EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkės užsienyje: kurios iš jų žvaigždė spindi ryškiausiai?

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė šią savaitę žais pirmąsias Europos pirmenybių atrankos turnyro rungtynes. Naujasis rinktinės treneris Rimantas Grigas į nacionalinę komandą pakvietė dvylika krepšininkių, tarp kurių net devynios atstovauja užsienio klubams.

Justė Veronika Jocytė.<br>fiba com nuotr.
Justė Veronika Jocytė.<br>fiba com nuotr.
Gintarė Petronytė<br>G.Šiupario nuotr.
Gintarė Petronytė<br>G.Šiupario nuotr.
J.Jocytė (dešinėje).<br>Twitter nuotr.
J.Jocytė (dešinėje).<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 3:25 PM

Lietuvės į rinktinę atvyko iš kelių stipriausių Europos nacionalinių lygų, dauguma legionierių rungtyniauja Eurolygoje arba Europos taurės turnyre kovojančiose komandose.

Italija

Italijos čempionės vardą šį sezoną gina trečius metus Venecijos „Reyer“ aprangą vilkinti Gintarė Petronytė (32, 197). Nors auksinėje komandoje liko ne tik lietuvė, bet ir dauguma kitų pagrindinių krepšininkių, naujo sezono pradžia joms susiklostė nelabai gerai ir praėjusią savaitę „Reyer“ jau sukrėtė pirmos didelės permainos. Venecijos klubas nutraukė sutartį su vos kelis mėnesius vyriausiojo trenerio pareigas ėjusiu Massimo Romano ir į jo vietą paskyrė venecijietį Andreą Mazzoną.

„Reyer“ vadovai buvo nepatenkinti tuo, kaip komanda pradėjo Eurolygos turnyrą (laimėjo tik 1 iš 5 rungtynių, o pastarajame mače namie nusileido debiutantei Maskvos MBA ekipai), bet paskutiniu lašu tapo žeminantis pralaimėjimas Italijos pirmenybių dvikovoje su Bolonijos „Virtus“ klubu 37:75.

Tiesa, padėtis „Serie A“ lentelėje nėra bloga. „Reyer“ laimėjo 5 iš 6 rungtynių, dalijasi antrąją vietą su „Virtus“ ir atsilieka tik nuo 6 pergales iškovojusios Skijaus „Famila“.

G.Petronytė yra viena naudingiausių Venecijos komandos krepšininkių. Ji Italijos pirmenybėse pelno 12,2 taško ir atkovoja 8,2 kamuolio, tačiau Eurolygoje lietuvės vidurkiai yra žymiai mažesni – 7,2 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio.

„Famila“ ekipoje sezoną pradėjo Monika Grigalauskytė. Tačiau ji buvo pasirašiusi tik trumpalaikę sutartį, kuri baigėsi po Eurolygos atrankos turnyro. Nors „Famila“ iškovojo kelialapį į pagrindines varžybas, sutarties su lietuve nepratęsė. M.Grigalauskytė žaidė tik vienerias rungtynes Italijos lygoje (8 tšk.) ir dvejas rungtynes Eurolygos atrankoje (vid. 1 tšk.).

Dar viena Lietuvos krepšininkė Gabrielė Narvičiūtė (31, 190) žaidžia Empolio „Rosa“ komandoje. „Rosa“ laimėjo 1 iš 6 rungtynių ir dalijasi paskutinę vietą, o G.Narvičiūtė pelno 3,8 taško.

Ispanija

Ispanijos lygoje dvi Lietuvos krepšininkės atstovauja ekipoms, kurios praėjusį sezoną iš kovos dėl čempionės vardo pasitraukė atkrintamųjų varžybų pusfinalyje. Čempionės vardą praradusioje Žeronos „Spar“ žaidžia Giedrė Labuckienė (31, 192), o „Gernika“ paraiškoje yra Gabija Meškonytė (23, 182).

Tiesa, G.Meškonytė šį sezoną Ispanijos lygoje dėl sunkios traumos nežaidė nė vienerių rungtynių, o „Gernika“ varžybas pradėjo silpnai: laimėjo tik 3 iš 7 rungtynių ir dalijasi aštuntąją vietą.

„Spar“ sąskaitoje po 7 turų yra 5 pergalės. Žeronos komanda atsilieka tik nuo dviejų favoričių: čempionės vardą ginančios Salamankos „Perfumerias Avenida“ (7 pergalės) ir „Valencia“ (6 pergales).

