EUROLYGA 2023

Ž. Ilgausko tėvas: „Jis blogo nepadarė ir dar vaikus išgelbėjo“

„Lietuvos ryto“ televizijai duris pravėrę krepšininko Žydrūno Ilgausko tėvai pirmiausiai rodo kambarį, kuriame įrengtas savotiškas muziejus. Jame Ilgausko marškinėliai, apdovanojimai, suvenyrai. Ž.Ilgausko tėvai pasakoja, kad tiek jie, tiek sūnus itin skaudžiai priėmė žinią dėl prarasto pilietybės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2014, 9:31 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:11 AM

„Jis labai susinervinęs. Kaip ir sakiau, jis man sakė: „Mama, aš gimiau, augau Lietuvoje, o dabar iš manęs pilietybę atima“, - sakė Žydrūno mama Algimanta.

„Kokią gali atimt pilietybę, jeigu vaikas čia gimė ir augo?, - emocingai rankomis mojavo krepšininko tėvas Mečislovas. - Galų gale taip susiklostė gyvenimas ir jis išvyko ten. Jis išgelbėjo dar du vaikelius, juos padarė laimingais. Ten vaikai, žmona amerikietė, tai jis priverstas būti. Jis dar dirbs iki 50 metų, o tada gaus pensiją. NBA krepšininkams duoda anksčiau ją. O Lietuvoje jis nieko neturės.“

Konstitucinio teismo pirmininkas aiškina, kad iš Ž.Ilgausko pilietybės niekas neatėmė, jis jos atsisakė pats priimdamas JAV pilietybę. Tačiau prezidentūra suskubo siūlyti pataisas, kurios ypatingai nusipelniusiems asmenims leis turėti dvigubą pilietybę, Dėl lietuviško paso susigrąžinimo ar jo išsaugojimo Ilgauskui kaip ir kitiems tektų kreiptis į šalies vadovę, o ji spręstų ar nuopelnų užtenka.

„Labai aiškiai pasakyta, kad prezidentas spręsdamas šitą klausimą vadovaujasi tautos ir valstybės interesais. Tai yra prezidento diskrecijos klausimas, ypatingų nuopelnų sąvoka yra to asmens, kuri kreipiasi dėl pilietybės išsaugojimo tai yra jo įrodinėjimo klausimas, kokius jis nuopelnus valstybei turi“, - sakė Prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė.

Amerikos lietuvis, verslininkas Rimtautas Vizgirdas mano, kad šalies įstatymai emigravusiems lietuviams dabar neteisingi – esą Lietuva nesuteikdama galimybės turėti dvigubą pilietybę juos atstumia.

„Man durnystė yra, žiūrėkit lenkai, lenkų korta, nesvarbu kur, Latvija net parduoda pilietybes. Mes maža tauta, mes dar labiau bandom atstumti emigrantus“, - sakė R.Vizgirdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.