EUROLYGA 2023

Galingoji Ispanijos rinktinė: net ir praradimai grėsmės nesumenkino

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ruošdamasi Europos pirmenybėms sužaidė aštuonerias draugiškas rungtynes, per kurias iškovojo keturias pergales. Devintoji ir paskutinė Dainiaus Adomaičio vadovaujamos komandos repeticija bus penktadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje, kur prieš Lietuvos krepšininkus išsirikiuos Europos čempionė Ispanijos rinktinė. 

 Ispanijos rinktinė turi praradimų, bet išlieka labai galinga<br> Lrytas.lt koliažas
 Ispanijos rinktinė turi praradimų, bet išlieka labai galinga<br> Lrytas.lt koliažas
Pau Gasolis vėl žaidžia Ispanijos rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
Pau Gasolis vėl žaidžia Ispanijos rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
 Rinktinėje žais ir Marcas Gasolis<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rinktinėje žais ir Marcas Gasolis<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Skaudžią traumą patyrė Sergio Llullas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Skaudžią traumą patyrė Sergio Llullas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rinktinei padės ir Sergio Rodriguezas iš NBA persikėlęs į Europą<br> USA Today Sports nuotr.
 Rinktinei padės ir Sergio Rodriguezas iš NBA persikėlęs į Europą<br> USA Today Sports nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 25, 2017, 11:32 AM, atnaujinta Aug 25, 2017, 11:33 AM

Vos prieš dvejus metus lietuviai ir ispanai kovojo Europos pirmenybių finale, bet dabar į aikštę įbėgs smarkiai pasikeitusios komandos – jose liko vos po penkis praėjusio čempionato prizininkus. Nors per porą metų įvyko daug permainų, ispanų gretose tituluotų krepšininkų netrūksta.

Vilniaus sirgaliai penktadienį galės pamatyti brolius Pau ir Marcą Gasolius, Juaną Carlosą Navarro, Ricky Rubio, Sergio Rodriguezą ir kitus geriausius Ispanijos krepšinio auklėtinius. 

P.Gasolio rinktinė nepaleidžia

Pernai vykusios Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės kelioms vyresnės kartos krepšinio žvaigždėms tapo atsisveikinimu su nacionalinėmis komandomis. Prancūzijai paskutinį kartą atstovavo Tony Parkeris, Argentinai – Emanuelis Ginobili, rinktinėms „sudie“ ištarė dar kelios garsenybės. 

Dauguma sirgalių tikriausiai galvojo, kad po Rio de Žaneiro žaidynių tašką padės ir keli Ispanijos rinktinės veteranai su Pau Gasoliu priešakyje. Tačiau prieš 16 metų vyrų rinktinėje debiutavęs P.Gasolis nustebino pranešdamas, kad yra pasiruošęs toliau ginti šalies garbę.

„Nežinau, kas manyje vyksta, bet žaisdamas Ispanijos rinktinėje jaučiuosi ypatingai, - po Rio de Žaneiro žaidynių sakė P.Gasolis. –Greitai ateis laikas, kai nebegalėsiu žaisti krepšinio. Bet kol galiu žaisti, noriu mėgautis kelionėmis, sunkiu darbu per treniruotes ir galimybe bendrauti su rinktinės draugais. 

Didžiuojuosi šia komanda. Esame draugų, bendraminčių grupė, komanda, kuri niekada nepasiduoda“.

Janesniojo brolio sugrįžimas

Šią vasarą 37-ąjį gimtadienį pažymėjusio P.Gasolio sprendimui tęsti karjerą rinktinėje didelės, o gal net ir lemiamos, įtakos turėjo noras dar kartą pažaisti vienoje komandoje su jaunesniuoju broliu Marcu. 

M.Gasolis dėl traumų praleido 2015 metų Europos čempionatą bei Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir rinktinės aprangą vilki pirmą kartą nuo 2014 metų pasaulio pirmenybių.

„Buvo sunku iš šalies stebėti, kaip kovoja mano draugai. Bet mano širdis ir mano galva visada buvo su Ispanijos rinktine. Visada žinojau, kad jei būsiu sveikas, būtinai žaisiu rinktinėje“, - prieš kelias savaites tvirtino 32-ejų M.Gasolis. 

Jo sugrįžimo į rinktinę nekantriai laukė ne vien vyresnysis brolis, bet ir visi ispanų sirgaliai. Jaunesnysis Gasolis pastaraisiais sezonais galingai žaidė NBA čempionate, todėl nacionalinei komandai jis bus labai svari paspirtis. 

