EUROLYGA 2023

A. Kulboka ir L. Dončičius tikisi išgirsti savo pavardes NBA naujokų biržoje

NBA naktį iš ketvirtadienio į penktadienį vyks naujokų birža. Joje planuoja dalyvauti ir Lietuvos atstovas – Arnoldas Kulboka. Manoma, kad aukšto šaukimo numerio turėtų sulaukti Slovėnijos krepšinio talentas Luka Dončičius iš Madrido klubo „Real“.

 Arnoldas Kuboka ir Lukas Dončičius.<br> lrytas.lt montažas.
 Arnoldas Kuboka ir Lukas Dončičius.<br> lrytas.lt montažas.
Deandre  Aytonas.<br> Scanpix nuotr.
Deandre  Aytonas.<br> Scanpix nuotr.
 Luka Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Luka Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Jarenas Johnsonas.<br> Scanpix nuotr.
 Jarenas Johnsonas.<br> Scanpix nuotr.
 Mohamedas Bamba.<br> Scanpix nuotr.
 Mohamedas Bamba.<br> Scanpix nuotr.
 Marvinas Bagley.<br> Scanpix nuotr.
 Marvinas Bagley.<br> Scanpix nuotr.
 Michaelas Porteris.<br> Scanpix nuotr.
 Michaelas Porteris.<br> Scanpix nuotr.
 Wendellis Carteris.<br> Scanpix nuotr.
 Wendellis Carteris.<br> Scanpix nuotr.
 Trae Youngas (dešinėje).<br> Scanpix nuotr.
 Trae Youngas (dešinėje).<br> Scanpix nuotr.
 Kevinas Knoxas.<br> Scanpix nuotr.
 Kevinas Knoxas.<br> Scanpix nuotr.
 Mikalas Bridgesas.<br> Scanpix nuotr.
 Mikalas Bridgesas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 9:07 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 3:50 PM

20-metis 206 cm ūgio marijampolietis A.Kulboka praėjusį sezoną rungtyniavo Italijoje, Kapo d'Orlando „Orlandina“ klube. Šiuo metu jis priklauso Vokietijos Bambergo „Brose“ komandai ir taikosi į NBA naujokų biržą.

Ekspertai prognozuoja ir vienintelio lietuvio A.Kulbokos šansus būti pakviestam naujokų biržoje. Lažybininkai neabejoja, kad puolėjas iš Lietuvos bus pasirinktas naujokų biržoje. 20-mečiui iš Lietuvos NBADraft.net prognozuoja 50-ąjį šaukimą, kuris priklauso „Indiana Pacers“ klubui. Šios ekipos garbę gina Domantas Sabonis.

19-metis 198 cm ūgio L.Dončičius šį sezoną tapo ir Eurolygos, ir Ispanijos čempionu.

NBA naujokų biržos ceremonija turėtų būti viena sunkiausiai nuspėjamų per visą lygos istoriją. Pirmą kartą klubo istorijoje pirmąjį šaukimą turinti „Phoenix Suns“ ekipa, ko gero, pasirinks centrą Deandrę Aytoną, o ekspertai teigia, kad vakaro šou prasidės „Sacramento Kings“ klubo šaukimu.

Prognozuojama, kad Sakramento klubas rinksis tarp aukštaūgio Marvino Bagley ir slovėno L.Dončičiaus, o po šio pasirinkimo bus galima realiau prognozuoti ir likusių komandų pasirinkimą.

Blogiausiai sezone pasirodžiusios komandos įgyją teisę į aukštesnį šaukimą ir turi galimybę pirmosios pakviesti būsimas NBA žvaigždes. Dažnai tai tampa dugne esančių ekipų atspirties tašku. Tačiau loterija vadinama naujokų birža, ne visoms komandoms būna sėkminga. Ceremonijos išvakarėse prognozuojame galimą naujokų biržos scenarijų.

„Phoenix Suns“ – Deandre Aytonas

Amžius: 19 m. Ūgis: 216 cm. Pozicija: vidurio puolėjas

„Phoenix Suns“ klubui norint pradėti naują klubo etapą, mirtinai reikia solidaus žaidėjo po krepšiu. D.Aytonas buvo produktyviausias NCAA lygos krepšininkas ir yra laikomas geriausiu šių metų naujokų biržos aukštaūgiu. Vienintelė Arizonos valstijos „Wildcats“ ekipos žvaigždės silpnybė NBA lygoje gali tapti gynyba. Jis turi visus fizinius duomenis, kad gerai tvarkytųsi savo aikštės pusėje, bet jam tiesiog trūksta suvokimo, kaip tinkamai išnaudoti savo pliusus. Tačiau Arizonos komandos treneris Seanas Milleris įsitikines, kad vidurio puolėjas bus nesustabdoma jėga NBA lygoje.

Žaidėjas yra lyginamas su tokiais žaidėjais kaip Karlu-Anthony Townsu, jaunu Kevinu Garnetu ar legenda Glenu Robinsonu. Manoma, kad jau pirmąjį savo sezoną centras galėtų duoti didelės naudos Fynikso komandai.

Ilgą laiką buvo minčių, jog nuostabų sezoną sužaidęs L.Dončičius galėtų būti pašauktas pirmasis, tačiau pirmąjį šaukimą turinti Fynikso ekipa gynėjo pozicijoje turi puikiai atrodantį Deviną Bookerį, todėl naudingiausias sprendimas klubui yra pašaukti centrą.

„Sacramento Kings“ – Luka Dončičius

Amžius: 19 m. Ūgis: 203 cm. Pozicija: įžaidėjas/atakuojantis gynėjas

Pastarųjų dešimtmečių didžiausiu Europos krepšinio vunderkindu laikomas L.Dončičius turėtų būti pašauktas Sakramento ekipos. Slovėnas yra labiausiai pasiruošęs debiutuoti NBA lygoje iš visų pretenduojančių žaidėjų. Eurolygos reguliariojo sezono ir finalo ketvirto MVP tapusio slovėno talentu neabejoja turbūt niekas. Tačiau krepšinio specialistai įžvelgia galimą fizinės jėgos ir atletiškumo trūkumą, kuris krisdavo į akį ir Eurolygos atkrintamųjų metu.

Užkulisiuose pasirodė gandų, kad „Sacramento Kings“ klubo generalinis vadybininkas Vlade Divacas nėra L.Dončičiaus gerbėjas. Tačiau specialistai mano, kad tai gali būti klubo savininkų strategiją, kuri sujauktų visą naujokų biržos scenarijų.

„Sacramento Kings“ klubo radare yra ir aukštaūgis Marvinas Bagley, kuris sustiprintų klubo priekinę liniją. NBADraft.net prognozuoja, kad būtent M.Bagley bus pašauktas antrasis.

„Atlanta Hawks“ – Jarenas Jacksonas

Amžius: 18 m. Ūgis: 211 cm. Pozicija: centro puolėjas

Pirmasis Atlantos klubo pasirinkimas – L.Dončičius. Tačiau, jei jį pasirinks anksčiau, tikėtina, kad „Hawks“ klubas pakvies vieną iš jauniausių biržos dalyvių J.Jacksoną. Serge'o Ibakos ir Epke Udoh stiliaus žaidėjas pasižymi puikiais gynybiniais sugebėjimais, kurie praverstų Atlantos ekipai.

Jaunasis puolėjas šiuo metu yra gana smulkaus sudėjimo, tačiau jis pasižymi vėlyva branda, todėl galima tikėtis, kad ateityje jam dar pavyks prisiauginti raumenų.

Pasirodė kalbų, kad nepakvietus L.Dončičiaus klubas galvoja ir apie galimybę išmainyti trečiąjį šaukimą.

„Memphis Grizzlies“ – Mohamedas Bamba

Amžius: 20 m. Ūgis: 216 cm. Pozicija: vidurio puolėjas

Ketvirtąjį šaukimą turintis „Memphis Grizzlies“ galvoja apie žaidėją, kuris padėtų komandai pasiekti kitų metų atkrintamąsias. Tačiau panašu, kad komandos atsinaujinamas ir sudėties pakeitimas būtų protingesnis sprendimas. Būtent pašaukus M.Bamba šie tikslai ir galėtų būti pradėti įgyvendinti. Centras puikiai ginasi ir kalbama, kad jis turi didžiausius šansus būti šios naujokų biržos geriausiu žaidėju.

