EUROLYGA 2023

JAV krepšinio žvaigždė išsiųsta į nežinomą Rusijos pataisų koloniją, nežinia, ar gali įvykti mainai tarp kalinių

JAV krepšinio žvaigždė Brittney Griner Rusijoje buvo išsiųsta į pataisos koloniją atlikti bausmės byloje už narkotikų turėjimą, trečiadienį pranešė jos teisininkų komanda.

B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 7:32 PM

Praėjusį mėnesį Rusijos teismas atmetė apeliaciją dėl jai skirtos devynerių metų laisvės atėmimo bausmės.

Dukart olimpinio krepšinio aukso laimėtoja ir moterų lygos WNBA čempionė, žaidusi Finikso krepšinio klube „Mercury“, buvo nuteista rugpjūčio 4 dieną po to, kai Maskvos Šeremetjevo oro uoste policija jos bagaže rado kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

Ji buvo suimta vasarį, tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Vašingtono, likus kelioms dienoms iki Rusijos kariuomenės įžengimo į Ukrainą.

Dėl politinių bylą itin svarbia darančių aplinkybių Vašingtonas ir Maskva gali apsikeisti kaliniais.

B. Griner teisininkų komanda teigė, kad lapkričio 4 dieną ji išgabenta iš laikino sulaikymo centro į pataisos darbų koloniją – įprastą Rusijos kalėjimo tipą, kuriame sulaikytieji dirba už minimalų atlyginimą.

Trečiadienį jos advokatai sakė tiksliai nežinantys, kur ji yra ir kur atsidurs, tačiau tikisi, kad jiems bus pranešta, kai ji pasieks galutinį kelionės tikslą.

Tokie pervežimai gali užtrukti kelias dienas.

32 metų sportininkė, kuri buvo sulaikyta grįžusi žaisti į Rusijos komandą WNBA lygos tarpsezoniu, prisipažino, kad savo bagaže turėjo kapsulių.

Tačiau teisme ji sakė, kad jas netyčia įsidėjo į bagažą skubėdama ir neturėjo jokių nusikalstamų ketinimų.

Moters gynybos komanda pateikė rašytinius pareiškimus, jog kanapės jai buvo išrašytos skausmui malšinti. Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

„Kiekviena minutė, kurią Brittney Griner turi kęsti neteisėtą sulaikymą Rusijoje, yra per ilga“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer).

„Kaip jau minėjome anksčiau, JAV vyriausybė pateikė rusams svarbų pasiūlymą, kad būtų išspręsti dabartiniai nepriimtini ir neteisėti Amerikos piliečių sulaikymai“, – sakė ji.

Naujienų agentūra AP ir kitos naujienų organizacijos pranešė, kad Vašingtonas pasiūlė iškeisti B. Griner ir Paulą Whelaną (Polą Vilaną) – amerikietį, Rusijoje atliekantį 16 metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą, – į Viktorą Butą.

V. Butas yra Rusijos ginklų prekeivis, JAV atliekantis 25 metų kalinimo bausmę. Kadaise jis pelnė „mirties pirklio“ pravardę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę