EUROLYGA 2023

Moterims nėra kur trauktis – pralaimėjimas lems visišką fiasko

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pirmą kartą nuo 2003 metų jaučia didžiulį nerimą likti be Europos pirmenybių. Taip atsitiktų, jei šįvakar Kėdainiuose lietuvės pralaimėtų Latvijos komandai.

K.Nacickaitė ir kitos Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėjos šiandien Kėdainiuose negali pralaimėti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
K.Nacickaitė ir kitos Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėjos šiandien Kėdainiuose negali pralaimėti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis RIMKUS („Lietuvos rytas“)

Feb 24, 2016, 7:35 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 8:11 PM

Nors Europos pirmenybių atrankos varžybose situacija sudėtinga, krepšininkės nepanikuoja.

Iš aštuonių skirtingų valstybių klubų į Kėdainius susirinkusios lietuvės visą savaitę šlifuoja komandinius veiksmus ir tikisi trečiadienį pasiekti pirmąją pergalę A grupės varžybose.

Laimėti prieš latves būtina, nes nesėkmė iškart sudegintų visas Rimvydo Samulėno treniruojamos komandos viltis patekti į Europos čempionatą.

Naujas formatas neparankus

1997 metų Europos čempionė Lietuva į sunkią situaciją pateko pernai lapkritį, kai pralaimėjo abu pirmuosius atrankos mačus – Rygoje 62:65 Latvijai ir Kėdainiuose 64:73 Slovėnijai.

Taip iškilo grėsmė pirmą sykį nuo 2003 metų iškristi iš moterų krepšinio elito. Ar tai krizės Lietuvos moterų krepšinyje ženklai?

„Turbūt daug skirtingų priežasčių lėmė tuos pralaimėjimus, – „Lietuvos rytui“ sakė geriausia 2015 metų Lietuvos krepšininkė Gintarė Petronytė. – Pirmiausia, pasikeitė atrankos varžybų formatas.

Man pirmą kartą per karjerą tenka žaisti su rinktine viduryje sezono.

Kai laiko pasirengti mažai, komandų galimybės išsilygina. Anksčiau vasarą turėdavome bent mėnesį pasirengti, o tada stipresnės komandos lengviau atskleisdavo savo lygį.

Per kelias dienas susižaisti nėra lengva, o mūsų komandoje pasikeitė ir treneris (pernai po Europos čempionato, kuriame lietuvės liko aštuntos, Mantas Šernius pasitraukė, jo vietą užėmė R.Samulėnas. – Red.).

Mums pačioms ši situacija yra netikėta ir neįprasta. Bet reikia ne ieškoti pasiteisinimų, o žaisti ir įrodyti, jog esame vertos Europos čempionato.“

Aritmetika: reikia laimėti

Lietuvėms reikia laimėti abejas likusius grupės rungtynes – ne tiktai šįvakar Kėdainiuose prieš latves, bet ir lapkritį Slovėnijoje.

Į 2017 metų Europos čempionatą iškart pateks grupės nugalėtojos ir šešios iš devynių geriausių antrąsias vietas užėmusių komandų.

Per papildomą skaičiavimą grupėse, kuriose žaidžia 4 komandos, nebus įtraukti rungtynių su paskutinę vietą užėmusia ekipa rezultatai, tad dvi pergalės suteiktų gerų galimybių lietuvėms įšokti į Europos pirmenybes ir iš antrosios pozicijos.

„Kol kas nėra ko daug skaičiuoti. Slovėnės įveikė latves, bet tai nieko nekeičia, nes mums dar reikės žaisti rudenį Slovėnijoje. Tiesiog žinome, kad reikalingos dvi pergalės, ir geriau jas iškovoti maksimaliu taškų skirtumu“, – sakė G.Petronytė.

Sugrįžo universali žaidėja

Šiek tiek permainų įvyko Lietuvos rinktinėje nuo praėjusio lapkričio, kai lietuvės skendo klaidų jūroje: 32 mače su Latvija ir 27 rungtynėse su Slovėnija.

