EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ tragedija Eurolygoje – „Brose“ sutriuškino 96:63

Visada būna pirmas kartas. Tačiau blogiausia, kai pirmas kartas – pralaimėjimas ir nesėkmė itin dideliu skirtumu. Dar nė karto vokiečių Bambergo „Brose“ ekipai Eurolygos turnyre nepralaimėjęs Kauno „Žalgiris“ penktadienį gavo skaudžią pamoką – šimtąjį mačą prestižiškiausiame Europos turnyre žaidęs nedidelio Vokietijos miestelio klubas be gailesčio sutriuškino „Žalgirį“ 96:63 (24:13, 25:16, 22:23, 25:11) ir įsirašė į „Top 16“ etapo F grupės turnyro lentelę pirmąją sėkmę. Kauniečiai šiame etape suklupo jau antrąjį kartą – prieš tai žalgiriečiai nerado jokių priešnuodžių akistatoje su ispanų Vitorijos „Kutxa Laboral“ klubu.  Kauniečiams iki sezono antirekordo – didžiausio pralaimėjimo – pritrūko vos dviejų taškų.

Kauno „Žalgiris“ kovoja su „Brose“ ekipa.<br>M.Patašius
Kauno „Žalgiris“ kovoja su „Brose“ ekipa.<br>M.Patašius
Kauno komandos pergalė reikštų liūdną vokiečių klubo jubiliejų.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno komandos pergalė reikštų liūdną vokiečių klubo jubiliejų.<br>P.Mantauto nuotr.
Kadras iš 2011 metų mačo tarp „Žalgirio“ ir „Brose“.<br>M.Kulbio nuotr.
Kadras iš 2011 metų mačo tarp „Žalgirio“ ir „Brose“.<br>M.Kulbio nuotr.
Kadras iš 2011 metų mačo tarp „Žalgirio“ ir „Brose“.<br>G.Šiupario nuotr.
Kadras iš 2011 metų mačo tarp „Žalgirio“ ir „Brose“.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Krapikas sulaukė griežtos S.Jovaišos kritikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Krapikas sulaukė griežtos S.Jovaišos kritikos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rolandas V.Eidvilas ir Modestas Krukauskas

Jan 8, 2016, 7:00 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:48 PM

Kauno ekipa pratęsė tragiškų pasirodymų Eurolygoje statistika: pirmame etape Gintaro Krapiko kariauną triuškino rusų „Lokomotiv“, graikų „Panathinaikos“ ir turkų „Karsiyaka“ klubai.

„Top 16“ etape lietuviai namie nekaip sužaidė su „Laboral Kutxa“ komanda ir galiausiai šiandien – su vokiečių „Brose“. Kauniečiai vos nepagerino savo šio sezono anitekordo – vienu metu „Žalgiris“ atliko 32, o galiausiai pralaimėjo 33 taškais. Didžiausią nesėkmę Lietuvos čempionas patyrė akistatoje su Atėnų „Panathinaikos“ – tada pralaimėta 35 taškų skirtumu (56:91).

Kaip ir prieš tai buvusiuose mačuose, „Žalgiris“ iniciatyvą Bambergo krepšininkams atidavė jau pirmame kėlinyje, o antrame ketvirtyje leido skirtumą padidinti iki 22 taškų. Po dviejų kėlinių vos 70 tūkstančių gyventojų turinčio Bambergo klubo žaidėjai pirmavo 49:29.

Nors trečiame kėlinyje kauniečiai buvo sumažinę skirtumą iki 14 taškų, šeimininkai neleido sukurti intrigos ir vėl sugrąžino turėtą persvarą, o po J.Strelnieko tritaškio rezultatas buvo 74:52 „Brose“ naudai.

Tikroji Lietuvos ekipos tragedija prasidėjo baigiantis mačui, kai šeimininkai baudė svečius tritaškiais – likus grumtis 5 min. skirtumas padidėjo iki 30 taškų (87:57) ir buvo tik vienas klausimas – ar kauniečiai nepralaimės rekordiniu skirtumu. To jiems pavyko išvengti – nusileista „tik“ 33 taškais. Šiame mače „Žalgirio“ ekipos statistika buvo kur kas blogesnė už šeimininkų – lietuviai tik geriau metė baudas ir padarė dviem klaidom mažiau. „Brose“ pataikė net 11 triškių iš 18, o „Žalgiris“ – tik 4 iš 15.

