EUROLYGA 2023

Apsinuoginusių Lietuvos krepšininkių nuotraukos sukėlė audrą

Drąsios nuotraukos populiarinant moterų krepšinį gali tapti galingesniu ginklu nei pergalės. Prieš 2001-ųjų Europos čempionatą „Krepšinio“ žurnalo fotosesijoje apsinuoginusios Lietuvos rinktinės žaidėjos, kūnus prisidengusios tik kamuoliais, sulaukė atgarsių visame pasaulyje. Redakciją užgriuvo prancūzų, lenkų, rusų, graikų žurnalistų prašymai leisti perspausdinti krepšininkių nuotraukas jų šalių sporto žurnaluose.

A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, R.Aleliūnaitė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, R.Aleliūnaitė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
R.Aleliūnaitė, A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
R.Aleliūnaitė, A.Abromaitė, L.Brazdeikytė, L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
A.Abromaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
A.Abromaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
R.Aleliūnaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
R.Aleliūnaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
Žurnalo „Krepšinis“ viršelis.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
Žurnalo „Krepšinis“ viršelis.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Dambrauskaitė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
L.Brazdeikytė.<br>V.Grigas/Žurnalo „Krepšinis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Audra Telksnienė (žurnalas „Krepšinis“)

2015-11-08 15:17, atnaujinta 2017-10-05 07:09

Rašinys apie tai – iš 2001-ųjų žurnalo „Krepšinis“.

Žavesys – galingas ginklas

Tokiame katalikiškame krašte, kaip Lietuva, nacionalinės komandos krepšininkės nepabūgo nusifotografuoti nuogos tam, kad sumažintų didžiulę prarają tarp moterų ir vyrų krepšinio populiarumo. Tai jos padarė 2001 metų Europos moterų krepšinio čempionato išvakarėse.

Lietuva iki tol buvo išprotėjusi tik dėl vyrų krepšinio. Bet mažos šalies krepšininkės privertė apie moterų krepšinį prabilti visą pasaulį. Taip apie „Krepšinio“ žurnalą pranešė viena įtakingiausių planetos naujienų agentūrų „Reuters“.

Išplatino po visą pasaulį

Iš 2001-ųjų rugsėjo 11-osios „Krepšinio“ žurnalo viršelio  į skaitytojus žvelgė trys besišypsančios Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėjos – Agnė Abromaitė, Lina Dambrauskaitė ir Lina Brazdeikytė, savo nuogus kūnus prisidengusios tik kamuoliais. Vidinių žurnalo puslapių nuotraukoms, be minėtų krepšininkių, dar pozavo rinktinės vidurio puolėja Reda Aleliūnaitė.

„Reuters“ visam pasauliui paskelbė dienraščio „Lietuvos rytas“, leidžiančio „Krepšinio“ žurnalą, interneto svetainės adresą, kur kiekvienas galėjo savo akimis įsitikinti Lietuvos krepšininkių drąsa.

Panašią informaciją tuoj pat išplatino ir kitos didžiausios pasaulio naujienų agentūros, tokios, kaip „Associated Press“ bei Prancūzijos, kur šiuo metu vyksta Europos moterų krepšinio čempionatas, „France Presse“.

„Krepšinio“ redakciją užgriuvo prancūzų, lenkų, rusų, graikų žurnalistų prašymai leisti perspausdinti krepšininkių nuotraukas jų šalių sporto žurnaluose.

Nustebintas ir treneris

„Aš apakęs, kokios gražios nuotraukos, – nuostabos neslėpė ir Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Vydas Gedvilas. – Ta diena, kai išėjo šis „Krepšinio“ žurnalas, man tikrai buvo ypatinga“.

Tuo metu, kai visi aptarinėjo V.Gedvilo auklėtinių iššūkį, treneris buvo Lietuvos kūno kultūros akademijoje, kurioje dirbo prorektoriumi. „Visi vienas iš kito graibstė žurnalą ir vis klausinėjo manęs, ar mačiau, kaip mano merginos nusifotogafavo nuogos?“ – prisimena rinktinės treneris.

V.Gedvilui atrodo, jog krepšininkių kūnai meninėse nuotraukose ne ką daugiau apnuoginti nei tų moterų, kurios paplūdimuose būna tik truputėlį prisidengios: „Aš net nustebęs, kad krepšinio kamuolys gali uždengti tiek daug kūno“.

V.Gedvilo vadovaujama šalies moterų krepšinio rinktinė 1997 metais tapo Europos čempione, tačiau net ir šis pasiekimas nesudomino Lietuvos sporto aistruolių moterų krepšiniu.

