EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai – apie „Lietuvos ryto“ pralaimėjimą, A. Jomanto vaidmenį ir ateitį

Šešetas. Toks balas buvo įrašytas į Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos pažymių knygelę po rungtynių Bamberge, kur Dariaus Maskoliūno auklėtiniai 78:84 pralaimėjo „Brose Baskets“ ekipai ir Eurolygos D grupėje patyrė jau trečiąjį pralaimėjimą. „Lietuvos ryto“ komandos žaidimą įvertino krepšinio specialistai Šarūnas Sakalauskas ir Robertas Kuncaitis, kurie ne tik apžvelgė gynybą ir puolimą, tačiau komentavo ir Renaldo Seibučio bei Artūro Jomanto pasirodymą.

R. Seibutis rezultatyvumu išsiskyrė ir pergalingose rungtynėse su Belgrado „Partizan“ (epizodas nuotraukoje), ir patiriant skaudų pralaimėjimą Bamberge.<br>M. Kulbis.
R. Seibutis rezultatyvumu išsiskyrė ir pergalingose rungtynėse su Belgrado „Partizan“ (epizodas nuotraukoje), ir patiriant skaudų pralaimėjimą Bamberge.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Nov 4, 2012, 10:15 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:08 PM

Lrytas.lt skaitytojams pateikia Š. Sakalausko ir R. Kuncaičio komentarus.

Įspūdis.

R. Kuncaitis: “Matosi, kad „Lietuvos ryto“ komanda buvo prisėdusi aptarti gynybos klausimus. Ne viskas sekėsi, tačiau treneris labai karštai reaguodavo į lengvus varžovų metimus iš po krepšio. Manau, kad vilniečiai eina geru keliu. Jie galėjo pakovoti dėl pergalės. O ar rungtynės buvo gražios – sunku pasakyti“.

Š. Sakalauskas: „Mačas nebuvo gražus. Nei „Lietuvos ryto“, nei „Brose Baskets“ komandos nepademonstravo žaidimo, kurį galėtų rodyti tiek puolime, tiek gynyboje. Mačas su „Partizan“ (69:61) parodė, kad vilniečiai gali sužaisti įdomiau. Bambergo komanda taip pat gali geriau sužaisti, nes turi pajėgių žaidėjų. Deja, bet nė viena ekipa neparodė gražaus krepšinio.

Planas – gynyba.

R. Kuncaitis: „Matau, kad „Lietuvos ryto“ komanda gynyboje eina teisingu keliu. Žinoma, sumanymo įgyvendinimas trunka ne vieną ir ne dvi dienas. Čia reikia, kad ir patys krepšininkai patikėtų sistema. Buvo momentų, kada vilniečiai greitai pasikeisdavo, perimdavo kamuolius. Tikrai buvo gerų momentų.

Galvojau, kad „Lietuvos ryto“ komanda turės problemų po krepšiu, tačiau didelių spragų nepastebėjau. Teko pasistumdyti, tačiau nebuvo taip, kad varžovai lengvai mestų iš po krepšio. Šįkart buvo labai svarbūs metimai iš perimetro. Čia jau sublizgėjo B. Nachbaras, C. Jacobsenas“.

Š. Sakalauskas: „Individuali gynyba „Lietuvos rytui“ nepavyko. Pirmojoje pusėje B. Nachbaras turėjo daug laisvės. Jis galėjo ir veržtis, ir mesti iš toliau. Antroje pusėje taip pat Bambergo ekipa nebuvo suvaržyta. „Brose Baskets“ komanda turi geresnius žaidėjus. Jie turi stabilių metikų, ko nėra „Lietuvos ryto“ komandoje. B. Nachbaras ir A. Gavelas įmetė taškus, kuriuos ir galėjo įmesti.

Bambergo komandos puolimas buvo sukonstruotas taip, kad varžovų gynyba būtų sukoncentruota arčiau krepšio. Deriniai veikė tam, kad į pagalbą turėtų bėgti aukšti žaidėjai, jie daug dirbtų. Jeigu į pagalbą „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai neateidavo, tai jie mesdavo iš toliau laisvi, o jeigu ateidavo – kamuolį duodavo laisvam žmogui po krepšiu“.

Puolimas (Per pirmąją mačo pusę R. Seibutis pelnė 15 taškų, kitas rezultatyviausias žaidėjas buvo J. Blūmas, pelnęs 5 taškus).

R. Kuncaitis: „Tikrai trūko kitų žaidėjų indėlio. Aš manau, kad „Lietuvos rytas“ turėtų žaisti greičiau. Kita vertus, galbūt D. Maskoliūnas pasirinko taktiką, kurios esmė – mažinti atakų skaičių. Kartais šis sprendimas pasiteisindavo. Aiškiai trūksta kitų krepšininkų indėlio. Vienas R. Seibutis ekipos neišgelbės, todėl kitiems vertėtų pasitempti“.

Š. Sakalauskas: „Lietuvos ryto“ komandos žaidėjai turėjo progų mesti, tačiau nepataikė. Buvo daug metimų iš gerų padėčių, netgi metė laisvi, tačiau nekrito. Čia yra sena „Lietuvos ryto“ problema. Tiesiog nėra gerų snaiperių, kurie pataikytų tuos metimus.

