EUROLYGA 2023

Ar įmanoma derinti užplūdusį karštį ir bėgimą?

Šiomis dienomis prognozuojamas 35 laipsnių karštis, tačiau sostinės sporto entuziastų alinanti kaitra nesustabdys. Savaitgalį bėgikai toliau ruošis rugsėjo 13 dieną vyksiančiam Vilniaus maratonui.

Bėgikui labai svarbu įvertinti savo savijautą, kad vėliau neatsidurtų ant medikų neštuvų.<br>T.Bauro nuotr.
Bėgikui labai svarbu įvertinti savo savijautą, kad vėliau neatsidurtų ant medikų neštuvų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Aug 9, 2015, 8:27 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:22 PM

Kiekvieną šeštadienį 10 valandą Vingio parko estradoje renkasi įvairių sporto šakų mėgėjai. Tarp jų – ir bėgikai. Būtent čia vyksta nemokamos treniruotės, skirtos pasirengti Vilniaus maratonui.

Patirties turintiems ir naujokams bėgimo pamokas rengia treneris ir Lietuvos maratono rekordininkas Česlovas Kundrotas bei žinomas bėgikas ir treneris Karolis Urbelionis.

„Saulei pakilus treniruotės išvengti nepavyks. Treniruotės vyksta bet kokiu atveju – pliaupia lietus ar kaitina saulė. Žinoma, nelygu oras, jas keičiame.

Dabar stengsimės daugiau laiko praleisti pavėsyje, rekomenduosime dažniau atsigerti. Veikiausiai eisime gilyn į mišką, kur vien pavėsis“, – aiškino K.Urbelionis.

Tad šeštadienio rytą jis su pamilusiais bėgimą toliau ruošėsi Vilniaus maratonui.

Svarbu pažinti save

Nusprendusiems sportuoti per didelį karštį būtina pasirūpinti savo saugumu. Dehidratacija, saulės smūgis, išsekimas ar netgi infarktas – nelaimių, kurios gali nutikti, sąrašas gali būti dar ilgesnis, tačiau savo įpročių nenorintys atsisakyti bėgikai yra pasirengę rizikuoti.

Ne vieną maratoną nubėgęs K.Urbelionis teigė, kad per karštį sportininkui svarbiausia elgtis apdairiai.

Didelis karštis – ekstremali situacija, tad, kaip įprasta tokiomis sąlygomis, mąstyti – svarbiausia.

„Jeigu svaigsta galva arba pradedi sunkiau orientuotis, turi nutraukti treniruotę. Stengiuosi visiems paaiškinti taip, kad iki tokių ženklų net neprieitume, – kalbėjo 29-erių K.Urbelionis. – Svarbu pažinti save. Kuo ilgiau treniruojiesi, tuo geriau supranti savo kūną ir pakeliamą krūvį. Jeigu blogai jautiesi, treniruotę galima ir praleisti.“

Siūlo sportuoti pavėsyje

K.Urbelionis pabrėžė, kad jeigu sinoptikai žada didelius karščius, bėgti geriausia anksti ryte arba vėlai vakare, kai tikimybė perkaisti mažiausia. Bet darbo grafikai bėgikus verčia į lauką lįsti ir vidurdienį.

„Tuomet reikia bėgti pavėsyje, – sakė K.Urbelionis. – Vingio parkas tam – puiki vieta. Čia daug vietų, kur gali visą laiką bėgti pavėsyje.

Taip pat nereikėtų užmiršti galvos apdangalo, būtina gerti daug skysčių. Kaip paplūdimyje. Labai svarbu įvertinti ir greitį. Jei karšta, iš pradžių reikėtų bėgti lėčiau nei įprastai.

Karštis kūnui yra papildomas dirgiklis. Prakaituodamas kūnas išskiria papildomos energijos, kurią reikėtų atimti iš bėgimo greičio.“

Taiko skirtingus krūvius

Pasirengimo Vilniaus maratonui treniruotės prasidėjo dar gegužės 30 dieną. Iš pradžių bėgikai apšyla, tuomet daro tempimo pratimus, stiprina kojų ir viso kūno raumenis. Po to laukia pratimai širdžiai, atkarpų bėgimas.

„Treniruotės niekada nebūna tokios pat. Mūsų tikslas – padaryti taip, kad žmogus, nesvarbu, kokie jo tikslai, visada rastų ką nors smagaus, – sakė K.Urbelionis. – Kiekvieną kartą, kai prisideda naujų žmonių, kai pamatome nematytų veidų, kurių, tikiu, prieš maratoną dar padaugės, pritaikome jiems tinkamą krūvį.

Natūralu, kad kiekvienas negali dirbti ta pačia sparta, ypač kai pradeda bėgti.

Naujokams skiriame paprastesnius pratimus.“

Tarp į treniruotes ateinančių žmonių yra ir norinčių išmokti taisyklingai bėgti, ir tiesiog pasirengusių daugiau pajudėti, ir turinčių tikslą įveikti maratoną. Treniruotėse dalyvauja nuo 50 iki 100 žmonių. Nuolat jas lanko apie 50 bėgimo entuziastų.

Būtina rasti savo spartą

K.Urbelionis per kiekvieną treniruotę atsako į visus klausimus. Jų pateikia ir labiau patyrę, ir naujokai.

Pradedantiesiems iš pradžių reikia atrasti savo spartą. Tai padaryti ir padeda profesionalus bėgikas.

„Nereikia daug bėgti kartu, kad pamatytum, kaip žmogus kvėpuoja, juda jo rankos, kojos. Kvėpavimas – pagrindinis indikatorius, parodantis pasirengimo lygį. Jeigu bėgi šalia ir jis gali su tavimi bendrauti, kalbėti, vadinasi, tuo greičiu jis gali bėgti ilgiau.

O jeigu jam sunku suregzti sakinį ar kalbėti, pasirengimas dar nėra geras.“

Jeigu bėgant bendrauti pernelyg sunku, K.Urbelionis rekomenduoja bėgimą derinti su ėjimu: porą minučių bėgti, vieną – eiti. Antsvorio turintiems žmonėms treneris siūlo porą savaičių intensyviai pasivaikščioti.

„Būtina, kad organizmas priprastų prie krūvio“, – pridūrė jis. Nors Vingio parke yra vandens stotelių, bėgikai į treniruotes atsineša ir savo vandens.

K.Urbelionis naujokams pabrėžia, kad nereikėtų bėgti su buteliuku rankoje.

„Išsiduodate, kad esate pradedantysis“, – sakė jis.

Treneriui dažnai tenka stabdyti naujokus, kai jie nori greito rezultato ir lekia tempu, kuris nėra jiems skirtas.

Pasak K.Urbelionio, bėgimas – ilgalaikis tikslas.

„Kiekvieną kartą reikia reguliuoti krūvį taip, kad nepersistengtum.

Labai svarbu treniruotę baigti tada, kai dar gali bėgti, o ne tada, kai jau viskas.

Tikslas – dirbti taip, kad kitą dieną nebūtum „miręs“. Per treniruotę tu nesivaržai, o treniruojiesi. Turi visada galvoti apie tai, kada vėl bėgsi ir turėsi laiko pailsinti raumenis.

Gal šiandien negali bėgti maksimaliai, nes ketini bėgti poryt“, – sakė K.Urbelionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.