Mintys apie komandos pertvarkymą klubo vadovus gali priversti pagalvoti ir apie mainų galimybę. Aukštas šaukimas stiprioje naujokų biržoje gali padėti išmainyti brangius veteranus – M.Gasolį, M.Conley ar C.Parsoną.

„Dallas Mavericks“ – Marvinas Bagley

Amžius: 19 m. Ūgis: 211 cm. Pozicija: sunkiojo krašto puolėjas

Žaidėjas vadinamas Amare'o Stoudemire'o klonu, kuris pasižymi jėga ir agresyviu žaidimu. Dirko Nowitzkio era baigėsi. Dalaso klubui verkiant reikia naujų talentų, o M.Bagley puikiai tiktų šio klubo paveiksle.

Rungtyniaujant Djuko universitete žymusis Mike‘as Krzyzewskis gyrė M.Bagley dėl juodo darbo ir puikios darbo etikos, o NBA klubai į tokio autoriteto žodžius tikrai turėtų atkreipti dėmesį.

Yra tikimybė, kad žaidėjas bus pašauktas ir anksčiau. Savo radare Dalaso klubas stebi ir Michaelą Porterį bei anksčiau minėtus aukštaūgius.

„Orlando Magic“ – Michaelas Porteris

Amžius: 19 m. Ūgis: 211 cm. Pozicija: lengvasis krašto puolėjas

„Orlando Magic“ klubas nėra apsisprendęs ką rinktis šių metų naujokų biržoje. Galimas variantas, kad klubas rengiasi ir mainų scenarijui.

M.Porterio kandidatūra atrodo realiausia, tačiau žaidėjas turi problemų su nugara. Tai M.Porterį gali priversti savo pavardę išgirsti vėliau nei tikėtasi.

Su Paulu George'u lyginimas žaidėjas pasižymi geru taiklumu ir potencialu tapti komandos lyderiu. Ekspertai pabrėžia, kad lengvuoju krašto puolėju žaidžiantis M.Porteris puikiai pritaptų puolėjų poroje su Aaronu Gordonu.

„Chicago Bulls“ – Wendellis Carteris

Amžius: 19 m. Ūgis: 208 cm. Pozicija: vidurio puolėjas

W.Carteris puikiai tinka moderniajam NBA žaidimui. Tokį krepšinio stilių demonstruoja „Golden state Warriors“ klubas. W.Carteris puikiai tinka užimti centro poziciją, žaidžiant mažu ir mobiliu penketu.

Puolėjas pasižymi universaliu ir protingu žaidimu abiejuose aikštės pusėse. Šioje naujokų biržoje žaidėjas išsiskiria, jog sugeba rungtyniauti tiek veidu, tiek nugara į krepšį. Čikagos klubui tai turėtų būti saugus pasirinkimas, kadangi žaidėjas pasižymi brandžia darbo etika ir teisingu požiūriu.

„Cleveland Cavaliers“ – Trae Youngas

Amžius: 19 m. Ūgis: 188 cm. Pozicija: įžaidėjas

T.Youngas laikomas vienu iš geriausių šių metų biržos įžaidėjų, tačiau ekspertai pabrėžia, kad jį pasirinkti rizikinga.

Žaidėjas išsiskiria geru pataikymu ir gebėjimais atlikti sudėtingus metimus po driblingo.

Gynėjo didžiausia silpnybė yra fiziniai gebėjimai. Specialistai pabrėžia, kad šis žaidėjas NBA lygoje sunkiai stabdytų tokius varžuvus kaip Chrisą Paulą ar Russellą Westbrooką.

Klivlando ekipa gavusi aštuntą šaukimą iš „New Jersey Nets“ komandos, ko gero, pasirinks saugų sprendimą. Nežinia dėl LeBrono Jameso apsunkina žaidėjo pasirinkimo sprendimą, todėl bus įdomu stebėti, ką pasirinks klubo vadovai.

