EUROLYGA 2023

MTB dviračių maratonų taurė kviečia į naują trasą Žagarėje

2018 metų „Volkswagen MTB dviračių maratonų taurė“ savo sezono pusiaukelę pasitiks Žagarėje. Lietuvos vyšnių sostine vadinamas miestas, kuriame ateinantį savaitgalį vyks tradicinis vyšnių festivalis, sekmadienį pasitiks daugiau nei tūkstantį dviračių sporto mėgėjų. Likus 5 dienoms iki trečio šių metų „Volkswagen MTB dviračių maratonų taurės etapo“, paraiškas yra pateikę per 1000 įvairaus amžiaus sportininkų, o paprastai nemaža dalis dviratininkų registruojasi paskutinėmis dienomis. Todėl tikėtina, kad Žagarėje startuos gerokai per 1000 dalyvių.

 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
 Trečiasis MTB maratonų taurės etapas vyks Žagarėje.<br> mtb.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 3:38 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 4:05 PM

Vyšnių festivaliui trūko sportinės dvasios

Varžybų organizatorius Arūnas Daugirdas paprastai paaiškino naujo etapo atsiradimo priežastį: „Žagarės regioninis parkas prie gerai žinomo kultūrinio renginio „Žagarės vyšnių festivalis“ ieškojo masinio sportinio renginio. Jie buvo atvykę į mūsų renginius pasižiūrėti ir nusprendė kreiptis, pasiūlę vieną iš etapų surengti būtent pas juos. Mums yra proga ne tik rasti naują traukos centrą, bet ir vieną iš etapų surengti arčiau jūros, Žemaitijoje, nes iš dalyvių sulaukdavome pastabų, jog esame susikoncentravę į renginius Rytų Lietuvoje. Tikimės, kad nauja vieta patiks dalyviams, nes pati Žagarė ir jos apylinkės vertos dėmesio“, – sakė A.Daugirdas.

Tūkstantinė sportininkų minia tikrai įneš naujų spalvų į vyšnių festivalio savaitgalį. Organizatoriai viso sezono varžybų formato nekeičia: patys pirmieji 11 val. 30 min. startuos mažiausi dalyviai, kurių lauks trumpas simbolinis ratas. 12 valandą jėgas išmėgins pradinukai, kuriems dviračiais reikės numinti maždaug 2 kilometrų ratą. O 13 valandą apie tūkstantį dviratininkų tikimasi pamatyti prie pagrindinės distancijos starto linijos: 24 kilometrų ratą sportininkai galės įveikti 1, 2 arba 3 kartus. Patiems ištvermingiausiems iš viso reikės numinti 72 kilometrus, jie turės įveikti beveik 300 metrų įkalnių. Galima sakyti, kad Žagarės trasa – viena lygiausių visame „Volkswagen MTB dviračių maratonų taurės“ kalendoriuje. Pavyzdžiui, Ignalinoje viename rate įkalnių yra daugiau nei Žagarėje per 3 ratus.

Nauja ir įdomi trasa

Nors trasa nepasižymi labai kalvotu reljefu, tačiau dalyviams turėtų būti labai netikėta kas keletą kilometrų atsirasti labai skirtingose vietovėse. Ypatingą atmosferą sukuria maratono startas ir finišas prie pat Žagarės dvaro, pagrindinėje alėjoje, apsuptoje ne vieną šimtmetį skaičiuojančių įspūdingų medžių.

Pirmieji trasos kilometrai dalyvių patogumui drieksis plačiais ir greitais laukų keliais. Komplimentai šiaurės Lietuvos ūkininkams – kiekviename kvadratiniame metre žemės čia auginamos įvairiausios kultūros. Tačiau tik įvažiavus į Žagarės regioninio parko mišką turėtų iš karto pasijausti, kad žmogus čia labai retas svečias: čia šeimininkauja laukinė gamta ir gyvūnija.

Trasos antroje dalis drieksis ilgiausiu Baltijos valstybėse – Žagarės ozu. Nors varžybų dalyviai ozu įveiks maždaug 5 km atkarpą, bendras ozo ilgis yra apie 50 km, didžioji jo dalis – Latvijoje. Keliose atkarpose varžybų trasa eis pačia ozo kalvagūbrio viršūne, siauru takeliu – reikės tvirtai laikyti vairą ir labai tiksliai vairuoti. O artėjant prie Žagarės miestelio, kopiant per Žvelgaičio piliakalnio viršūnę, verta pažvelgti į nuostabų Švėtės upelio slėnį.

Įvažiavus į Žagarės miestelio teritoriją vėl laukia staigmenos – įveikus siaurą tiltelį per Švėtę, trasa toliau eis palei patį upelį, pačiame miestelio centre. O varžybų finišas – Žagarės dvaro parke, leis sugrįžti į 1865 m. kai Dmitrijus Naryškinas baigė savo dvaro statybas. Beje, panašiu metu buvo išrastas ir pirmasis tikras dviratis.

Favoritai nesikeičia

Du pirmuosius šių metų etapus, vykusius Druskininkuose ir Vilniuje, vyrų grupėje laimėjo Eimantas Gudiškis. Pastarųjų metų „Volkswagen MTB dviračių maratonų taurės nugalėtojas“ ir šiemet kol kas žengia pirmas bendrojoje varžybų įskaitoje. Druskininkuose antras finišavo Justas Klimavičius, trečias – Donatas Šertvytis, Vilniaus etape likusias vietas ant garbės pakylos užėmė atitinkamai Edgaras Kovaliovas ir Arnoldas Valiauga.

Moterų grupėje užtikrintai pirmauja Silvija Pacevičienė, kuri iškovojo dvi pergales. Antrą vietą po dviejų etapų užima Gabrielė Andrašiūnienė, trečią – Tatjana Petrauskienė. Beje, S. Pacevičienė praėjusį savaitgalį tapo ir Lietuvos MTB čempionato nugalėtoja, o vyrų grupėje aukso medalį pelnė jos sutuoktinis Šarūnas Pacevičius. Šarūnas bendrojoje vyrų įskaitoje po dviejų „Volkswagen MTB dviračių maratonų taurės“ etapų užima 8-ą vietą.

Ir favoritai, ir ne tik jie iš Žagarės namo galės parsivežti ne tik gerą nuotaiką, bet ir vertingų prizų. Tradiciškai po etapo apdovanojimų vyks loterija, kurioje visų šansai bus lygūs: pagrindinį prizą sekmadienį laimės vienas iš Žagarėje dalyvausiančių dviratininkų. O prizas – vertas dėmesio, tai dviratis „Fuji Nevada“, kurį skiria bendrovė „Vasarė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.