EUROLYGA 2023

Europos taurės vicečempionių iššūkį pasitinkanti „Kibirkšties“ gynėja J. Miknaitė: „Buvo klausimas, ar patempsime tą lygį“ Kalbėjo apie G. Petronytės pamokas ir šansą moterų rinktinėje

Vilniaus „Kibirkštis“ (1/1) ketvirtadienį (19:00 val.) Europos taurėje pasitinka praėjusio sezono turnyro vicečempiones, tačiau šio sezono pradžioje banguojančias Stambulo „Galatasaray“ (2/0) krepšininkes. Lietuvos čempionių gynėja Justina Miknaitė tinklalapiui lrytas.lt tikino, kad laimės ta komanda, kuri parodys daugiau noro, o kartu papasakojo apie šio sezono startą ir praėjusios sezono pamokas iš Lietuvos moterų krepšinio legendos Gintarės Petronytės.

 Justina Miknaitė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
 Justina Miknaitė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
 Justina Miknaitė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
 Justina Miknaitė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
 Justina Miknaitė<br> Roko Lukoševičiaus nuotr.
 Justina Miknaitė<br> Roko Lukoševičiaus nuotr.
 Justina Miknaitė<br> G.Staučės nuotr.
 Justina Miknaitė<br> G.Staučės nuotr.
 Julie Vanloo<br> FIBA nuotr.
 Julie Vanloo<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 1:01 PM

Kaip ir „Galatasaray“, taip ir „Kibirkštis“ kol kas sezono starte banguoja ir vis dar ieško savojo žaidimo. Lietuvos čempionės Europos taurės varžybas pradėjo triuškinamu pralaimėjimu 50:96 prieš Anžės UFAB 49, tačiau jau antrajame mače išvykoje įveikė Konstancos CSM ekipą, kuri vos 6 taškais 77:83 krito prieš Turkijos grandes „Galatasaray“.

„Manau, kad pačios pirmos rungtynės Europos taurėje mus nuvylė, – sakė J.Miknaitė. – Tikėjomės pasirodyti šiek tiek geriau, bet antrų rungtynių metu prieš Konstancos ekipą supratome, kad galime žaisti tokiame aukštame lygyje. Tikimės su tokia pačia gaida eiti toliau.

Manau, kad ta pergalė prieš Konstancos ekipą davė daug pasitikėjimo tiek kiekvienai žaidėjai asmeniškai, tiek visai komandai. Ta pergalė mus labai suartino ir mes pačios patikėjome savimi, kad visgi galime žaisti, nors po praėjusio sezono praradome dvi svarbias žaidėjas. Buvo klausimas, ar patempsime tą lygį, bet matome, kad galime jame žaisti.“

J.Miknaitė sezono starte Moterų Lietuvos krepšinio lygoje („Smart Way MLKL“) renka po 11,8 taško (61,5 proc. dvit., 30 proc. trit., 60 proc. baud.) ir atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo, o Europos taurėje lietuvė kol kas renka po 5 taškus ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Nepaisant jai asmeniškai neblogo starto, „Kibirkšties“ krepšininkė J.Miknaitė akcentuoja, kad kol kas komandai – trūksta laiko prisitaikyti prie naujovių.

„Tikrai jaučiasi pokyčiai. Naujas treneris, kitokia strategija, ypač sunku prisitaikyti gynyboje, nes yra visiškai nauji dalykai, bet dirbame ir manau, kad su kiekvienomis rungtynėmis artėjame prie savo geriausios versijos.

Manau, kad pradedame geriau jausti viena kitą, nes turėjome neilgą laiką pasiruošti sezonui kartu, nes buvome išvažiavusios į U23 trijulių pasaulio čempionatą, visos kitos žaidėjos vėlai susirinko, tad manau, kad mums dar reikia laiko. Kuo toliau, tuo bus geriau“, – pasakojo „Kibirkšties“ gynėja.

Šio sezono „Kibirkštyje“ – daug pokyčių. Vyriausiojo trenerio kėdę perėmė Rimantas Grigas, komandoje nebeliko Gintarės Petronytės, Gerdos Raulušaitytės, Karolinos Kazočiūnaitės ir Gintarės Mažionytės, kurios buvo vienos esminių lietuvių komandoje.

J.Miknaitė pasakojo, kad žaidimas su G.Petronyte buvo aukso vertės, kur ji išmoko nemažai krepšiniui svarbių dalykų.

„Pradžioje buvo keista, kadangi praėjusiais metais žaidimas buvo koncentruotas į baudos aikštelę ir Gintarės žaidimas iš baudos aikštelės. Ji sutraukdavo visą gynybą, o tuomet atsilaisvindavo kitos žaidėjos, kurioms ji galėdavo nusimesti kamuolį. Šiemet – didesnis darbas gynėjoms, kadangi reikia dažniau įsiveržti į baudos aikštelę, sutraukinėti gynybą, nusimesti kamuolius, nes neturime tokios žaidėjos, kaip buvo Gintarė, kuri gali viską laužti po krepšiu.