G.Labuckienė pelno 5,4 taško ir atkovoja 6,3 kamuolio.

Žeronos komanda taip pat varžosi Eurolygoje. „Spar“ laimėjo 2 iš 5 rungtynių, o G.Labuckienės vidurkiai yra 3,6 taško ir 4 atkovoti kamuoliai.

Turkija

Trys Lietuvos krepšininkės į rinktinę atvyko iš Turkijos klubų. Kamilė Nacickaitė (31, 182) žaidžia Ankaros „Nesibe Aydin“, Eglė Šventotaitė (30, 198, buvusi Šikšniūtė) – „Kayseri“, Marina Solopova (31, 182) – „Izmit“.

Superlygos sezoną geriausiai pradėjo „Nesibe Aydin“, kuri žaidė tik dvejas rungtynes ir pasiekė dvi pergales. K.Nacickaitė prie pergalių prisidėdavo 14,5 taško.

„Izmit“ laimėjo 2 iš 4 rungtynių. M.Solopova sutartį su šiuo klubu sudarė tik spalio pabaigoje ir kol kas žaidė dvejas rungtynes, per kurias įmesdavo vidutiniškai 9 taškus.

Tuo tarpu „Kayseri“ nusmuko į lentelės apačią. Ši komanda pralaimėjo visas ketverias rungtynes. E.Šventoraitė pelno vidutiniškai 15 taškų ir atkovoja 4,3 kamuolio.

Turkijos lygoje pirmauja po 4 pergales pasiekusios Stambulo „Fenerbahçe“ ir „Mersin“ komandos.

Beje, praėjusį sezoną „Nesibe Aydin“ žaidė pusfinalyje, o „Izmit“ ir „Kayseri“ nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Nesibe Aydin“ ir „Kayseri“ taip pat kovoja Europos taurės turnyre, kuriame pateko į vieną grupę. Tarptautinėse varžybose irgi daug geriau žaidžia „Nesibe Aydin“, laimėjusi 3 iš 4 rungtynių ir beveik užsitikrinusi kelialapį į kitą etapą. „Kayseri“ pasiekė tik 1 pergalę.

Europos taurės turnyre K.Nacickaitė pelno 15,8 taško, E.Šventoraitė įmeta 16 taškų ir atkovoja 7,3 kamuolio.

Prancūzija

Prancūzijos pirmenybėse rungtyniauja dvi Lietuvos rinktinės krepšininkės: Liono ASVEL ekipoje – Justė Jocytė (16, 184), Sent Amano „Hainaut“ – Laura Juškaitė (24, 187).

Aukštesnius tikslus kelia ASVEL, siekianti susigrąžinti pavasarį Prancūzijos čempionės vardą. Vis dėlto sezono pradžia Liono krepšininkėms buvo sunki. Jos per šešis turus jau patyrė du pralaimėjimus ir užima tik trečiąją vietą. Nors LFB turnyras dar tik įsibėgėjo, jame jau neliko nepralaimėjusių komandų. Ir lyderė Šarlvilio-Mezjero „Flammes“ (5 pergalės), ir čempionės vardą ginanti Mon de Marsano „Landes“ (4 pergalės) patyrė po vieną pralaimėjimą.

Šį mėnesį 16-ąjį gimtadienį pažymėsianti J.Jocytė žaidžia vis daugiau ir Prancūzijos lygoje pelno 3,2 taško.

Europos taurės grupės varžybose ASVEL laimėjo 3 iš 4 rungtynių. Šiame turnyre J.Jocytė pelno 5,8 taško.

L.Juškaitės vaidmuo „Hainaut“ komandoje yra svarbesnis – ji pelno 10,3 taško ir yra viena rezultatyviausių žaidėjų. Tačiau „Hainaut“ per 6 turus iškovojo tik vieną pergalę ir Prancūzijos lygoje užima paskutinę dvyliktąją vietą.

Lenkija

Laura Miškinienė (29, 190) praėjusį sezoną padėjo Gdynės „Arka“ komandai tapti Lenkijos čempione, bet vasarą pakeitė spalvas ir po metų pertraukos grįžo į Bydgoščiaus „Astoria“ ekipą. „Astoria“ taip pat turi didelių planų, bet šias pirmenybes pradėjo labai nesėkmingai, per šešis turus iškovojo tik tris pergales ir dalijasi penktąją vietą.

