EUROLYGA 2023

Olimpinės svajonės siekis – su nežinomybe dėl trenerio

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komanda prasibrauna į LKL mažąjį finalą, lemiamose rungtynėse laimi bronzos medalį, o vyriausiasis treneris Mantas Šernius tą patį vakarą reisu iš Rygos išskrenda į Budapeštą ir skuba pas Lietuvos moterų rinktinę, kuri jau kitą dieną pradeda pasirodymą Europos čempionate.

Pirmadienį pasiruošimą Europos čempionatui pradėsianti moterų rinktinė dar nežino, kada prie jų prisijungs vyr. treneris.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmadienį pasiruošimą Europos čempionatui pradėsianti moterų rinktinė dar nežino, kada prie jų prisijungs vyr. treneris.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

May 1, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:26 AM

Toks komiškas, bet nedėkingas scenarijus teoriškai įmanomas „Pieno žvaigždes“ ir Lietuvos moterų nacionalinę komandą treniruojančiam M.Šerniui.

32 metų specialisto planus sujaukė LKL čempionato tvarkaraštis ir sėkmingas pasvaliečių sezonas. Jau dabar aišku, kad M.Šernius pirmadienį nespės į rinktinės pasiruošimo pradžią Druskininkuose.

Jei „Pieno žvaigždės“ patektų į LKL pusfinalį, sezonas jam užsitęstų mažiausiai iki gegužės pabaigos, o Senojo žemyno pirmenybės startuoja birželio 11-ąją.

Sensacingo scenarijaus atveju, jei „Pieno žvaigždės“ žaistų LKL finale, M.Šernius netgi vėluotų į Europos čempionatą. Lemiamosios penktosios mažojo finalo rungtynės vyks birželio 10-ąją.

Tiesa, kol kas ketvirtfinalio serijoje iki trijų pergalių „Pieno žvaigždės“ pralaimi Utenos „Juventus“ 0:1. Jei Pasvalio klubas pralaimės seriją 0:3, M.Šernius skubės į moterų rinktinę jau gegužės 5-ąją. Jeigu prireiks, ketvirtosios rungtynės vyktų gegužės 8-ąją, penktosios – gegužės 10-ąją.

Plano „B“ dar nėra

Moterų rinktinėje aiškus detalus dviejų savaičių pasiruošimo planas. Pirmąją Sigitas Kavaliauskas krepšininkėms rengs fizinio paruošimo pratybas, o antrąją su žaidėjomis individualiai dirbs asistentai Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, Rimvydas Samulėnas bei Steponas Kairys. 

Europos taurę laimėjęs Maskvos srities „Chimki“ klubas į Lietuvą dar neišleidžia asistento Vytauto Valiulio.

„Planą dviem savaitėms turime. Jei su „Pieno žvaigždėmis“ pateksime į pusfinalį, reikės priimti rimtesnius sprendimus“, – portalui lrytas.lt sakė M.Šernius.

Prieš 2014-2015 metų sezoną prie „Pieno žvaigždžių“ vairo stojęs treneris teigė, kad niekas iš pasvaliečių nesitikėjo tokio tolimo žygio LKL pirmenybėse, o LKL sezono tvarkaraštis iš pradžių dar nebuvo paruoštas iki galo.

Kažko teks atsisakyti

2009-2012 metais M.Šernius dirbo moterų krepšinyje treniruodamas Vilniaus TEO ir Kauno „Viči-Aisčių“ komandas. 2012 m. jis persikėlė į Pasvalį, kur dirbo vyr. trenerių Mindaugo Lukošiaus, o vėliau – Rimanto Grigo asistentu.

2013-ųjų gruodį M.Šernių paskyrė LKF moterų rinktinės treneriu. Su naujuoju treneriu Europos čempionato atrankoje lietuvės pernai per šešerias rungtynes pasiekė penkias pergales ir užtikrintai pateko į finalinį etapą Vengrijoje ir Rumunijoje, kuris vyks šių metų birželio 11-28 dienomis.

M.Šernius dėl „Pieno žvaigždžių“ pasiūlymo tapti vyr. treneriu konsultavosi su LKF ir pastaroji neprieštaravo jaunam specialistui darbuotis vyrų klube.

Vis dėlto ilgas sezonas M.Šernių privertė galvoti apie kraštutinumus.

„Šį sezoną supratau, kad dirbdamas klube negaliu skirti daug dėmesio nei moterų rinktinės žaidėjų stebėjimui, nei varžovių analizei. Todėl manau, kad jei liksiu vyrų krepšinyje, po Europos čempionato reikės susėsti su federacija ir iškelti klausimą, ar aš reikalingas šiame projekte“, – teigė Lietuvos rinktinės treneris.