„Brose Baskets“: J.Strelniekas 19, N.Zisis 18 (5 rez. perd.), N.Melli 15 (4/4 dvit., 10 atk. kam.), D.Milleris 13, P.Heckmannas 11, D.Theisas 10 (8 atk. kam.), B.Wanamakeris 7 (9 rez. perd.).

„Žalgiris“: O.Hanlanas 17 (4/11 dvit.), I.Vougioukas 12, B.Motumas 9, M.Kalnietis 8 (8 rez. perd.), P.Jankūnas 6, E.Ulanovas 5, M.Pocius 4, S.S.Vene 2. 

Penktadienio Eurolygos F grupės rungtynių Bamberge statistika:

Rungtynės

Ketvirtasis kėlinys: „Brose“ – „Žalgiris“ 96:63 (24:13, 25:16, 22:23, 25:11).

2 minutę „Žalgiris“ pradėjo skęsti – „Brose“ pasiekė naują persvaros rekordą – 78:52. Tragedija tęsėsi – po J.Strelnieko tritaškio su bauda, skirtumas tarp Lietuvos ir Vokietijos ekipų pašoko iki 87:57.

Trečiasis kėlinys: „Brose“ – „Žalgiris“ 71:52 (24:13, 25:16, 22:23).

3 min. po kauniečių kelių sėkmingų atakų ir E.Ulanovo tritaškio skirtumas sumažėjo iki 52:38. Įpusėjus kėliniui, po „Žalgirio“ kapitono P.Jankūno baudų metimų,  skirtumas ir vėl sumenko iki  42:56, tačiau tuoj pat šeimininkai atsakė tritaškiu.

Vis dėlto kauniečiams dar labiau sumažinti skirtumo nesisekė – paskutinę kėlinio minutę „Brose“ ir vėl atstatė 20 taškų skirtumą – 66:46.

Antrasis kėlinys: „Brose“ – „Žalgiris“ 49:29 (24:13, 25:16).

Po pirmųjų dešimties minučių kauniečių galvos skausmu buvo italas N.Melli – į „Žalgirio“ krepšį įsūdė 9 taškus. Po N.Zisio tritaškio „Brose“  antrame kėlinyje dar labiau tolo – 2 min. pirmavo 31:17. Įpusėjus kėliniui vokiečiai dar labiau padidino atotrūkį – po D.Millerio tritaškio skirtumas padidėjo net iki 40:21.

8 min. „Žalgiris“ ir toliau skendo – po klaidų ir netaiklių metimų svečiai leido šeimininkams peržengti 20 taškų ribą – 44:23.

Pirmasis kėlinys: „Brose“ – „Žalgiris“ 24:13.

„Žalgiris“ per pirmąsias keturias minutes nepelnė nė taško, o „Brose“ – 8. Pirmuosius taškus Kaunui įmetė E.Ulanovas, o laikrodis rodė, kad liko žaisti 5 min. 57 sek.

Likus kovoti 3,5 min. O.Hanlanas sumažino atsilikimą iki trijų taškų, tačiau varžovai atsakė tolimu metimu – 15:9 pirmavo šeimininkai. 9 min. „Brose“ įgijo dviženklę persvarą – 22:11.

„Brose“ starto sudėtis: N.Melli, N.Zisis, B.Wanamakeris, E.Harrisas, D.Milleris.

„Žalgirio“ starto sudėtis: M.Pocius, P.Jankūnas, I.Vougioukas, M.Kalnietis, E.Ulanovas.