„New York Knicks“ – Kevinas Knoxas

Amžius: 18 m. Ūgis: 206 cm. Pozicija: puolėjas

Dar vienas labai jaunas žaidėjas, kuris turėtų išgirsti savo pavardę pirmajame dešimtuke. Aukštaūgis pasižymi neblogu metimu ir fizinėmis savybėmis, kurios NBA lygoje yra labai svarbios.

NBA skautai apžvelgdami K.Knoxą, pastebi panašumų į A.Gordono žaidimo stilių. Agresyvus ir kovingas žaidėjas, padedantis komandos draugams abiejose aikštelės pusėse.

„Philadelphia 76ers“ – Mikalas Bridgesas

Amžius: 21 m. Ūgis: 201 cm. Pozicija: lengvojo krašto puolėjas

M.Bridgesas yra vyriausias iš dešimtuko, bet puikiai tinkantis Filadelfijos komandos komplektacijai. Specialistų nuomone M.Bridgesas puikiai atrodyti šalia pagrindinių ekipos žaidėjų Beno Simmonso, Joelio Embiido ir kroato Dario Šaričiaus.

Tiesa, Filadelfijos klubas dešimtuoju šaukimu svarsto pakviesti ir minėto K.Knoxo ir Z.Smitho kandidatūras.

„Philadelphia 76ers“ klubas, ko gero, jaučiasi ramiausiai iš pirmųjų dešimties komandų. Komandos branduolys jau suburtas, kurį sudaro jauni ir perspektyvūs žaidėjai. Belieka pasirinkti dar vieną žaidėją, kuris papildytų puikiai atrodantį klubą.

 

Lrytas.lt primena, kada ir kokie lietuviai buvo pasaukti NBA naujokų biržoje.

1986 m. Arvydas Sabonis („Portland Trail Blazers“) – 24.

1987 m. Šarūnas Marčiulionis („Golden State Warriors“) – 127.

1995 m. Eurelijus Žukauskas („Seattle SuperSonics“) – 54.

1996 m. Žydrūnas Ilgauskas („Cleveland Cavaliers“) – 20.

2001 m. Robertas Javtokas („San Antonio Spurs“) – 55.

2002 m. Darius Songaila („Boston Celtics“, iškeistas į „Sacramento Kings“) – 50.

2005 m. Linas Kleiza („Denver Nuggets“) – 27.

2005 m. Martynas Andriuškevičius („Cleveland Cavaliers“) – 44.

2007 m. Renaldas Seibutis („Dallas Mavericks“) – 50.

2011 m. Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“) – 5.

2011 m. Donatas Motiejūnas („Minesotta Timberwolves“, iškeistas į „Houston Rockets“) – 20.

2015 m. Artūras Gudaitis („Philadelphia 76ers“, iškeistas į „Sacramento Kings“) – 47.

2016 m. Domantas Sabonis („Orlando Magic“, iškeistas į „Oklahoma Thunder“) – 11. 2017 m. liepos 6 d. D.Sabonis buvo iškeistas į „Indiana Pacers“ ekipą.

E.Žukauskas, R.Javtokas, R.Seibutis ir A.Gudaitis niekada nežaidė NBA klubuose.

Arvydas Macijauskas ir Šarūnas Jasikevičius niekada nebuvo pašaukti NBA naujokų biržoje, bet žaidė šioje lygoje. Sutartį su „Timberwolves“ buvo sudaręs ir Virginijus Praškevičius. NBA vasaros lygoje žaidė Mantas Kalnietis.

Mindaugas Kuzminskas 2010 m. balandžio mėnesį pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje, bet vėliau dokumentus atsiėmė. 2011 M.Kuzminskas dalyvavo NBA naujokų biržoje, bet nebuvo pakviestas. 2016 m. liepos 9 d. jis pasirašė sutartį su NBA komanda „New York Knicks“, iš kurios 2017 m. lapkričio 12 d. buvo atleistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.