EUROLYGA 2023

Iš Žydrūno Ilgausko atimama Lietuvos pilietybė

Iš Lietuvos sporto žvaigždės Žydrūno Ilgausko, turinčio Lietuvos ir JAV pilietybes, atimama Lietuvos Respublikos pilietybė, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.

Ž.Ilgauskas kurį laiką turėjo dvigubą pilietybę.<br>G.Šiupario nuotr.
Ž.Ilgauskas kurį laiką turėjo dvigubą pilietybę.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 3, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:03 AM

Ž.Ilgauskas tikina suklydęs

Kad Ž. Ilgauskas gavo JAV pilietybę, šiemet pavasarį pranešė krepšinio klubo „Cleveland Cavaliers“, kuriame jis žaidė, savininkas. Tai sužinojusi Lietuvos vidaus reikalų ministerija išsiuntė užklausimą JAV: paaiškėjo, kad Ž. Ilgauskas 2013 m. spalį įgijo JAV pilietybę, tad Lietuvos pilietybės neteks.

„Mes kreipėmės į atitinkamas institucijas dėl šios informacijos suteikimo ir gavome, (...) galiu tikrai patvirtinti, oficialų atsakymą iš JAV ambasados Lietuvoje, kad vienas geriausių mūsų šalies sportininkų, gerbiamas Ž. Ilgauskas, yra įgijęs kitos valstybės pilietybę. Mes nedelsiant pradėsime Lietuvos Respublikos pilietybės nutraukimo procedūras“, – sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Dvigubą pilietybę Lietuvos įstatymai leidžia tik išskirtiniais atvejais: jeigu asmuo bėgo nuo sovietų režimo arba yra tremtinių vaikas. Taip pat dvigubą pilietybę gali turėti tie, kurie gimė užsienyje ar susituokę su užsieniečiu ir automatiškai gavo kitos šalies pilietybę.

Krepšininko motina Antanina Ilgauskienė, sužinojusi naujieną, kad sūnus neteks Lietuvos pilietybės, susigraudino – esą ir pats Ž. Ilgauskas dėl to išgyvena ir tikina kadaise prašydamas JAV pilietybės suklydęs.

Kitų valstybių piliečiams Lietuvos pilietybę už nuopelnus šaliai išimties tvarka gali suteikti Prezidentė, tad Ž. Ilgauskui gali tekti prašyti šalies vadovės malonės.

Klivlende su žmona Dženifer gyvenantis Ž. Ilgauskas augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus. Pasak Ž. Ilgausko motinos, sulaukę 16-os, jie turės apsispręsti, kurios šalies pilietybę pasilikti.

Lietuvos ir JAV pilietybę turi ir ledo ritulininkas Dainius Zubrus, tačiau Amerikos pilietybę jis gavo tuomet, kai Lietuvos įstatymai numatė ne tokius griežtus reikalavimus ir apribojimus dvigubai pilietybei.

Nuotrauka užminė mįslę

Apie 39-erių kauniečio priimtą JAV pilietybę dar kovo pradžioje pirmasis pranešė pats „Cleveland Cavaliers“ savininkas Danny Gilbertas, prasitaręs Ž.Ilgausko pagerbimo ceremonijoje Klivlando „Quicken Loans“ arenoje.

„Vienas dalykas, kurį visi norėsite išgirsti. Buvau šokiruotas. Žinojome, kad Ž.Ilgauskas buvo Klivlando gyventojas nuo 1996-ųjų. Pats ką tik sužinojau puikią naujieną. Gerbiamieji, Žydrūnas Ilgauskas prieš kelias savaites tapo JAV piliečiu“, – po D.Gilberto žodžių „Quicken Loans“ arenoje nuaidėjo griausmingi plojimai.

Į D.Gilbertą atsisukęs Ž.Ilgauskas mostelėjo ranka ir nusišypsojo.

Dar 2013-ųjų spalio pabaigoje lrytas.lt pranešė, kad Ž.Ilgauską amerikietė užfiksavo pasirašinėjantį JAV pilietybės dokumentus.

Sukasi NBA

Keturiolika sezonų „Cleveland Cavaliers“ rungtyniavęs Lietuvos krepšininkas dabar šioje komandoje eina neįpareigojančias generalinio vadybininko specialiojo konsultanto pareigas.

221 cm ūgio Ž.Ilgauskas gali laisvai leisti laiką su savo sūnumis, jam nereikia keliauti paskui komandą, bet atsiradus reikalui jis gali padėti.

Vasarą būta pranešimų, kad lietuvis skrido Klivlando klubo savininko Dano Gilberto lėktuvu į Pietų Floridą susitikti su savo bičiuliu LeBronu Jamesu.

Ž.Ilgausko žodis tikriausiai nebuvo paskutinis L.Jamesui apsisprendžiant iš „Miami Heat“ grįžti į „Cavaliers“ ir su Klivlando komanda pabandyti laimėti NBA čempionų žiedą, kurio žaidžiant kartu su Ž.Ilgausku iškovoti vis dėlto nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.