EUROLYGA 2023

Netikėtas posūkis: E. Krungolcas tapo fechtavimo čempionu

Buvęs penkiakovininkas, daugkartinis Europos ir pasaulio čempionas, Pekino olimpinių žaidynių vicečempionas Edvinas Krungolcas tapo Lietuvos fechtavimo čempionu.

E.Krungolcas<br>A.Jurgaičio nuotr.
E.Krungolcas<br>A.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

sportas.info

May 19, 2016, 7:11 PM, atnaujinta May 25, 2017, 12:32 AM

Teisėjauti Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės varžyboms besirengiantis 43 metų E. Krungolcas špaga finale 15:10 nugalėjo Javgenijų Stalmakovą. Dvi trečiosios vietos atiteko buvusiam penkiakovinku, dabar fechtuotojui Tomui Makarovui ir Edgarui Dvariškiui. Komandinėse varžybose čempione tapo „Mišri 1“ ketveriukė, kurioje be E. Krungolco ir T. Makarovo fechtavosi dar du penkiakovininkai: olimpietis Justinas Kinderis ir karjerą jau baigęs Dalius Strazdas. Jie 45:33 įveikė „Mišri 2“ komandą (Gytis Gudlevičius, Leonardas Kalininas, Vladislavas Sosnovskis). Trečia vietą užėmė „VMSC–Gintarinė špaga II“ (Povilas Markevičius, Jurijus Mašalo, Karolis Minkevičius, Viktoras Saletis), kuri 45:40 nugalėjo „Kauno Gajos 2“ vaikinus (Matas Bartaška, Rokas Jukna, Arnas Salokas).

Moterų špagos asmeninėse varžybose aukso medalį laimėjo Paulina Bajorūnaitė, finale 15:14 įveikusi Rimantę Pacevičiūtę, o bronza dalijosi Viktė Ažukaitė bei Gintarė Venčkauskaitė. Pastaroji sportininkė – Londono olimpinių žaidynių šiuolainės penkiakovės varžybų dalyvė, tebekovojanti dėl kelialapio į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Komandinėse varžybose čempionėmis tapo „Kauno Gajos-Dvikovos I“ komanda (Viktė Ažukaitė, Paulina Bajorūnaitė, Ema Jaruševičiūtė, Akvilė Katkovaitė), finale 45:33 nugalėjusios „VMSC – Gintarinės špagos I“ ekipą (Gabija Daraškevičiūtė, Olivija Mašalo, Loreta Michnovič, Rimantė Pacevičiūtė).

Kovą dėl bronzos medalių laimėjo „Kauno Gajos-Dvikovos II“ merginos (Aušra Blažytė, Gabrielė Palevičiūtė, Karolina Štreimikytė) 45:29 įveikusi „VMSC – Gintarinę špagą II“ (Lurdė Grabovskytė, Patricija Ščetko, Aušrinė Šimkutė, Ivona Stavickaja).

Iš viso pirmenybėse dalyvavo 77 sportininkai ir 19 komandų.

– Kaip sumanėte dalyvauti fechtavimo čempionate?, – klausėme Edvino Krungolco.

– Tiesiog nesu pamiršęs fechtavimo. Per savaitę porą kartų su kolegomis fechtuojuosi. Buvo laisvesnis savaitgalis, tai ir sudalyvavau.

– O turnyruose dalyvaujate dažnai?

– Ne, nedažnai. Po karjeros baigimo dalyvavau pirmą kartą.

– Esate šiuolaikinės penkiakovės teisėjas. Gal ir fechtavimo varžyboms teisėjaujate?

– Neteisėjauju. Jau vien dėl to, kad tam reikia turėti fechtavimo teisėjo licenciją. Nors Lietuvoje gal ir galima būtų tai daryti, bet jau pasauliniame lygyje reikėtų tam rimčiau ruoštis.

– Kokios šiuolaikinės penkiakovės teisėjo funkcijos?

– Mano kvalifikacija leidžia man teisėjauti kiekvienai rungčiai. Taip pat ir fechtavimui penkiakovėje. Fechtavimo teisėjo funkcija – stebėti kovą ir spręsti ar ji laimėta teisingai, plaukimo teisėjai seka laiką, stebi galimus falšstartus, jojime yra aikštės teisėjai ir pagalbininkai, o turbūt daugiausia teisėjų – bėgimo ir šaudymo rungtyje. Tarptautinėse varžybose kiekvienas sportininkas turi po teisėją. O dar ir starto, finišo teisėjai. Žodžiu penkiakovėje teisėjų būna labai daug.

– Ar reikia šiuolaikinės penkiakovės teisėjui kokio nors fizinio pasirengimo, kaip kad, pavyzdžiui, futbolo?

– Ne. Futbole ir kitose žaidimų sporto šakose teisėjui tenka bėgioti ir dėl to jis turi būti tam pasirengęs fiziškai. Penkiakovės teisėjams tokio fizinio darbo nebūna.

– Laimėjote ir komandinį turnyrą. Kaip subūrėte komandą?

– Tiesiog spontaniškai, per pačias varžybas. D. Strazdas – buvęs penkiakovininkas, J. Kinderis – dabartinis, T. Makarovas – buvęs penkiakovininkas, dabar fechtuotojas. Tai mano seni pažįstami, kolegos, su kuriais labai dažnai matomės, jie tą komandos branduolį ir sudarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.