdomis. „Chapecoense“ jis dirbo nuo 2011-ųjų, su klubo praėjo nuo Brazilijos futbolo „Serie C“ iki „Serie A“ ir skrido į Pietų Amerikos taurės turnyro „Copa Sudamerica“ finalą – pirmąsias rungtynes Medeljine su Kolumbijos „Atletico Nacional“ ekipa. Atsakomasis mačas turėjo būti sužaistas po savaitės.

Bet tai buvo kelionė į nebūtį – lėktuvas nukrito.

A.Paixao paliko žmoną ir du vaikus: vienam – 11-ka, kitam devyneri sukako kaip tik aviakatastrofos dieną.

P.Paixao buvo Porto Alegrės mieste, kai sužinojo apie nukritusį lėktuvą su „Chapecoense“ komanda.

Kalbėdamas radijo stočiai „Radio Gaucha“, antrojo sūnaus netekęs P.Paixao sakė: „Žinia trenkė lyg žaibas. Dievas panoro, kad aš vėl išgyvenčiau viską kaip 2002-aisiais. Negaliu pykti ant Dievo. Galiu tik padėkoti jam už kiekvieną naują dieną. Vadinasi, toks mūsų likimas, taip nulemta. Užjaučiu visus, kurie šioje katastrofoje neteko artimųjų. Tokiomis akimirkomis suvoki, ko vertas gyvenimas, kaip svarbu vertinti ir mylėti kiekvieną dieną. Andersonas visada buvo atsidavęs komandai, ja gyveno. Jis padirbėjo ir Brazilijos rinktinėje. Jis buvo absoliučiai laimingas. Bet aukštybėse nusprendė, kad turėjo atsitikti būtent taip“.

Juodas dienas išgyvenančiam P.Paixao žinutę socialiniame tinkle paliko buvęs Brazilijos rinktinės futbolininkas Danielis Carvalho: „Aš prisimenu žodžius, kuriuos tu pasakei: „Dievo keliai nežinomi. Šis įvykis – perspėjimas visiems žmonėms. Gyvenkite visavertį gyvenimą. Nesvarbu, nakvojate prabangiame name ar po tiltu, vairuojate didelę mašiną ar vaikštote pėsti. Žmogus, kuris gyvena be džiaugsmo, nesupranta gyvenimo prasmės. Jis jau miręs“. Paulo Paixao tai pasakė po antrojo savo sūnaus mirties aviakatastrofoje. Šventas žmogus. Laikykis, Paulo Paixao“.

Ir dar vienas dalykas. Neįtikėtina, bet Paixao pavardėje galima rasti kelias reikšmes. Portugalų kalba „Pai“ reiškia tėvas. O žodis „paixao“ reiškia „aistra“. Tarp jų – ir gyvenimo aistra. Galbūt brazilas treneris teisus – viskas išties nulemta likimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.