EUROLYGA 2023

Rusų atsakas: Sočio skandalą pravėręs žmogus – psichinis ligonis

Ne mažiau kaip 15 Rusijos sportininkų, laimėjusių medalius Sočio olimpinėse žaidynėse, vartojo dopingą. Tokius kaltinimus pateikė buvęs šalies antidopingo agentūros vadas Grigorijus Rodčenkovas, kalbėdamas su „New York Times“.

A.Zubkovas (dešinėje) laimėjo auksą Sočio žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Zubkovas (dešinėje) laimėjo auksą Sočio žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 4:27 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:16 PM

Jis taip pat atskleidė, kad visus teigiamus dopingo testus liepė slėpti FSB pareigūnai. Neva, tai buvo šalies politinė linija – prezidentas Vladimiras Putinas norėjo, kad savo šalyje sportininkai pasirodytų kuo geriau ir Rusija laimėtų neoficialią kovą dėl medalių.

Tačiau patys rusai kratosi tokių kaltinimų ir pradėjo savo ataką prieš G.Rodčenkovą.

Rusijos naujienų portalai pradėjo platinti informaciją, kad prabilęs G.Rodčenkovas dar 2011 ir 2012 metais ne kartą atsidūrė vienoje Maskvos psichiatrinių ligoninių.

Pasak rusų, G.Rodčenkovui diagnozuotas Schizotipinis asmenybės sutrikimas. Tokie žmonės pasižymi ekcentrišku ir neprognozuojamu elgesiu.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad G.Rodčenkovo kaltinimai – nepagrįsti.

„Jo pareiškimas atrodo visiškai nepagrįstai. Jo informacija neparemta argumentais ir patikimais šaltiniais. Tai tiesiog šmeižtas“, – pareiškė D.Peskovas.

Jam pritarė ir Sočio čempionas, bobslėjaus sporto atstovas Aleksandras Zubkovas.

„Ne kartą daviau dopingo testą ir viskas buvo atlikta tvarkingai. Jo kaltinimai – nepagrįsti, tiesiog marazmas. Jis kalbėjo apie kažkokius kokteilius su alkoholiu, bet kaip aš galiu gerti?“, – piktai klausė jis.

Pasak G.Rodčenkovo, būtent Rusijos bobslėjaus atstovai buvo vieni tų, kurie laimėjo medalius ir buvo šeriami steroidais.

Jis taip pat teigė, kad FSB pareigūnai jam atnešdavo dopingo testus, kuriuos sportininkai davė dar prieš pradėdami vartoti steroidus. Vėliau šie testai naudoti kaip nauji.

„Kol jie švęsdavo pergalę žaidynėse, mes sėdėdavome ir keisdavome jų šlapimą“, – pasakojo jis.

Tam, kad neįkliūtų, į vieną iš šlapimo mėginių buvo pilamas vanduo arba druska – taip bandant suklaidinti, neva sportininkas testus davė skirtingu laikotarpiu. Tokiu būdu, baigiantis žaidynėms, rusai jau buvo prikaupę apie 100 teigiamų dopingo testų.

Antidopingo specialistai pro oficialioje laboratorijoje įrengtas skyles perduodavo „švarius“ šlapimo mėginius, kuriais buvo keičiami tikrieji.

G.Rodčenkovas pripažino, kad sąrašą sportininkų, kurie įtraukti į dopingo programą, gavo iš Rusijos sporto ministerijos vadovų.

G.Rodčenkovas sportininkus maitino metenolonu, trenbolonu ir oksandrolonu, kuriuos maišė su alkoholiu, kad šių aptikimo „langas“ sumažėtų, o veikimas pagreitėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras