Koronavirusą pažabojusi Vengrija tapo Europos futbolo namais – nori ir olimpiados

Kai daugelis Europos šalių blaškosi ir vis griežtina karantiną, Vengrija priima svečius plačiai atlapojusi duris – bent jau futbole. Šalies premjeras Viktoras Orbanas užsimojo dar plačiau ir siūlosi rengti atidėtą Europos čempionatą, o gal ir olimpines žaidynes.

 Budapešto stadione žaidžiamos Europos ir Čempionų lygų rungtynės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Budapešto stadione žaidžiamos Europos ir Čempionų lygų rungtynės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Orbanas pasiskiepijo kiniška vakcina.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V.Orbanas pasiskiepijo kiniška vakcina.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-26 16:45

„Gal mums reikėtų persikelti į Budapeštą“, – taip juokavo anglų klubo „Liverpool“ žaidėjas Jamie Carragheris po laimėtų Čempionų lygos rungtynių.

Anglijos čempionai savo namų stadione patyrė šešias nesėkmes, bet dėl britiškos koronaviruso atmainos plitimo turėję persikelti į Budapeštą, nutraukė juodą seriją Vengrijos sostinėje.

Čia jie susitvarkė su „Leipzig“, o dabar kausis su Madrido „Real“.

Vengrams futbolas toks pats svarbus, kaip ir kova su koronavirusu.

„Puskas Arena“ stadione savo rungtynes jau žaidė Menchengladbacho „Borussia“, „Manchester City“ ir Londono „Tottenham Hotspur“, o šis sąrašas gali pailgėti.

Ar tai reiškia, kad Vengrijoje nėra koronaviruso? Ne, dėl COVID-19 pandemijos ir čia nuo kovo 8-osios neveikia darželiai bei mokyklos, parduotuvės, viešbučiai ir restoranai.

Tačiau karantinas futbolui netaikomas, todėl toks vengrų požiūris tapo tikra dovana UEFA.

„UEFA dėkoja Vengrijos futbolo federacijai už paramą ir leidimą žaisti“, – skelbė UEFA ir jau sunku suskaičiuoti, kiek kartų šį sezoną vengrai gelbėjo Europos futbolą.

Vengrijai tvirtai jaustis leidžia tai, kad jie jaučiasi Europos skiepų čempionai.

Ourworldindata.org duomenimis, vengrai jau paskiepino pirmąja doze 1,8 mln. gyventojų ir yra antri Europos sąjungoje pagal vidurkį.

To pasiekti pavyko savarankiškai susitarus su Rusija ir Kinija dėl 7 mln. vakcinos dozių.

Nors Vengrija gaus 19 mln. dozių ES patvirtintų „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinų, V.Orbanas nutarė pasirinkti alternatyvą, nes ES nepatvirtintos vakcinos iš Rusijos ir Kinijos tiekiamos sparčiau.

„Skiepų iš Rytų dėka buvo išgelbėta daugybė vengrų ir serbų gyvybių“, – sakė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Beje, Vengrijoje netaikomas skiepų eiliškumo pagal amžių principas – pasiskiepyti gali kiekvienas panoręs ir užsiregistravęs.

V.Orbanas svajoja, kad vasarą visi galės galvoti tik apie futbolą.

Pagal planą Budapešte turėtų įvykti ketverios atidėto „Euro 2020“ rungtynės, tačiau jų gali būti ir daugiau.

Tikėtina, kad UEFA atsisakys kai kurių šeimininkų dėl prastos pandeminės situacijos.

UEFA prezidentas Aleksanderis Čeferinas „Sky Sports“ yra sakęs, kad mačai vyks tik tose šalyse, kuriose bus leidžiama stebėti rungtynes tribūnose žiūrovams.

„Yra keletas scenarijų, bet garantuojame, jog nežaisime be žiūrovų. Kiekvienas šeimininkas turės garantuoti jų dalyvavimą“, – sakė slovėnas.

Tai reiškia, kad tokios šalys kaip Vengrija ir Anglija, kuriose skiepijimas vyksta greičiausiai, gali tapti geidžiamomis UEFA partnerėmis.

„The Telegraph“ teigimu, iki Velykų Jungtinėje karalystėje bus paskiepyti visi vyresni nei 40 m. asmenys. Šioje šalyje per Naujuosius metus kasdien buvo po 55 tūkst. naujų atvejų, o dabar jų sumažėjo iki 5 tūkst.

Vengrija netgi pareiškė, kad kurs savo vakciną, kad nebūtų priklausoma nuo kitų šalių.

Šalis investuoja ne tik į vakcinas, bet ir į infrastruktūrą, nes tikisi rengti olimpines žaidynes.

Laboratorijai bus skirta 33 mln. eurų, o naujam stadionui – 52 mln.

Neseniai perrinkus Thomą Bachą IOC prezidentu V.Orbanas jį pasveikino viešu laišku ir išreiškė viltį, kad šalis rengs 2032 metų vasaros olimpiadą. Tam jau suburta darbo grupė.

„Norėčiau matyti mus kaip šeimininkus, – „Nemzeti Sport“ pareiškė ilgametis šalies vadovas, kuriam 2013 metais teko praryti karčią piliulę.

Tada kilus šurmuliui dėl per didelių išlaidų ir pareikalavus referendumo Vengrija atsisakė minties rengti 2024 m. žaidynes.

„Kiekvienos rungtynės trunka, kol jų nelaimėsime“, – paslaptingai ištarė V.Orbanas kalbėdamas apie naujus planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.