Į tokią situaciją per savo karjerą M.Šernius dar nebuvo patekęs. „Gera pamoka“, – pridūrė pašnekovas.

Rinktinėje – netektys

Nuo pirmadienio krepšininkėms vadovaus S.Kavaliauskas, o dar po savaitės, jei M.Šerniaus nebus Druskininkuose, lemiamas bus J.Štreimikytės-Virbickienės žodis.

„Kartu su Jurgita dirbome ne vienerius metus ir puikiai vienas kitą suprantame“, – kolege visiškai pasitiki pagrindinis rinktinės vairininkas.

Jis teigė, kad moterų rinktinės braižas nesikeis ir didelių taktinių naujovių nebus. M.Šerniaus teigimu, dabar svarbiausia – ne naujos žaidimo schemos, o krepšininkių sveikata.

Treneris lrytas.lt informavo, kad dėl traumų Europos čempionate negalės žaisti vidurio puolėja Lina Pikčiūtė ir puolėja Mantė Kvedaravičiūtė.

Vietoj jų į pasiruošimo stovyklą buvo pakviestos „Kauno „Aisčių“ puolėja Neringa Skadaitė ir 204 cm ūgio „Utenos“ vidurio puolėja Kristina Alminaitė.

Olimpinė svajonė

2015 metų Europos čempionate rinktinės dalysis kelialapius į 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Tiesioginį kelialapį į Braziliją gaus tik čempionės, o 2-5 vietas užėmusios komandos 2016-ųjų birželį dalyvaus olimpiniame atrankos turnyre, kuriame su rinktinėmis iš kitų žemynų kovos dėl penkių paskutiniųjų vietų Rio de Žaneire.

Oficialus LKF keliamas tikslas – patekimas į pirmąjį Europos čempionato penketą.

„Yra istorinis šansas patekti į olimpines žaidynes“, – kai balandžio 2-ąją buvo pristatytas išplėstinis moterų rinktinės sąrašas, sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Rinktinės kandidačių sąrašas:

Gynėjos: Sandra Linkevičienė („Utena“), Inesa Visgaudaitė („Chemat Basket“), Gabrielė Gutkauskaitė („Utena“), Santa Okockytė (Marijampolės „Sūduva“), Greta Šniokaitė („Utena“), Kamilė Nacickaitė (Stambulo „Universitesi“), Marina Solopova (Klaipėdos „Fortūna“);

Puolėjos: Laura Juškaitė (Vilniaus „Jaunieji talentai“), Neringa Skadaitė (Kauno „Aistės“), Lina Aglinskaitė (Klaipėdos „Fortūna“), Vita Kuktienė (Žironos „SparCitylift“), Eglė Šulčiūtė („Utena“), Monika Grigalauskytė (Klaipėdos „Fortūna“), Giedrė Paugaitė (Minsko „Cmoki“);

Vidurio puolėjos: Eglė Šikšniūtė, („Utena“), Kristina Alminaitė („Utena“), Gintarė Petronytė (Krokuvos „Wisla Can-Pack“).

Trenerių štabas

Treneris – Mantas Šernius. Jo asistentai: Jurgita Štreimikytė Virbickienė, Steponas Kairys, Vytautas Valiulis. Fizinio rengimo treneris – Sigitas Kavaliauskas. Gydytojas – Gediminas Tankevičius. Masažuotoja – Miglė Achramavičienė. Administratorius – Valdas Gecevičius.

Pasirengimo programa

Stovykla Druskininkuose gegužės 4-23 d.

Kontrolinės rungtynės Druskininkuose: gegužės 12 dieną su Ukraina, gegužės 13 dieną – su Ukraina, gegužės 15 dieną – su Baltarusija, gegužės 16 dieną – su Baltarusija.

Turnyras Prancūzijoje gegužės 25-27 d.

Kontrolinės rungtynės Prancūzijoje: gegužės 25 dieną su Prancūzija, gegužės 26 dieną su Švedija, gegužės 27 dieną su Graikija.

Stovykla Kėdainiuose gegužės 29 d. – birželio 8 dieną.

Kontrolinės rungtynės Kėdainiuose: birželio 3 dieną su Latvija, birželio 5 dieną su Kinija, birželio 6 dieną su Kinija.

Europos čempionatas Vengrijoje ir Rumunijoje – birželio 11-28 dienomis.

Lietuvos krepšininkės turnyrą pradės D grupėje Šoprono mieste kartu su Ispanija, Slovakija, Švedija ir Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.