EUROLYGA 2023

2023 metų Europos čempionato atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė praleido jau trejas iš eilės žemyno pirmenybes. Išvengti dar ilgesnės atskirties nuo didžiojo krepšinio lietuvės bandys 2023 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre, kurio pirmosios rungtynės bus žaidžiamos šią savaitę. Per pirmąjį atrankos langą Lietuvos krepšininkės susitiks su Suomijos (ketvirtadienį Kėdainiuose) ir Prancūzijos (sekmadienį Vilneve) rinktinėmis.

EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>LKF nuotr.
EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>LKF nuotr.
Kamilė Nacickaitė.<br>LKF nuotr.
Kamilė Nacickaitė.<br>LKF nuotr.
Kamilė Nacickaitė<br>G. Šiupario nuotr.
Kamilė Nacickaitė<br>G. Šiupario nuotr.
 Gintarė Petronytė.<br>G.Šiupario nuotr.
 Gintarė Petronytė.<br>G.Šiupario nuotr.
Gintarė Petronytė<br>G. Šiupario nuotr.
Gintarė Petronytė<br>G. Šiupario nuotr.
EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>„Fotodiena.lt“/LKF nuotr.
EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>„Fotodiena.lt“/LKF nuotr.
Justė Jocytė.<br>musukrepsinis.lt nuotr.
Justė Jocytė.<br>musukrepsinis.lt nuotr.
EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>LKF nuotr.
EČ atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos krepšininkių?<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 7:02 PM

Turnyras

2023 metų Europos pirmenybės vyks dviejose šalyse: Slovėnijoje ir Izraelyje. Numatoma, kad grupių rungtynės bus žaidžiamos Tel Avive, Koperyje ir Celėje, o lemiamas dvikovas priims Liubliana. Tiksli turnyro data dar nepaskelbta, tačiau krepšininkės turėtų kovoti birželį arba liepos pradžioje.

Europos pirmenybėse dalyvaus 16 komandų. Be atrankos į baigiamąją dalį pateko tik abi šeimininkės Slovėnijos ir Izraelio rinktinės. Dėl likusių 14 kelialapių atrankos varžybose kovos 36 komandos.

Atranka

Nors dėl 14 kelialapių kovos 36 komandos, atrankos varžybose dalyvaus 38 šalių rinktinės. Atrankos turnyre startuos ir abi komandos, kurioms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Atrankos turnyre komandos suskirstytos į dešimt grupių. Aštuoniose grupėse žais po keturias komandas, dviejose grupėse – po tris.

Kelialapius į Europos pirmenybes iškovos visų grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos. Jei tarp jų pateks Slovėnijos ir Izraelio rinktinės, kelialapiai bus atiduoti penktajai ir šeštajai komandoms iš antrųjų vietų reitingo.

Rikiuojant antrąsias vietas užimsiančias rinktines bus išbraukti jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su komandomis, kurios grupėse užims ketvirtąsias vietas.

Lietuvos rinktinė rungtyniaus B grupėje, į kurią taip pat pateko Prancūzijos, Ukrainos ir Suomijos komandos. Lietuvės per kiekvieną iš trijų atrankos langų žais po dvejas rungtynes.

Šį mėnesį Lietuvos krepšininkės susitiks namie su Suomija (lapkričio 11 d.) ir išvykoje su Prancūzija (lapkričio 14 d.). 2022 metų rudenį lietuvės priims Ukrainą (lapkričio 24 d.) ir keliaus į Suomiją (lapkričio 27 d.). 2023 metų pradžioje atrankos kovos bus baigtos rungtynėmis namie su Prancūzija (vasario 9 d.) ir išvykoje su Ukraina (vasario 12 d.).

Europos čempionato atrankos grupės

A grupė: Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Vokietija, Šiaurės Makedonija.

B grupė: Prancūzija, Ukraina, Lietuva, Suomija.

C grupė: Ispanija, Vengrija, Rumunija, Islandija.

D grupė: Turkija, Slovėnija, Lenkija, Albanija.

E grupė: Serbija, Kroatija, Bulgarija.

F grupė: Rusija, Juodkalnija, Danija, Austrija.

G grupė: Graikija, Didžioji Britanija, Portugalija, Estija.

H grupė: Italija, Slovakija, Liuksemburgas, Šveicarija.

I grupė: Baltarusija, Čekija, Nyderlandai, Airija.

J grupė: Švedija, Latvija, Izraelis.

Varžovės

Prancūzija. Aiški B grupės favoritė yra šių metų Europos vicečempionė ir Tokijo olimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtoja Prancūzijos ekipa. Prancūzės net septyneriose iš eilės praėjusiose Europos pirmenybėse iškovojo medalius ir ilgiau nei dešimtmetį kartu su ispanėmis yra viena iš dviejų žemyno krepšinio madas diktuojančių komandų.

Šią savaitę į rinktinę atvyko dauguma Europos vicečempionių ir Tokijo žaidynių prizininkių, tarp kurių – visos svarbiausios olimpinės rinktinės žaidėjos: Sandrine Gruda (34, 193, Skijaus „Famila“), Endene Miyem (33, 188, Buržo „Tango“), Marine Johannes (26, 177, Liono ASVEL), natūralizuota amerikietė Gabby Williams (25, 180, „Sopron“), Alexia Chartereau (23, 190, ASVEL). Ne tik šios, bet ir visos kitos rinktinės krepšininkės atstovauja arba stipriausiems Prancūzijos klubams, arba Eurolygoje žaidžiančioms užsienio komandoms.

Tiesa, dvi įžaidėjos iš rikiuotės iškrito dėl traumų. Paskutinėmis dienomis rinktinės treneriai turėjo ieškoti pamainos Alix Duchet (23, 163, „Tango“) ir Oliviai Epoupai (27, 165, „Lattes-Montpellier“). O.Epoupa dėl traumos praleido ir Tokijo žaidynes.

Vis dėlto po olimpinių žaidynių viena svarbi permaina Prancūzijos komandoje įvyko. Aštuonerius metus rinktinę treniravusi Valerie Garnier nusprendė pasitraukti iš pareigų ir perdavė estafetę naujam treneriui Jeanui Aime‘ui Toupane‘ui (buvusio „Žalgirio“ krepšininko Axelio Toupane‘o tėvui).

Ukraina. Lietuvos krepšininkės turėtų kovoti dėl antrosios vietos su ukrainietėmis. Šios šalies rinktinė laimėjo 1995 metų Europos pirmenybių aukso medalius, bet vėliau jos rezultatai buvo vidutiniški. Net jei Ukrainos komanda patekdavo į baigiamąją dalį, ji anksti pasitraukdavo iš kovos dėl medalių.

Praėjusį dešimtmetį, įsižiebus Alinos Jagupovos žvaigždei, ukrainietės keturis kartus iš eilės dalyvavo stipriausių žemyno komandų turnyre, tačiau kelialapio į 2021 metų Europos pirmenybes neiškovojo. Praėjusiame atrankos turnyre ukrainietės po du kartus be jokio vargo įveikė abi autsaideres Suomijos ir Portugalijos rinktines, bet koją pakišo du dideli pralaimėjimai grupės nugalėtojai Belgijos ekipai. Dėl blogo taškų skirtumo rikiuojant komandas, kurios grupėse užėmė antrąsias vietas, Ukrainos rinktinė atsidūrė tarp nelaimingųjų.

Jau ne vienerius metus Ukrainos rinktinės žaidimo ašis yra A.Jagupova (29, 186, Stambulo „Fenerbahçe“). Ši puolėja buvo rezultatyviausia 2017 metų Europos pirmenybių ir dviejų praėjusių Eurolygos sezonų žaidėja. Be jos iš užsienio klubų į rinktinę pakviesta tik viena žaidėja – Šveicarijos lygoje rungtyniaujanti Miriam Uro-Nile (27, 189, „Nyon“). Visos kitos juodkalniečio trenerio Srdžano Radulovičiaus kvietimų sulaukusios krepšininkės atstovauja Ukrainos komandoms.

Suomija. Suomijos krepšininkės kitoms grupės komandoms turėtų būti lengvas grobis. Suomės žemyno pirmenybėse pastarąjį kartą dalyvavo 1987 metais, o šiame amžiuje jos per atrankos turnyrus didelių problemų nesukelia ne tik Europos moterų krepšinio lyderėms, bet ir vidutiniokėms.

2017 ir 2019 metų Europos pirmenybių atrankos turnyruose suomės visas dešimt rungtynių pralaimėjo dviženkliu skirtumu, o 2021 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre džiaugėsi viena pergale, bet nugalėjo tik panašią žemyno autsaiderę Portugalijos rinktinę.

Per praėjusį atrankos turnyrą, kuriame suomės ir ukrainietės taip pat žaidė vienoje grupėje, Ukrainos komanda abejas tarpusavio rungtynes laimėjo nesunkiai 84:66 ir 91:75.

Šiuo metu didžiausia Suomijos moterų krepšinio viltis yra pabėgėlių iš Pietų Sudano šeimoje užaugusi Awak Kuier (20, 194). Ji šiais metais debiutavo WNBA lygoje, o šį sezoną žaidžia Italijos lygos vidutiniokėje Raguzos „Eirene“ komandoje.

Europoje truputį prasimušė Veera Pirttinen (24, 180), šiais metais sudariusi sutartį su Pieščianų „Čajky“ (Slovakija), dar kelios Suomijos krepšininkės žaidžia Vokietijoje ir Ispanijos antrojoje lygoje.

Praeitis

Lietuvos moterų rinktinė dalyvavo vienuolikoje Europos pirmenybių: vieneriose – XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, dešimtyje – atkūrus Nepriklausomybę. Pirmosiose Europos pirmenybėse, kurios buvo surengtos 1938 metais Romoje, Lietuvos krepšininkės užėmė antrąją vietą.

Atkūrus Nepriklausomybę mūsų šalies rinktinė į tarptautines varžybas grįžo per 1995 metų Europos pirmenybių atrankos turnyrą. Sugrįžimas buvo pažymėtas penktąja vieta Brno vykusiose varžybose, o geriausią rezultatą Lietuvos krepšininkės pasiekė 1997 metais, kai Budapešte tapo Europos čempionėmis.

Po to rezultatų kreivė vingiavo. Lietuvos rinktinė 2001 ir 2005 metais užėmė ketvirtąją vietą, tačiau nepateko į 2003 metų pirmenybes. Pastarąjį kartą Lietuvos krepšininkės su stipriausiomis žemyno komandomis kovojo 2015 metais ir Rumunijoje bei Vengrijoje vykusiame turnyre užėmė aštuntąją vietą. Į 2017, 2019 ir 2021 metų Europos pirmenybes lietuvės nepateko.

Praėjusių žemyno pirmenybių atrankos turnyre, kurio rungtynės buvo žaidžiamos nuo 2019 metų lapkričio iki 2021 metų vasario, Lietuvos rinktinė pripažino Serbijos ir Turkijos krepšininkių pranašumą. Serbės ir turkės iškovojo du kelialapius, o lietuvės užėmė trečiąją vietą ir aplenkė tik Albanijos rinktinę, kuri dėl pandemijos ir finansinių sunkumų iš varžybų pasitraukė po pirmojo atrankos lango.

2021-ieji

Šiuo metu Europos čempionės vardas priklauso Serbijos rinktinei. 2021 metų birželį Ispanijoje ir Prancūzijoje vykusio turnyro finale serbės nugalėjo Prancūzijos rinktinę 63:54. Bronzos medalius iškovojo Belgijos krepšininkės, mažajame finale įveikusios Baltarusijos rinktinę 77:69.

Serbijos, Prancūzijos, Belgijos, Baltarusijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Rusijos rinktinės iškovojo kelialapius į 2022 metų vasario mėnesį vyksiantį pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą.

Šiais metais taip pat vyko Tokijo olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyras. Jame europietės į finalą nepateko, o svarbiausiose Tokijo žaidynių rungtynėse JAV nugalėjo Japoniją. Dėl trečiosios vietos susigrūmė tos pačios komandos, kurios žaidė Europos pirmenybių finale. Prancūzėms pavyko pasiekti revanšą prieš serbes 91:76 ir pasidabinti olimpiniais bronzos medaliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.