Manau, kad geriau buvo būti su Gintare komandoje, kadangi iš jos išmokau daug pamokų. Žaisti su tokio aukšto lygio žaidėja buvo vienas malonumas.

Manau, kad pasikeitė tas (po žaidimo su G.Petronytė – red.), jog pradėjau geriau matyti aikštelę, pagerėjo žaidimo skaitymas ir tiesiog patobulėjau tiek kaip asmenybė, tiek kaip žaidėja.

Nepasakyčiau, kad ir pernai neturėjau kamuolio savo rankose, nors ir buvo akcentuojamas žaidimas per baudos aikštelę. Turėjau tokias pačias galimybes, kokias turiu ir dabar“, – pokyčius ir žaidimą su G.Petronyte apibūdino J.Miknaitė.

„Galatasaray“ šio sezono starte Turkijos pirmenybėse iškovojo 4 pergalės ir patyrė 3 pralaimėjimus, o Europos taurėje, nors ir pavyko iškovoti dvi pergales, tačiau abejų mačų metu Stambulo ekipa sveiką kailį išnešė lemiamomis rungtynių akimirkomis.

Visgi Turkijos grandų ekipa turi daug talento, kurį mūsiškėms stabdyti bus pakankamai sunku.

„Visos „Galatasaray“ krepšininkės – labai aukšto meistriškumo ir yra labai fiziškos žaidėjos. Tuo mes jų tikrai nelenksime, tačiau, manau, kad mes pasižymime labai dideliu kovingumu. Rungtynėse bus labai svarbus noras, kovingumas ir užsivedimas. Kas labiau norės, tas ir laimės“, – tinklalapiui lrytas.lt tikino Vilniaus „Kibirkšties“ gynėja J.Miknaitė.

„Galatasaray“ savo gretose turi Europos čempionę ir Belgijos rinktinės įžaidėją Julie Vanloo, kuri siautė vasarą vykusiame moterų Europos čempionate.

Minėtame čempionate taikliarankė gynėja rinko po 16,2 taško (43,6 proc. trit.), atlikdavo po 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuodavo 13,8 naudingumo balų vidurkius.

Nepaisant to, kad Belgijos rinktinės žvaigždei klubinio krepšinio startas yra sunkokas, kur Europos taurėje krepšininkė renka po 8,5 taško (33,3 proc. trit.), 7,5 rezultatyvaus perdavimo ir 7,5 naudingumo balo, o Turkijos pirmenybėse 11,4 taško (22,2 proc. dvit., 38,6 proc. trit.), 7 rez. perd. ir 8,6 naudingumo balo, J.Vanloo vis tiek bus viena pagrindinių žaidėjų, į kurią turės nukrypti „Kibirkšties“ gynybos dėmesys.

„Treneris turi savo taktikas, kaip stabdyti tokią žaidėją. Manau, kad ji nėra vienintelė pagrindinė žaidėja – aikštelėje žaidžia penki žaidėjai, tačiau reikės neleisti jai vadovauti visai komandai, nes ji yra pagrindinis „Galatasaray“ varikliukas. Taip pat J.Vanloo reikės neleisti žaisti į stipriąją ranką“, – apie varžovių lyderę kalbėjo J.Miknaitė.

Jau netrukus bus žaidžiamos atrankos į Europos čempionatą rungtynės, kur pirmajame lange mūsiškės susigrums su Azerbaidžano ir Lenkijos rinktinėmis.

Visgi šiame lange mūsų rinktinėje – daug netekčių. Langą praleis Kamilė Nacickaitė ir Monika Grigalauskytė, o dėl Justės Jocytės žaidimo – daug optimizmo nėra. Kol kas tikslaus atsakymo, ar Lietuvos moterų krepšinio deimančiukas žais artimiausiame lange nėra, tačiau iš Lietuvos moterų rinktinės stovyklos girdima, kad daugiau šansų, jog J.Jocytės rinktinėje nebus, nei kad bus.

Apie tai pirmasis pranešė basketnews.lt žurnalistas Lukas Malinauskas, o tokią pačią informaciją patvirtino ir lrytas.lt šaltiniai.

Visgi tokios netektys – šansas kitoms žaidėjoms, tarp kurių yra ir J.Miknaitė.

„Visų pirma – būtų labai didelė garbė patekti į moterų rinktinės dvyliktuką. Manau, kad šiuo metu moterų krepšinis kyla į viršų. Atrankoje į Europos čempionatą gavome pakankamai gerą grupę, kur tikrai yra didelių šansų išeiti į Europos čempionatą. Būtų labai didelė garbė patekti į tą Europos čempionatą ir tuomet atstovauti Lietuvos moterų rinktinei jame“, – pasakojo gynėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.