„Gal ši akcija sumažins skirtumą tarp vyrų ir moterų krepšinio populiarumo. Tokie drastiški sprendimai vis tiek turėtų į moterų rungtynes pritraukti kažkiek procentų žiūrovų“, – vylėsi treneris.

Praėjusią savaitę išvykdamos į Europos čempionatą Prancūzijoje, Lietuvos krepšininkės iki paskutinės minutės nežinojo, ar jų rungtynes transliuos kuri nors šalies televizija. Tuo tarpu iš neseniai pasibaigusio Europos vyrų krepšinio čempionato buvo rodomos ne tik tos rungtynės, kuriose žaidė lietuviai, bet ir kitų šalių rinktinių susitikimai. Tai, V.Gedvilo nuomone, geriausiai parodo dėmesio vyrų ir moterų krepšiniui didžiulį skirtumą.

Kitos krepšininkės pritarė

„Tas, kas turi gražų kūną, gali jį rodyti“, – rinktinės draugių šokiruojančiai akcijai pritarė viena geriausių Lietuvos krepšininkių Jurgita Štreimikytė, ką tik grįžusi iš WNBA (Nacionalinė moterų krepšinio asociacija Amerikoje) ir dėl didelio nuovargio atsisakiusi atstovauti rinktinei 2001 metų Europos čempionate.

Jurgita įsitikinusi, jog visi norės pamatyti apsinuoginusių krepšininkių nuotraukas, ir tokiu būdu atkreips dėmesį į moterų krepšinį. Žinoma, tas dėmesys – laikinas, bet vis tiek verta tai daryti.

Nuogalių akcijai pasiryžusias krepšininkes viena pirmųjų pasveikino rinktinės senbuvė Dalia Kurtinaitienė. Ji savo mamai pasiūlė „Krepšinio“ žurnalą, kuriam pozavo apsinuoginusios žaidėjos, nusinešti į darbovietę – vieną Kauno ligoninių ir pažiūrėti aplinkinių reakcijos. Krepšininkės mama neišgirdo nė vieno užgaulaus žodžio.

Nė truputį nesigailėjo

Drąsaus savo žingsnio nesigailėjo nė viena ekstravagantiškoms nuotraukoms pozavusi krepšininkė. Ryte, kai pasirodė išskirtinis žurnalo „Krepšinis“ numeris, L.Dambrauskaitė paskambino L.Brazdeikytei ir pusiau juokais paklausė: „Ar galiu rodytis gatvėje?“

 Po to nuėjusi į parduotuvę pirkti žurnalo, L.Dambrauskaitė, atsargiai dairėsi, ar kas nors jos neatpažins. Niekas pirštais jos nebadė.

Nusifotografavusios nuogos, krepšininkės neturėjo keblumų ir šeimose. L.Dambrauskaitės šešiasdešimtmetė mama, šventadieniais lankanti bažnyčią, pamačiusi nuotraukas, paprašė „Krepšinio“ žurnalą palikti namuose, kad galėtų jį parodyti svečiams. „Man čia jūs labai gražios“, – pasakė dukrai Elena Dambrauskienė.

A.Abromaitės tėtis, nupirkęs žurnalą, išėjo jo siųsti Agnės mamai į Ameriką. O Agnės mobilusis telefonas praėjusio antradienio rytą nenustojo pypsėti. Rinktinės ir Vilniaus „Lietuvos telekomo“ žaidėjai sveikinimo žinutes siuntė jai nepažįstami krepšinio aistruoliai.

Paskambinęs Agnės draugas, telefono ragelį turėjo duoti visiems savo kolegoms, panorusiems savomis lūpomis pasveikinti netradiciškai pasielgusią krepšininkę.

L.Brazdeikytė taip pat sulaukė daugiau teigiamų atsiliepimų, bet, kaip ir tikėjosi, mamos darbe atsirado kelios moterys kurios drąsią Lietuvos krepšininkių akciją pavadino pornografija.

„Tačiau mano mama – tikra drąsuolė. Ji nekreipia dėmesio į nemąstančių žmonių nuomonę, tuo labiau jog dauguma bendradarbių džiaugėsi kartu su mama“, – neišgyveno dėl blogo atsiliepimo L.Brazdeikytė.

Visi nacionalinėje moterų krepšinio rinktinėje dirbantys vyrai – treneriai, komandos vadovai manė, kad po šios krepšininkių akcijos tikrai daugiau žiūrovų ateis į moterų rungtynes.

Šis rašinys – iš 2001-ųjų žurnalo „Krepšinis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.