Kiti rinktinės krepšininkai turės susitaikyti su pasikeitusiais vaidmenimis, bet pasiaukoti komandos labui yra pasiruošęs net ir P.Gasolis, kuris buvo rezultatyviausias praėjusio Europos čempionato žaidėjas. 

„Mums visiems reikės prisitaikyti. Privalome pasinaudoti tuo, kad Marcas yra geros formos ir į rinktinę atvyko po puikaus sezono „Memphis Grizzlies“ klube. Jis bus rinktinės lyderis“, - sakė P.Gasolis. 

Komandą praretino traumos

Broliai Gasoliai tvirtą „taip“ rinktinės treneriui Sergio Scariolo ištarė dar vasario mėnesį, kuomet strategas nuvyko į Ameriką ir apklankė visus NBA rungtyniaujančius Ispanijos krepšininkus. 

Žaisti rinktinėje tuomet neatsisakė nė vienas už Atlanto įsikūręs Ispanijos krepšininkas. Vis dėlto treneriui teko pakoreguoti planus, kai likus vos kelioms dienoms iki treniruočių stovyklos atvykti į rinktinę atsisakė Nikola Mirotičius. Ispanijos pasą turintis juodkalnietis pakluso „Chicago Bulls“ pageidavimui ir nusprendė praleisti Europos čempionatą. 

Ispanijos komandoje per žemyno pirmenybes nebus dar kelių senbuvių. S.Scariolo kvietimą atmetė 37-erių Felipe Reyesas ir pastaraisiais metais traumų kamuojamas 32-ejų Rudy Fernandezas, o rugpjūčio pradžioje per draugiškas rungtynes sunkią traumą patyrė Sergio Llullis (beje, visi trys yra Madrido „Real“ žaidėjai). 

S.Llullis nebuvo vienintelis krepšininkas, kurio viltys vykti į Europos čempionatą žlugo jau treniruočių stovykloje. Joje susižeidė dar du Ispanijos rinktinės kandidatai Pau Ribasas ir Ilimane Diopas. 

Didelis NBA desantas

Nors komanda neteko N.Mirotičiaus, o S.Scariolo net nepakvietė rinktinės lygio nebeatitinkančio Jose Manuelio Calderono, Europos čempionate Ispanijai atstovaus didelis būrys NBA krepšininkų. 

Praėjusį sezoną stipriausioje pasaulio lygoje rungtyniavo net septyni į Ispanijos rinktinę atvykę žaidėjai. Tai – broliai P.Gasolis („San Antonio Spurs“) ir M.Gasolis („Memphis Grizzlies“), broliai Willy Hernangomezas („New York Knicks“) ir Juancho Hernangomezas („Denver Nuggets“), Ricky Rubio („Minnesota Timberwolves“), Alexas Abrinesas („Oklahoma City Thunder“) ir Sergio Rodriguezas („Philadephia 76ers“). 

Šeši iš šių krepšininkų žais NBA ir kitą sezoną (beje, vasarą komandą pakeitė tik R.Rubio, perėjęs į „Utah Jazz“), o veteranas S.Rodriguezas nusprendė, kad jį pernelyg slegia pralaimėjimų serijos atstovaujant „76ers“ komandai ir priėmė Maskvos CSKA kvietimą.  

Rinktinė – be „Real“ žaidėjų
Anksčiau Ispanijos rinktinė pasižymėjo tuo, kad labai vėlai pradėdavo rengtis didiesiems turnyrams, o jos treneriai (tiek S.Scariolo, tiek jo pirmtakai), iškart paskelbdavo galutinį dvyliktuką ir į treniruočių stovyklą net nekviesdavo kitų krepšininkų. 

Tačiau šiais metais S.Scariolo drastiškai pakeitė rinktinės pasirengimo planą. Pasirengimas buvo suskaldytas į du etapus. Vienuolika geriausių Ispanijos krepšininkų gavo kvietimus į pagrindinę stovyklą, kuri prasidėjo liepos 28 d., o dar šešiolika vyrų nuo liepos vidurio triūsė B rinktinės pratybose. Treneris iš šio šešioliktuko atsirinko šešis žaidėjus, kuriems buvo suteikta galimybė pakovoti dėl paskutiniųjų vietų pirmojoje rinktinėje. 

Iš pradžių atrodė, kad dvyliktuke bus tik viena laisva vieta. Tačiau atsisakius N.Mirotičiui ir susižeidus S.Llulliui, rinktinės durys prasivėrė plačiau. Įdomu, kad visus tris paskutiniuosius kvietimus vykti į Europos pirmenybes gavo žaidėjai, šiais metais su „Valencia“ klubu tapę Ispanijos čempionais: Guillemas Vivesas, Joanas Sastre ir Pierre‘as Oriola. Dvyliktuke yra dar vienas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.