EUROLYGA 2023

Žydrūno Ilgausko šeimoje – skaudi netektis

Vieno garsiausių mūsų šalies krepšininkų, net 14 sezonų NBA žaidusio Žydrūno Ilgausko šeimoje – tragedija. Mirė 40-mečio buvusio krepšininko tėvas Mečislovas Ilgauskas.

Ž.Ilgauskas su šeima – mama ir tėvu bei žmona.<br>M.Kulbio nuotr.
Ž.Ilgauskas su šeima – mama ir tėvu bei žmona.<br>M.Kulbio nuotr.
Ž.Ilgauskas su šeima – mama ir tėvu bei žmona.<br>M.Kulbio nuotr.
Ž.Ilgauskas su šeima – mama ir tėvu bei žmona.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2016, 5:47 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 9:17 AM

Jis pastaruoju metu sirgo onkologine liga.

Kaunietis Ž.Ilgauskas – vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų. „Big Z“ pravardžiuojamo lietuvio ūgis 220 cm, svoris 118 kg, žaidė vidurio puolėjo pozicijoje „Cleveland Cavaliers“, „Miami Heat“, „Washington Wizards“ ekipose.

2007 m. tapo pirmuoju lietuviu, žaidusiu NBA finale.

Paskutinįjį sezoną žaidė „Heat“ klube, į kur perėjo kartu su LeBronu Jamesu. 2011 m. rugsėjo 30 d. baigė krepšininko karjerą, o 2012 m. sausio 18-ąją tapo “Cavaliers“ klubo vyriausiojo vadybininko asistentu.

Ž. Ilgauskui iki šiol priklauso „Cavaliers“ ekipos rekordai – daugiausiai sužaista rungtynių (777), 5904 atkovoti kamuoliai, 10616 taškų bei 1269 blokai.

2014 m. vasario mėnesį Ž Ilgauskui buvo suteikta JAV pilietybė. Tuomet ir kilo didžiausias skandalas Lietuvoje – buvo pranešta, kad priėmus kitos šalies pilietybę, lietuvis neteko mūsų šalies paso. Šią žinią itin skaudžiai sutiko Ž.Ilgausko tėvai – Mečislovas ir Antanina Ilgauskai.

„Jis labai susinervinęs. Kaip ir sakiau, jis man sakė: „Mama, aš gimiau, augau Lietuvoje, o dabar iš manęs pilietybę atima“, – sakė Žydrūno mama Antanina.

„Kokią gali atimt pilietybę, jeigu vaikas čia gimė ir augo?, – tuomert emocingai rankomis mojavo krepšininko tėvas Mečislovas. – Galų gale taip susiklostė gyvenimas ir jis išvyko ten. Jis išgelbėjo dar du vaikelius, juos padarė laimingais. Ten vaikai, žmona amerikietė, tai jis priverstas būti. Jis dar dirbs iki 50 metų, o tada gaus pensiją. NBA krepšininkams duoda anksčiau ją. O Lietuvoje jis nieko neturės.“

Konstitucinio teismo pirmininkas išaiškino, kad iš Ž.Ilgausko pilietybės niekas neatėmė, jis jos atsisakė pats priimdamas JAV pilietybę. Tačiau prezidentūra suskubo siūlyti pataisas, kurios ypatingai nusipelniusiems asmenims leistų turėti dvigubą pilietybę.

Užpykęs, kad dėl nevykusių įstatymų ir puolimo ant tėvų, Ž.Ilgauskas „Lietuvos rytui“ sakė: „Pirmiausia noriu paprašyti palikti mano tėvus ramybėje. Jie – pagyvenę žmonės, sveikata nekokia, o visi lenda jiems į akis. Vėliau jų žodžiai interpretuojami kaip mano. Juk tėvai apie mane visko nežino.

Gyvenime nutinka rimtų dalykų, dėl kurių verta nusiminti. Bet šis pilietybės klausimas nėra vienas jų.

Tik apmaudu, kad tokie Lietuvos įstatymai.

Atrodo, Lietuva yra demokratiška valstybė, bet visose normaliose šalyse galima turėti ir po dvi, ir po tris pilietybes. Pažiūrėkite, kaip Izraelis rūpinasi savo piliečiais.

Ką, jei jie gyvena kitoje šalyje, jau nėra piliečiai?

Bet mūsų biurokratai... Aš Lietuvos labui milijoną kartų daugiau padaręs nei tie biurokratai. Mano sąžinė dėl to rami. Jų praradimas yra didesnis nei mano.

O jei jiems tėvas nelabai geras, ir savo sūnų abu pasus sudėjęs atsiųsiu. Nebus trijų Ilgauskų, bus ramiau valstybei“.

Kalbėdamas, ar jis prašys išimties tvarka, kaip nusipelnęs asmuo, susigrąžinti Lietuvos pasą, Ž.Ilgauskas ištarė tuomet daug kalbų sukėlusią frazę: „Man lengvatų nereikia. Biurokratai gali pabučiuoti man į užpakalį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.