Po didžiosios pertraukos prie R. Seibučio prisijungė ir kiti žaidėjai. Prabilo N. Nedovičius, tačiau viskas rėmėsi daugiau individualiais veiksmais. Kodėl „Lietuvos rytui“ nepavykdavo tinkamai klijuoti komandinio puolimo?

R. Kuncaitis: „Nepamirškime, kad komandinis ir individualus puolimas – labai surištas. Jeigu varžovai nutraukia derinį, tačiau tau pavyksta vienam varžovą apžaisti, tai nereikia niekam atlikti perdavimo, ypač tada, kai visi taviškiai prižiūrimi iš labai arti. Kita vertus, „Lietuvos ryto“ krepšininkams reikėtų puolime žaisti agresyviau“.

Š. Sakalauskas: „Brose Baskets“ treneris Chrisas Flemingas pasižymi sava gynybos filosofija. Matėme, kad abi komandos gynėsi skirtingai. Bambergo ekipa stengėsi kontroliuoti varžovų įžaidėjus. Jie nesistengė būtent perimti kamuolio, tačiau jau nuo galinės linijos trukdė laisvai atsivaryti kamuolį, laisvai pradėti derinį. Jie visas rungtynes tai darė ir dar stengėsi sutrumpinti varžovų atakos laiką.

Savo pusėje jie trukdė priimti kamuolį. Bambergo komanda šios gynybos kanonus atlieka gerai, nes treneris to reikalauja. Tai duoda vaisių tada, kai ekipos būna apylygės. Ir tai pasireiškia ne viename kėlinyje, o rungtynių gale“.

R. Seibučio pasirodymas.(Žaidė 32 min. 30 sek. Įmetė 25 tšk. (dvitaškiai: 8/9, tritaškiai: 2/4, baudų metimai: 2/2), atkovojo 2 kamuolius, dukart suklydo, atliko rezultatyvų perdavimą).

R. Kuncaitis: „Renaldui rašyčiau teigiamą pažymį. Žinoma, jis dar galėjo gynyboje dirbti geriau. R. Seibutis galėjo būti agresyvesnis ir žaisti kibiau, dengtis jau prieš kamuolį. O puolime R. Seibutis buvo taškų darymo mašina“.

Š. Sakalauskas: „R. Seibutis turi daugiau patirties, nei kiti žaidėjai. Jis daugiau rungtyniavo Eurolygoje, žaidė ir Lietuvos rinktinėje. Jis ir pasinaudojo savo patirtimi, pademonstravo, kad gali apžaisti varžovą, greitai prasiveržti“.

A. Jomanto pasirodymas. (Žaidė 16 min. 21 sek. Įmetė 0 tšk (dvitaškiai 0/1), atkovojo 4 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, dukart prasižengė).

R. Kuncaitis: „Kai man teko dirbti „Lietuvos ryto“ komandoje, A. Jomantas taip pat buvo ekipoje laikomas kaip geras gynėjas, kuris gali baudos aikštelėje dirbti ir su aukštesniu žmogumi. Mes jį laikėme gynybos specialistu, tačiau tuomet A. Jomantas dažniausiai būdavo ir tarp rezultatyviausių krepšininkų. Greičiausiai kol kas A. Jomantas neranda savęs, tačiau treneris jį leidžia į startą. Galbūt vieną dieną jis atsiskleis puolime“.

Š. Sakalauskas: „Viską galima vertinti skeptiškai, tačiau nepamirškime, kad „Lietuvos rytas“ turi legionierių, tačiau šie neaplenkia A. Jomanto. Kodėl? Manau, kad šiandieną „Lietuvos ryto“ komandoje pajėgesnio tos pozicijos žaidėjo nėra. Nepamirškime, kad treneris sprendžia ne tik puolimo klausimus. NBA žaidęs Dennisas Rodmanas turi penkis čempionų žiedus, tačiau niekada negarsėjo savo metimais. Jis netgi prastai baudas mesdavo, tačiau buvo gynybos specialistas. Manau, kad „Lietuvos rytas“ mato, kad A. Jomantas yra reikalingas ir jis atlieka savo uždavinius. Jeigu atsirastų stipresnis žaidėjas, komanda jį pakeistų.

Faktoriai, sutrukdę pasiekti pergalę.

R. Kuncaitis: “Manau, kad buvo per daug klaidų (13) ir dar ta ketvirtojo kėlinio atkarpa, kuomet „Lietuvos rytas“ pradžioje neįmetė keturias minutes. Norėtųsi solidesnio ir atsakingesnio žaidimo. Puolime pritrūko kantrybės“.

Š. Sakalauskas: „Nebuvo pakankamai geras taiklumas, žaidėjai nepataikydavo laisvi, prastai buvo ginamasi vienas prieš vieną, o ir komandinė gynyba veikė ne taip gerai, kad būtų galima laimėti“.

Prognozė.

R. Kuncaitis: „Niekas neprarasta. „Top 16” etapas dar pasiekiamas. Tie šeši taškai tikrai beveik nieko nereiškia“.

Š. Sakalauskas: „Žiūrint į statistiką, tai „Lietuvos rytas“ gali įveikti „Brose Baskets“ komandą, tačiau reikia pripažinti, kad Bambergo komanda turi geresnių metikų. Daug priklausys nuo to, kaip krepšininkai atsakomajame mače keisis ir pataikys.

Pažymys (dešimtbalėje sistemoje)

R. Kuncaitis: 6.

Š. Sakalauskas: 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.