Prie „etatinių“ lyderių G.Petronytės, Kamilės Nacickaitės, Eglės Šulčiūtės prisidėjo Sandra Linkevičienė ir Mantė Kvedaravičiūtė.

Universaliosios 32 metų S.Linkevičienės sugrįžimas ypač svarbus. Tai parodė ir kontrolinės rungtynės Kėdainiuose praėjusią savaitę su Anetos Kaušaitės treniruojama Švedija.

Lietuvės laimėjo be žiūrovų vykusią repeticiją 74:63, o S.Linkevičienė pelnė 7 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

„Sandra yra mūsų variklis, prie jos ir kitos labiau pasitempia“, – sakė G.Petronytė.

Dėmesys WNBA čempionei

Vakar lietuvės nagrinėjo Latvijos komandos rungtynių vaizdo įrašą ir darkart turėjo progą įsitikinti, jog varžovių žaidimą lems Anetė Jekabsonė-Žuoguota.

Buvusio Rygos VEF krepšininko Andrio Jekabsono dukra 2007 metais išrinkta geriausia Europoje, o 2014-aisiais tapo WNBA čempione su „Phoenix Mercury“ komanda.

„Treneris akcentavo gynybą prieš šią žaidėją – ji tikra lyderė, puiki metikė“, – apie 32 metų latvę sakė G.Petronytė. – Bet Latvijos komanda turi ir kitų gerų žaidėjų. Negalėsime susitelkti tik prie vienos lyderės.“

Į rungtynes 2,2 tūkst. vietų Kėdainių arenoje įėjimas bus nemokamas.

Vakar į Kėdainius atvykusi Latvijos rinktinė žadėjo, jog ją atlydės apie 300 sirgalių.

Lietuvių turėtų būti daugiau, nes jų palaikomai komandai nebėra kur trauktis trumpame atrankos varžybų kelyje.

Atrankos turnyras

Lietuvos rinktinė: Gabrielė Gutkauskaitė (Minsko „Cmoki“, Baltarusija), Santa Okockytė (Kauno r. „Hotrans-Sirenos“), Neringa Skadaitė (Marijampolės „Sūduva“), Sandra Linkevičienė (Vroclavo „Slęza“, Lenkija), Kamilė Nacickaitė (Stambulo „Fenerbahce“, Turkija), Laura Juškaitė (Vilniaus „Kibirkštis“), Mantė Kvedaravičiūtė („Utena“), Vita Kuktienė („Girona“, Ispanija), Eglė Šulčiūtė („Slęza“, Lenkija), Monika Grigalauskytė (Dėro „Uni“, Vengrija), Laura Svarytė („Sūduva“), Giedrė Paugaitė („Cmoki“), Gintarė Petronytė (Neapolio „Saces Mapei“, Italija), Eglė Šikšniūtė („Nymburk“, Čekija).

A grupės rungtynės: Latvija – Lietuva 62:65, Lietuva – Slovėnija 64:73, Slovėnija – Latvija 69:51.

Rikiuotė: 1. Slovėnija – 2 pergalės ir 0 pralaimėjimų, 2. Latvija – 1 ir 1, 3. Lietuva – 0 ir 2.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Rimvydas Samulėnas: „Nuotaikos yra geros. Kaip ir studentams, trūksta paskutinės nakties, bet viskas turėtų būti gerai, jei įvykdysime tai, ką esame suplanavę. Dabar komanda atrodo labiau susikaupusi nei pernai. Nors prisidėjo tik dvi žaidėjos, susitelkimas kitoks. Esame tokioje padėtyje, kai reikia žūtbūt laimėti abejas rungtynes. Latvių pralaimėjimas Slovėnijoje šiek tiek nustebino, bet tai neturi įtakos mums. Mums reikia laimėti likusius mačus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.