EUROLYGA 2023

Ką daryti, kad bėgimas netaptų kančia?

Bėgimas vis populiarėja, tačiau atvėsus orams reikia žinoti, kaip tinkamai save apsaugoti, kad šis sportas netaptų kančia ir ligų priežastimi.

Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.
Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.
Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.
Bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia - tinkama apsirengti.
Daugiau nuotraukų (3)

Laura Bilinskaitė

Oct 26, 2017, 6:02 PM

Ką daryti, kad taip neatsitiktų, pataria Vaida Žūsinaitė, maratonininkė, Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvė, Ignas Brasevičius, maratonininkas, pasaulio lengvosios atletikos čempionato dalyvis ir Tomas Olišauskas, bėgimo entuziastas, subūręs savo bėgimo komandą.

Kaip keičiasi jūsų bėgimo apranga atvėsus orams?

Ignas Brasevičius: Trumpą aprangą keičia ilga apranga. Svarbu tinkama apatinė aprangos dalis, kuri nesulaikytų, o garintų drėgmę, tai yra kokybiška termo apranga. Viršutinė dalis turėtų būti apsaugota nuo vėjo ir drėgmės. Žinoma, reikia saugoti galvą ir rankas nuo šalčio dėvint kepurę ir pirštines.

Vaida Žūsinaitė: Atvėsus orams rengiuosi šiltesnius, neperpučiamus ir neperlijamus rūbus,atsižvelgiant į oro sąlygas. Taip pat nepamirštu kepuraičių, pirštinių, šalikų.

Tomas Olišauskas: Priklausomai nuo temperatūros, vėjo ir kritulių apranga keičiasi taip: jeigu daugiau nei 10 laipsnių šilumos, be kritulių, tai beveik visada bėgu su šortais ir marškinėliais. Jeigu temperatūra žemesnė, tiesiog užsidedu tampres ir ploną striukę. Kai temperatūra žemesnė nei 0 laipsnių tada deduosi pirštines. Jeigu temperatūra krenta iki minus 10 laipsnių ir daugiau, dažniausiai atsiranda plonas šalikas, kepurė, antras aptinis rūbas po striuke.

Kaip stengiatės didinti organizmo atsparumą?

Vaida Žūsinaitė: Imunitetą stiprinu bičių produktais, stengiuosi sveikai ir visavertiškai maitintis, ilsėtis.

Ignas Brasevičius: Ypatingų priemonių imuniteto stiprinimui netaikau, tačiau šaltuoju metų laiku prabėgus stengiuosi ilgai neužsibūti lauke, palendu po šiltu dušu ir persirengiu šiltais sausais drabužiais. Stengiuosi gerti daugiau arbatos.

Tomas Olišauskas: Specialiai tam nieko nedarau. Tiesiog bėgioju ir, manau, pats organizmas pripranta, užsigrūdina. Be abejo, bėgti visada sunku, svarbu nepasiduoti ir neleisti galvai mus įveikti. Juk dažniausiai ir stabdo žmogų galva, nes fiziškai mes visi galime daug daugiau nei mums atrodo ar jaučiame.

Į ką reikėtų atsižvelgti žmonėms, kurie dar tik ketina pradėti bėgioti?

Tomas Olišauskas: Žmonėms, kurie niekada nėra bėgioja ir ketina pradėti, labai rekomenduočiau nuo pat pradžių nepersistengti. Geriau pradėti nuo mažesnių krūvių ir greičių, laikui bėgant juos didinant. Dažnai būna, kad naujokai persistengia ir dingsta noras bėgioti. Svarbu nepasiduoti ir norėti. Idealus variantas būtų susirasti gerą trenerį, kuris išsiaiškins žmogaus fizinį pajėgumą, jo norus ir siekius bėgime bei sudarys tinkamas treniruotes. Pats neturėjau trenerio, todėl pačiam teko įveikti daug demonų ir pridaryti daug klaidų. Džiaugiuosi, jog susitvarkiau ir bėgimas tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi. 

Vaida Žūsinaitė: Svarbiausia viską daryti palengva, nepersitempti, stebėti savo savijautą, po treniruočių gerai pailsėti. Treniruotės turi teikti malonumą!

Ignas Brasevičius: Visų pirma, reikia tinkamai įvertinti savo fizinę būklį ir nepertempti savęs su krūviais. Bėgimas skirtas kantriems žmonėms, jį reikia prisijaukinti. Bėgimas ypatingas tuo, kad gali sportuoti visais metų laikais, tad visai nesvarbu kada pradėsite, svarbiausia tinkamai pasiruošti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.