EUROLYGA 2023

Ryto saulės pasitikimas – su mankštos judesiais

Sveikos gyvensenos propaguotojai netrukus vėl pakvies vilniečius pasitikti saulę ryte miesto parkuose ir skveruose atliekant taiči mankštos judesius, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2014-03-10 09:01, atnaujinta 2018-02-15 13:53

Pagrindinis taiči mankštos principas – kūno ir dvasios harmonija. Vilniuje sparčiai populiarėjančios mankštos instruktoriai, labiau atšilus orams, iš salių persikels į lauką ir savaitgalio rytais vilniečių lauks gryname ore.

Prieš penkerius metus Azijoje viešėjęs sostinės meras Artūras Zuokas susižavėjo viešosiose vietose įvairaus amžiaus žmonių atliekama mankšta.

Pakerėtas grakščių judesių ir harmonijos politikas ieškojo būdų, kaip taiči populiarinti Vilniuje.

Taiči mankštos bumas sostinėje prasidėjo prieš trejus metus, kai Vilniuje įsikūrė tarptautinė Taiči asociacija ir buvo pradėtos rengti nemokamos treniruotės.

„Vasarą treniruotės vyksta atvirose erdvėse, o žiemą keliamės į mokyklas, kitas vietas“, – sakė VšĮ „Sveikas miestas“ viešųjų ryšių ir renginių specialistė Karolina Dilytė.

Mankštą veda ne tik Lietuvos taiči mokytojai.

Didžiausio susidomėjimo sulaukia kino Wang Xiyino vedamos treniruotės.

Prieš kelerius metus Lietuvoje apsigyvenęs kinų specialistas taiči paslapčių moko ne tik vilniečius, bet ir kolegas.

„Jo pamokos sulaukia didžiausio susidomėjimo, vilniečiai labai domisi, kur ir kada jis dirba. Lietuviai yra įsitikinę, kad kinas turėtų geriausiai išmanyti taiči, nes pati mankšta yra kilusi iš Azijos.

Todėl jam mokinių tikrai netrūksta. Jis taip pat konsultuoja ir kitus mūsų trenerius. Jei turi kokių nors klausimų dėl mankštos atlikimo technikos, jie kreipiasi į Wang Xiyiną. Šiame taiči judėjime jis laikomas kelrodžiu“, – aiškino K.Dilytė.

Į įvairiose sostinės vietose vykstančias nemokamas treniruotes susirenka vidutiniškai po penkiolika žmonių. Vienos treniruotės laikas svyruoja nuo valandos iki dviejų.

Istoriją šimtmečiais skaičiuojanti mankštos rūšis atsirado Kinijoje. Kūnas ir mintys koncentruojami į lėtus judesius, kvėpavimą ir plastiškumą, taip sukuriant harmoniją.

„Iš šono atrodo, kad maskatuojiesi, ir tiek, tačiau pati technika yra labai svarbu. Kuo lėčiau pratimus darai, tuo jie kūnui naudingesni. Mankšta labai padeda žmonėms, turintiems kraujotakos sutrikimų.

Išmokstama plastiškumo, judesiai nėra staigūs, treniruotė neintensyvi. Taiči gerina ir laikyseną, nes judesiai neleidžia kūprintis.

Tai meditacinių judesių visuma. Labai svarbu išlaikyti fizinę ir dvasios darną. Rytų išmintis byloja, kad fizinis ir dvasinis susikalbėjimas yra labai svarbu. Daug kas sako, kad po tokios treniruotės atsipalaiduoji, išsikrauni“, – sakė K.Dilytė.

Taiči treniruotės tinka bet kokio amžiaus žmonėms.

Balandžio 26 dieną Vilniuje bus minima Taiči diena. Sostinės Rotušės aikštėje planuojama sukviesti visus Vilniaus taiči specialistus ir mėgėjus, rengti viešas treniruotes ir skatinti žmones sportuoti.

Taiči mankštos vietos, laikas ir instruktoriai

Romualdas Petkevičius – Vilniaus Lazdynų vidurinėje mokykloje, Žėručio g. 4, šeštadieniais 8 val., sekmadieniais 8 val.

Wang Xiyinas – Vilniaus Mikalojaus Daukšos vidurinėje mokykloje, Antakalnio g. 120, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 8 val.; Pasakų g. 13 trečiadieniais 12 val.

Krasi Wasilevas – Sveikatingumo ir kovos menų klube, Verkių g. 29-14, šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 14 val.

Vladas Lobanovas – Vilniaus „Saulėtekio“ vidurinėje mokykloje, Kaminkelio g. 10, šeštadieniais 9 val., sekmadieniais 12 val.

Jevgenijus Piulskis – Vilniaus „Saulėtekio“ vidurinėje mokykloje, Kaminkelio g. 10, šeštadieniais 9 val., sekmadieniais 9 val.

Simona Honiball – Profsąjungų rūmuose, V.Mykolaičio-Putino g. 5, II a., šeštadieniais 11 val.

Jevgenija Pavliuk – Vilniaus Antano Vivulskio pagrindinėje mokykloje, Minties g. 3, šeštadieniais 9 val., sekmadieniais 9 val.

Maksimas Chaliapinas – Vilniaus Joachimo Lelevelio vidurinėje mokykloje, Antakalnio g. 33, šeštadieniais 8 val., sekmadieniais 18 val.

Alvydas Makselis, Lena Isakova, Bronė Plechanova – Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje, Naugarduko g. 7, šeštadieniais 8 val. 30 min., sekmadieniais 8 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.