Mažiausias Eurolygos miestas

Eurolygos vadovai jau daug metų neslepia noro įsitvirtinti svarbiausiose Europos sostinėse ir vis bando užmesti tinklą ne vien ant Madrido, Milano, Berlyno ar Barselonos, bet ir ant Londono, Paryžiaus ar Prahos. Tačiau kol kas įgyvendinti visų krepšinio geografijos plėtros planų nepavyksta, todėl vietos pagrindiniame žemyno turnyre atsiranda ne tik milijonais gyventojus skaičiuojantiems Stambului ar Maskvai, bet ir keliasdešimt kartų mažesniems miestams.

Tokiems, kaip vos 70 tūkst. gyventojų turintis Bambergas, kuris jau ne pirmą sezoną yra mažiausias Eurolygos miestas.

Vokietijos krepšinio mastais Bambergas nėra labai mažas, bet šalies krepšinio žemėlapyje labai ilgai buvo žymimas gana blankiu tašku – nors Bambergo komanda pirmojoje bundeslygoje debiutavo dar 1970 metais, kelis dešimtmečius niekuo neišsiskyrė tarp daugybės kitų vidutiniokių. „Bamberg“ porą kartų iškrito į antrąją lygą (bet abukart vėl greitai grįžo į pirmąją), sykį netgi skelbė bankrotą, o 1992 metais iškovota Vokietijos taurė XX amžiuje buvo vienintelis Bavarijos miesto sirgalius šildęs laimėjimas.

Bambergo klubo skrydis

Perversmą Bambergo krepšinyje įvykdė 1999 metais klubo direktoriumi paskirtas Wolfgangas Heyderis.

Kai iki tol nedideles žemesniųjų lygų Bavarijos komandas treniravęs vyras perėmė vadovo pareigas, Bambergo klubas vos sudūrė galus su galais ir stovėjo ant dar vieno bankroto slenksčio. Tačiau W.Hayderiui pavyko rasti patikimų rėmėjų, susitarti su vienu geriausių Vokietijos trenerių Dirku Bauermannu ir per kelerius metus paversti „Bamberg“ pirmaujančiu šalies klubu. Jau 2003 metais Bambergo komanda pirmą kartą pateko į bundeslygos finalą, o 2005 metais nukarūnavo čempionės vardą gynusią Frankfurto „Skyliners“ ekipą ir pirmą kartą iškovojo šalies pirmenybių auksą.

Tai buvo tik didelių pergalių pradžia. Paskui Bambergo ekipa, žaidusi GHP ir „Brose“ (nuo 2006 m.) pavadinimais dar šešis kartus tapo Vokietijos čempione, o apie nedidelį Šiaurės Bavarijos miestą sužinojo visi Europos krepšinio mėgėjai.

Šį sezoną „Brose“ jau septintą kartą žaidžia Eurolygoje. Beje, visus septynis kartus Bambergo komanda į stipriausią žemyno turnyrą pateko savo jėgomis. Skirtingai nei kiti du Vokietijos klubai Miuncheno „Bayern“ ir Berlyno ALBA, kuriems Eurolygos vadovai buvo suteikę vardinius kvietimus.

„Top 16“ etape dar nelaimėjo

Į Eurolygos „Top 16“ etapą Bambergo krepšininkai pateko trečiąjį kartą. Pirmą sykį tarp 16 geriausiųjų Bavarijos komanda prasibrovė debiutiniame 2005-2006 metų sezone, antrą – 2012-2013 metų sezone.

Per tuodu sezonus Bambergo ekipa „Top 16“ etape žaidė 20 rungtynių, bet pergalės džiaugsmo nepatyrė nė karto.

Keliskart trūko labai nedaug. 2012-2013 metų sezone „Brose“ krepšininkai net 7 iš 14 rungtynių pralaimėjo 1-3 taškų skirtumu! Prieš trejus metus bavarai atkakliai priešinosi ir „Žalgiriui“, kuriam savo aikštėje nusileido tik per pratęsimą 87:88.

Apmaudžių pralaimėjimų serija buvo pratęsta šį sezoną. Prieš pat Naujuosius metus pirmosiose „Top 16“ etapo rungtynėse „Brose“ svečiuose labai ilgai pirmavo prieš Madrido „Real“ klubą, bet pabaigoje neišsaugojo pranašumo ir nusileido tituluotiems varžovams vis tuo pačiu vieno metimo skirtumu 79:82.

Drama Valentino dieną

Per 99 iki šiol žaistas rungtynes „Brose“ pasiekė 28 pergales. Tarp jų yra laimėjimai prieš „Real“, Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Fenerbahce“, bet nė vieno – prieš „Žalgirį“.

Pastarųjų metų Vokietijos krepšinio lyderiai su garsiausiu Lietuvos klubu kovojo aštuonis kartus. Ir visus aštuonis kartus pergalę šventė „Žalgiris“.

Kauniečiai dažniausiai laimėdavo nedideliu skirtumu, o sunkiausiai nugalėjo jau minėtame mače, vykusiame 2013 metų vasario 14 dieną Bamberge.

Tiesa, „Žalgiris“ galėjo pasiekti pergalę savo sirgaliams nervų netampydamas. Kauno komanda ketvirtojo kėlinio pabaigoje pirmavo 4 taškų skirtumu, tačiau Darjušas Lavrinovičius buvo nubaustas technine pražanga ir keturis paeiliui baudos metimus pataikęs Antonas Gavelas išlygino rezultatą 76:76. Paskui varžovai pasikeitė nesėkmingomis atakomis, o paskutine proga ketvirtajame kėlinyje nepasinaudojo Rimantas Kaukėnas.

Per pratęsimą ant prarajos krašto atsidūrė „Žalgiris“. Paskutinėmis sekundėmis A.Gavelas dviem taikliomis baudomis išvedė saviškius į priekį 87:85, bet paskui prasižengė stabdydamas iš trijų taškų zonos atakavusį Marko Popovičių. „Žalgirio“ kroatas jau nuaidėjus sirenai įmetė visas tris baudas ir išplėšė pergalę svečiams.

Pagrindiniai veikėjai – italai

Nors „Brose“ į antrąjį etapą pateko trečią kartą, Eurolygoje dar niekada nežaidė taip stipriai, kaip šį sezoną.

Praėjusių metų gruodį Bambergo krepšininkai pirmą kartą per septynis sezonus Eurolygos pirmąjį etapą baigė savo sąskaitoje turėdami daugiau pergalių nei pralaimėjimų. D grupėje „Brose“ laimėjo 6 iš 10 rungtynių.

Tiesa, bavarams padėjo ir juos į silpniausią grupę pasiuntę burtai, ir varžovo „Maccabi“ klubo vidaus bėdos. Kita vertus, palankiomis aplinkybėms pasinaudoja anaiptol ne visi, o „Brose“ savo progos nepaleido ir labai anksti – jau po septintojo turo – užsitikrino kelialapį į „Top 16“ etapą.

Lapkritį „Brose“ laimėjo ketverias rungtynes iš eilės, o Bambergo ekipos aukštaūgis Nicolo Melli buvo išrinktas geriausiu Eurolygos mėnesio krepšininku. Iki tol mėnesio laureatu nebuvo tapęs nė vienas nei „Brose“, nei kurio nors kito Vokietijos klubo žaidėjas.

Eurolygos skirtas prizas, ko gero, verčia varžovus 24 metų italą prižiūrėti itin atidžiai. Tačiau keliuose mačuose blykstelėjęs N.Melli anaiptol nėra „Brose“ lyderis ir pelno tik 9,7 taško. Truputį rezultatyviau žaidžia kiti keturi jo komandos draugai: amerikietis Bradley Wanamakeris (12,4 tšk.), latvis Janis Strėlniekas (11,1 tšk.), vokietis Danielis Theisas (10,5 tšk.) ir graikas Nikos Zisis (10 tšk.).

Vis dėlto ieškant Bambergo komandos pergalių paslapties, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į garbanotą, stamboko sudėjimo vyrą prie atsarginių suolo – sėkmės receptus kuriantį 47 metų italą trenerį Andrea Trinchieri. Jo rankose šį sezoną – tikrai ne pati kokybiškiausia medžiaga, tačiau A.Trinchieri sugebėjo iš jos nulipdyti visai neblogą kūrinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.