EUROLYGA 2023

Žydrūnas Ilgauskas neteko Lietuvos pilietybės

„Jei Lietuvos biurokratams tėvas nelabai geras, ir savo sūnų abu lietuviškus pasus sudėjęs atsiųsiu. Nebus trijų Ilgauskų, bus ramiau valstybei“, – dar lapkričio mėnesį kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ išrėžė Lietuvos pilietybės netenkantis Žydrūnas Ilgauskas.

Ž.Ilgauskas - nebe Lietuvos pilietis.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Ž.Ilgauskas - nebe Lietuvos pilietis.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 12, 2015, 2:51 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:09 AM

„Šiandieną galiu patvirtinti, kad ponas Ilgauskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės“, - BNS sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Ž.Ilgauskas Lietuvos paso neteko, nes įgijo Jungtinių Valstijų pilietybę. Lietuvos Konstitucija ir įstatymai išskyrus retas išimtis draudžia dvigubą pilietybę.

Viceministro teigimu, Lietuvos valdžios institucijos šiuo atveju tik „konstatavo įvykusį faktą“.

„Noriu akcentuoti, kad ponas Ilgauskas pats prisiekė kitai valstybei ir įgijo kitos valstybės pilietybę. Todėl mes tikrai nieko neatimame iš pono Ilgausko, o tiesiog praktiškai konstatuojame jau įvykusį faktą“, - teigė jis.

39 metų Ž.Ilgauskas krepšininko karjerą baigė 2011 metų rudenį. Didžiąją karjeros dalį jis žaidė NBA Klivlando „Cavaliers“ komandoje.

„Jei Lietuvos biurokratams tėvas nelabai geras, ir savo sūnų abu lietuviškus pasus sudėjęs atsiųsiu. Nebus trijų Ilgauskų, bus ramiau valstybei“, – dar lapkričio mėnesį kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ išrėžė Lietuvos pilietybės netenkantis Žydrūnas Ilgauskas.

2013-ųjų spalį jis oficialiai tapo Amerikos piliečiu, nors prisipažįsta puikiai žinojęs apie įstatymą, draudžiantį lietuviams turėti dvigubą pilietybę.

Vis dėlto Ž.Ilgauskas nesitikėjo, kad pilietybės panaikinimo procedūra taps valstybinio masto skandalu.

„Kai pernai priėmiau Amerikos pilietybę, žinojau, jog yra tokie įstatymai ir gali taip atsitikti, kad neteksiu Lietuvos paso. Bet buvau tvirtai apsisprendęs.

Aš Amerikoje išbuvau pusę savo gyvenimo. Čia ir liksiu gyventi. Čia mano vaikai ir žmona. Visas gyvenimas. Į Lietuvą grįžtu tik aplankyti tėvų.

Norėjosi Amerikoje turėti teisę balsuoti per prezidento rinkimus, rinkti vietos valdžią, juk moku mokesčius šiai valstybei. Ji man ir mano šeimai buvo gera.

Nepriėmiau JAV pilietybės čia pagyvenęs vos kelerius metus. Čia esu jau aštuoniolika metų. Žinojau, ką darau. Kaip yra, taip yra", - pasakojo Ž.Ilgauskas.

Nors pasklidus žiniai apie Ž.Ilgausko plietybės praradimą vėl užvirė diskusijos apie įstatymo pataisas, kurios leistų kitos šalies piliečiais tapusiems asmenims susigrąžinti anksčiau prarastą Lietuvos pilietybę, jei jie būtų nusipelnę valstybei.

Tačiau Ž.Ilgauskas tąkart tikino, kad neketina tuo pasinaudoti ir pateikti prašymą prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Man lengvatų nereikia. Biurokratai gali pabučiuoti man į užpakalį. Lietuvoje nieko nesu tokio svarbaus padaręs. Ačiū. Pasilikite tą pilietybę sau. Man nereikia nieko išskirtinio.

Niekuo nesiskiriu nuo kitų lietuvių, kurie gyvena Amerikoje, Europoje ar Australijoje. Arba duokite pilietybę visiems, arba niekam", - kalbėjo buvęs krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.