EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkių varžovė – su veteranėmis atsisveikinusi Vengrijos rinktinė

Vengrija – viena nedaugelio Europos valstybių, kuriose nėra prarajos tarp vyrų ir moterų krepšinio populiarumo. Tačiau vien populiarumo neužtenka. Jau keliolika metų gerais rezultatais tarptautinėse varžybose negali pasigirti nei Vengrijos moterų klubai, nei šios šalies rinktinė, su kuria šeštadienį pirmąsias Europos čempionato atrankos turnyro rungtynes žais Lietuvos krepšininkės. 

 Vengrijos moterų krepšinio rinktinė
 Vengrijos moterų krepšinio rinktinė
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2017, 4:22 PM, atnaujinta Nov 10, 2017, 4:23 PM

Vengrijos moterų krepšinis išgyveno du ryškius pakilimo laikotarpius. Pirmasis prasidėjo po Antrojo pasaulio karo ir tęsėsi iki 1956 metų Vengrijos revoliucijos, antrasis buvo praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Būtent per šiuos du laikotarpius Vengrijos moterų rinktinė labiausiai priartėjo prie pasaulio elito, pasiekė didžiausias savo pergales ir laimėjo visus septynis Europos pirmenybių medalių komplektus (pirmuoju laikotarpiu – du sidabro ir vieną bronzos, antruoju – keturis bronzos). 

Tačiau šiame amžiuje Vengrija gyvena tik didžiųjų pergalių prisiminimais. Vengrijos krepšininkėms net ne visada pavyksta patekti į Europos pirmenybes, o jei ir pavyksta – rezultatai būna kuklūs. Į žemyno čempionato ketvirtfinalį Vengrijos komanda pastarąjį kartą pateko dar 2001 metais. 

Vengrijos krepšininkės niekuo nenustebino ir šių metų Europos pirmenybėse, kuriose laimėjo tik vienerias iš ketverių rungtynių ir pasidalijo devintąją vietą. Tiesa, iki geriausiųjų aštuoneto trūko labai nedaug – aštuntfinalyje Vengrijos komanda iki paskutiniųjų akimirkų kovojo su Italijos rinktine ir varžovėms nusileido vos vieno taško skirtumu 48:49. 

Nors nuo Europos čempionato praėjo tik puspenkto mėnesio, Vengrijos rinktinėje įvyko keletas labai svarbių permainų: pasikeitė treneris ir natūralizuota amerikietė, su nacionaline komanda atsisveikino dvi labiausiai patyrusios žaidėjos.

Dvejose praėjusiose Europos pirmenybėse Vengrijos krepšininkėms vadovavo slovakas Štefanas Svitekas. Tačiau jis šiais metais nusprendė priimti naują iššūkį ir tapo Čekijos moterų rinktinės treneriu. 

Dvi vyriausios krepšininkės 33-ejų Zsofia Fegyverneky ir 32-ejų Nora Nagy-Bujdoso po žemyno čempionato baigė karjerą rinktinėje. Talkinti vengrėms atsisakė ir natūralizuota amerikietė Courtney Vandersloot.

Šios trys krepšininkės vasarą buvo vienos svarbiausių Vengrijos rinktinės žaidėjų. Europos čempionate Zs.Fegyverneky pelnydavo 10,5 taško, C.Vandersloot – 9,3 taško, N.Nagy-Bujdoso – 7 taškus. 

Š.Sviteką pakeitė vietinis specialistas Norbertas Szekely, kuris trumpai jau treniravo rinktinę 2007 ir 2009-2011 metais. 

Natūralizuotai amerikietei taip pat rasta pamaina – Vengrijos pilietybę gavo ir debiutuoti rinktinėje rengiasi kita JAV krepšininkė Cyesha Goree, žaidžianti Djoro „Uni“ klube. 

Tačiau užpildyti spragas, atsiradusias pasitraukus dviem veteranėms, bus sudėtingiau, nes ypatingai ryšių talentų Vengrijos moterų krepšinyje šiuo metu nėra. 

Aiški atsinaujinusios Vengrijos rinktinės lyderė turėtų būti serbų kilmės Tijana Krivačevič (jos tėvas buvo Serbijos krepšininkas, kuris baigęs karjerą liko gyventi Vengrijoje). Ši 27 metų 192 cm ūgio puolėja atstovauja Djoro klubui ir Vengrijos lygoje yra trečia pagal rezultatyvumą (vid. 15,2 tšk.). 

Visos kitos Vengrijos rinktinės krepšininkės irgi žaidžia Vengrijos lygoje, tačiau jų statistika gerokai kuklesnė. Visuose stipriausiuose Vengrijos klubuose vietos krepšininkes į šešėlį nustumia legionierės iš JAV ar buvusios Jugoslavijos šalių.

Vengrijos rinktinė

Europos pirmenybės. Dalyvavo 30 kartų. Du kartus laimėjo sidabro medalius (1950 ir 1956 m.), penkis kartus – bronzos (1952, 1983, 1985, 1987 ir 1991 m.). 

2017 m. Europos čempionato pirmajame etape nugalėjo Čekiją 74:70, bet pralaimėjo Ispanijai 48:62 ir Ukrainai 72:84, aštuntfinalyje pralaimėjo Italijai 48:49. Lyderės: Zs.Fegyverneky (10,5 tšk.), C.Vandersloot (9,3 tšk.), T.Krivačevič (8,3 tšk.), N.Nagy-Bujdoso ir B.Hatar (po 7 tšk.). 

Pasaulio pirmenybės. Dalyvavo 5 kartus. Geriausias rezultatas – 5-oji vieta (1957 m.). Pastarąjį kartą dalyvavo 1998 m.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo 1 kartą. 1980 m. užėmė 4-ąją vietą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.