Viena pagrindinių blogo starto priežasčių – L.Miškinienės trauma. Lietuvė žaidė tik dvejas pirmąsias rungtynes, kurias „Astoria“ laimėjo. Vos tik komandos lyderė iškrito iš rikiuotės, prasidėjo pralaimėjimų virtinė. L.Miškinienės vidurkiai iki traumos buvo 16 taškų ir 16 atkovotų kamuolių.

Lenkijos lygos lyderė yra visas penkerias rungtynes laimėjusi Liublino „Pszczolka“.

Dar blogesnė „Astoria“ padėtis Europos taurės turnyre, kuriame Bydgoščiaus krepšininkės pralaimėjo visas ketverias rungtynes.

Čekija

Vienas labiausiai tituluotų Čekijos klubų Brno „Žabiny“ jau gerą dešimtmetį nepajėgia varžytis su aiškiu šios šalies moterų krepšinio lyderiu tapusiu Prahos USK.

„Žabiny“ tikslas – antroji vieta, kurios praėjusį sezoną iškovoti nepavyko (Brno komanda tenkinosi bronzos apdovanojimais). Šiais metais siekti nesikeičiančio tikslo padeda Monika Grigalauskytė (29, 191), persikėlusi į Čekiją po trumpo tarpsnio „Famila“ komandoje.

Sezono pradžioje „Žabiny“ laimėjo visas šešerias rungtynes, o M.Grigalauskytė kol kas žaidė tik vieną mačą ir per jį pelnė 5 taškus. Lygoje nė karto nepralaimėjo dar dvi komandos: Prahos USK (5 pergalės) ir Brno KP (4 pergalės).

Europos taurės turnyre „Žabiny“ laimėjo 2 iš 4 rungtynių, o M.Grigalauskytės vidurkiai yra 5,8 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio.

Slovakija

Praėjusį sezoną Slovakijos vicečempionu tapęs ir svajonės pirmą kartą tapti čempionu neatsisakantis Pieščianų „Čajky“ klubas šiais metais sudarė sutartį su Laura Želnyte (27, 190).

Lietuvė Slovakijos lygoje pelno 7,8 taško ir atkovoja 4,8 kamuolio, o „Čajky“ laimėjo visas šešerias rungtynes ir yra viena iš dviejų nė karto nesuklupusių komandų. Ekstralygoje pirmauja septynias pergales iškovojusi „Ružomberok“, kuri gina čempionės vardą.

Šį rudenį „Čajky“ bandė patekti į Europos taurės grupės varžybas, bet pralaimėjo atrankos etapo mačą.

Bulgarija

Po labai ilgos pertraukos Lietuvos krepšininkė žaidžia Bulgarijos lygoje. Pavasarį šio šalies čempionės vardą praradusi „Montana“ sudarė sutartį su Santa Baltkojiene (29, 175).

Bulgarijos lygoje kol kas įvyko tik trijų turų rungtynės, per kurias „Montana“ pasiekė tris pergales. S.Baltkojienė pelnydavo 11 taškų ir atlikdavo 7,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Montana“ taip pat rungtyniauja Adrijos lygoje, kurioje varžosi dvylika komandų iš Bulgarijos, Serbijos, Slovėnijos, Juodkalnijos, Šiaurės Makedonijos bei Bosnijos ir Hercegovinos.

Šiame turnyre „Montana“ laimėjo 6 iš 7 rungtynių ir pirmauja B grupėje. S.Baltkojienė regioniniame turnyre pelno 10,2 taško ir atlieka 7,7 rezultatyvaus perdavimo.

Latvija

Stipriausias Baltijos šalių klubas Rygos TTT šį sezoną pakvietė vieną geriausių Lietuvos priekinės linijos krepšininkių Daugilę Šarauskaitę (25, 196).

TTT užtikrintai pradėjo Baltijos lygos sezoną, kuriame laimėjo visas trejas rungtynes, o D.Šarauskaitė pelnydavo 18,7 taško ir atkovodavo 12,3 kamuolio.

Rygos komandai daug svarbesnės – Eurolygos varžybos. Jose Latvijos čempionės laimėjo 2 iš 5 rungtynių. D.Šarauskaitės vidurkiai – 10,4 taško ir 8,6 atkovoto kamuolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.