EUROLYGA 2023

Sužinojęs apie atimamą Lietuvos pilietybę Ž. Ilgauskas pravirko

Žydrūnas Ilgauskas praėjusių metų spalį pateikė dokumentus gauti JAV pilietybę, bet galbūt nė neįtarė, kad po metų dėl šio sprendimo jam teks ašaroti. Ž.Ilgausko mama Antanina atskleidė, kad neseniai sužinojęs, jog dėl gauto JAV paso iš jo atims Lietuvos pilietybę, 39-erių buvęs krepšininkas apsiverkė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 3, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:53 AM

„Verkia vaikas ir sako: aš Lietuvoje gimęs ir augęs, o man dabar sako, kad nebepriklauso man ta pilietybė“, – pati ašarodama LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“, sakė Antanina.

Skausmingai šią žinią išgyveno tiek Ž.Ilgauskas, tiek jo mama.

„Apmaudu, – ašarojo A.Ilgauskienė, – nes vaikas gimė ir augo Lietuvoje. O dabar atims tą pilietybę...“

Tačiau moteris supranta, kad reikia laikytis įstatymų. Dabar vienintelis kelias Ž.Ilgauskui – prašyti Lietuvos pilietybės pas šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Galbūt yra padaryta klaida. Jei ta pilietybė ieškota pagal žmoną, tada (Žydrūnui. – Red.) būtų dviguba pilietybė, nes ji (žmona Jennifer) – amerikietė. Bet jei jis padavė dokumentus asmeniškai, jam (Lietuvos pilietybė. – Red.) nepriklauso“, – samprotavo A.Ilgauskienė.

Pradėjo pilietybės atėmimo procesą

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius teigė, kad jau pradėtos Ž.Ilgausko pilietybės nutraukimo procedūros.

Kad Ž. Ilgauskas gavo JAV pilietybę, šiemet pavasarį pranešė krepšinio klubo „Cleveland Cavaliers“, kuriame jis žaidė, savininkas. Tai sužinojusi Lietuvos vidaus reikalų ministerija išsiuntė užklausimą JAV: paaiškėjo, kad Ž. Ilgauskas 2013 m. spalį įgijo JAV pilietybę, tad Lietuvos pilietybės neteks.

„Mes kreipėmės į atitinkamas institucijas dėl šios informacijos suteikimo ir gavome, (...) galiu tikrai patvirtinti, oficialų atsakymą iš JAV ambasados Lietuvoje, kad vienas geriausių mūsų šalies sportininkų, gerbiamas Ž. Ilgauskas, yra įgijęs kitos valstybės pilietybę. Mes nedelsiant pradėsime Lietuvos Respublikos pilietybės nutraukimo procedūras“, – sakė E.Jankevičius.

Dvigubą pilietybę Lietuvos įstatymai leidžia tik išskirtiniais atvejais: jeigu asmuo bėgo nuo sovietų režimo arba yra tremtinių vaikas. Taip pat dvigubą pilietybę gali turėti tie, kurie gimė užsienyje ar susituokę su užsieniečiu ir automatiškai gavo kitos šalies pilietybę.

Kitų valstybių piliečiams Lietuvos pilietybę už nuopelnus šaliai išimties tvarka gali suteikti Prezidentė, tad Ž. Ilgauskui gali tekti prašyti šalies vadovės malonės.

Klivlende su žmona Dženifer gyvenantis Ž. Ilgauskas augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus. Pasak Ž. Ilgausko motinos, sulaukę 16-os, jie turės apsispręsti, kurios šalies pilietybę pasilikti.

Lietuvos ir JAV pilietybę turi ir ledo ritulininkas Dainius Zubrus, tačiau Amerikos pilietybę jis gavo tuomet, kai Lietuvos įstatymai numatė ne tokius griežtus reikalavimus ir apribojimus dvigubai pilietybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.