EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkės pradeda žygį į Europos čempionatą

Sekmadienį Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pradės žygį į 2015 metų Europos pirmenybes. Kelionė į Vengriją ir Rumuniją, kurios bus baigiamojo turnyro šeimininkės, drieksis per Makedoniją, Belgiją ir Didžiąją Britaniją – su šių šalių komandomis lietuvės kovos atrankos turnyro grupėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-06-06 13:54, atnaujinta 2018-02-13 03:01

Atrankos sistema

Kitų metų Europos čempionate pirmą kartą dalyvaus 20 komandų. Devynios turnyro dalyvės jau aiškios. Tai – dvi šeimininkių komandos Vengrija ir Rumunija, pernai pirmąjį atrankos etapą laimėjusi Graikija bei šešios šiais metais pasaulio pirmenybėse dalyvausiančios mūsų žemyno ekipos Ispanija, Prancūzija, Turkija, Serbija, Baltarusija ir Čekija.

Dėl likusių 11 kelialapių tris birželio mėnesio savaites kovos 22 komandos, kurios yra suskirstytos į šešias grupes. Į baigiamąjį turnyrą važiuos visos grupių nugalėtojos ir penkios geriausios tarp užimsiančių antrąją vietą.

Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Belgijos ir Makedonijos komandos sudaro B grupę.

A grupėje žais Lenkija, Slovakija, Slovėnija ir Liuksemburgas, C grupėje – Latvija, Italija, Estija ir Portugalija, D grupėje – Ukraina, Juodkalnija, Vokietija ir Suomija, E grupėje – Rusija, Švedija ir Nyderlandai, F grupėje – Bulgarija, Kroatija ir Izraelis.

Varžovės – antrasis ešelonas

Nė viena iš komandų, su kuriomis šią vasarą rungtyniaus Lietuvos rinktinė, nepriklauso Europos krepšinio elitui.

Makedonija. Makedonijos federacija per du nepriklausomybės dešimtmečius apskritai vos ketvirtą kartą deleguoja moterų rinktinę į žemyno pirmenybių atranką. Iki šiol makedonės pasižvalgyti po Europą bandė tik amžių sandūroje, bet neprilygo net toms komandoms, kurios nesvajoja apie kelialapius į baigiamąjį turnyrą.

Užpernai Makedonijos rinktinė žaidė Europos mažųjų šalių čempionate ir jo finale pralaimėjo Austrijos komandai (trečiąją vietą turnyre užėmė Malta).

Pernai pirmajame šio Europos čempionato atrankos etape makedonės sugebėjo įveikti Portugalijos krepšininkes ir tarp keturių komandų užėmė trečiąją vietą. Dvi pirmos pozicijos atiteko Izraeliui ir Vokietijai.

Belgija. Belgijos moterų krepšinio istorija turtingesnė. Šios šalies komanda dešimt kartų žaidė Europos čempionato baigiamajame turnyre, bet dauguma jos geriausių rezultatų pasiekti labai seniai.

Šio amžiaus pradžioje, kai Europos arenose spindėjo Ann Wauters, belgių rinktinė vėl išgyveno pakilimą ir pateko į 2003 bei 2007 metų Europos pirmenybes. Tačiau geri laikai labai gretai baigėsi.

2013 metų Europos čempionato atrankos turnyre belgės laimėjo tik 1 iš 8 rungtynių ir grupėje užėmė paskutiniąją vietą.

Tarp belgių varžovių buvo ir lietuvės. Mūsų šalies komanda išvykoje nugalėjo 77:62, namie – 61:53.

Didžioji Britanija. Didžiosios Britanijos rinktinė gyvuoja labai trumpai (anksčiau oficialiose varžybose atskirai žaidė, bet nuo 1980 metų į baigiamąjį turnyrą nė karto nepateko Anglijos, Velso ir Škotijos komandos), ji buvo sudaryta tik prieš Londono olimpines žaidynes.

Tačiau britės jau spėjo ryškiai blykstelėti ir pateko į 2011 bei 2013 metų Europos pirmenybes.

Maža to, Didžiosios Britanijos komanda, kuriai atstovauja kelios JAV užaugusios krepšininkės, abu kartus nuskriaudė geriau vertinamas varžoves ir prasibrovė į antrąjį etapą. Didžiausią šurmulį britės sukėlė pernai Prancūzijoje, kur šventė pergales prieš Serbijos, Latvijos ir Kroatijos rinktines.

Lietuvės žaidė su britėmis 2011 metų Europos čempionate. Lenkijoje sunkią pergalę 64:63 iškovojo Lietuvos komanda.

Dar anksčiau mūsų šalies krepšininkės dukart nugalėjo brites 2009 metų Europos čempionato atrankos turnyre.

Vienintelė nesėkmė

Atkūrus nepriklausomybę Lietuvos rinktinė pateko į devynis Europos čempionatus. Atrankoje lietuvės įstrigo tik vieną kartą – jos praleido Graikijoje vykusį 2003 metų turnyrą.

Tada mūsų šalies rinktinė žaidė vienoje grupėje su Čekijos, Belgijos ir Italijos komandomis. Kovos dėl dviejų kelialapių vyko 2001 ir 2002 metų rudenį.

Lietuvės pralaimėjo abejas rungtynes aiškioms grupės favoritėms čekėms ir po kartą nugalėjo belges bei itales.

Antrojo kelialapio likimą lėmė Sent Servė vykusi Lietuvos ir Belgijos komandų dvikova. Mūsų šalies atstovėms reikėjo laimėti, tačiau jos jau pirmajame kėlinyje atsiliko 10 taškų skirtumu, patyrė nesėkmę 53:67 ir į Graikiją išlydėjo Belgijos krepšininkes.

Užpernai – be problemų

Praėjusio Europos čempionato atrankoje Lietuvos rinktinei didelių problemų nekilo. Tiesa, lietuvės penkių komandų grupėje užėmė tik antrąją vietą, bet to visiškai užteko, o trečioje pozicijoje likusios Slovėnijos krepšininkės buvo aplenktos dviem taškais.

2012 metų birželį ir liepą vykusių varžybų grupės nugalėtojomis tapo 7 iš 8 rungtynių laimėjusios slovakės. Lietuvos rinktinė iškovojo 6 pergales, Slovėnijos – 4, Nyderlandų – 2, Belgijos – 1. Lietuvos krepšininkės pralaimėjimus patyrė Slovėnijoje ir Slovakijoje.

Tiesa, nuvykusios į pernai Prancūzijoje vykusį baigiamąjį turnyrą lietuvės nenudžiugino. Jos pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes Kroatijai bei Čekijai ir tik praradusios galimybes patekti į antrąjį etapą nugalėjo pirmąją vietą užsitikrinusią Baltarusijos komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.