EUROLYGA 2023

Priekabiavimu kaltinamam treneriui – olimpiečio kirtis: „Ir geria, ir paskui vos nelipa į lovas kartu“

„Ir girtuokliauja, ir paskui vos nelipa į lovas kartu. Manau, tokie dalykai tikrai nėra priimtini. Ir treneriams negalima naudotis tokia padėtimi“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ sakė olimpietis dviratininkas Tomas Vaiktus apie pirmadienį kilusį skandalą dėl treko rinktinės trenerio Antano Jakimavičiaus.

T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br> Lrytas.lt montažas
T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br> Lrytas.lt montažas
Antanas Jakimavičius (viduryje) sulaukė kaltinimų dėl priekabiavimo.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Antanas Jakimavičius (viduryje) sulaukė kaltinimų dėl priekabiavimo.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
V.Sereikaitė papasakojo apie savo patirtį dirbant su A.Jakimavičiumi.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Sereikaitė papasakojo apie savo patirtį dirbant su A.Jakimavičiumi.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br>M.Kulbio nuotr.
T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-02-20 10:29, atnaujinta 2019-02-20 12:35

37-erių sportininkas buvo pirmasis, kuris dar praėjusių metų gruodžio mėnesį ėmė kalbėti apie Lietuvos dviračių sporto skaudulius.

T.Vaitkus socialiniame tinkle „Facebook“ užsiminė ir apie A.Jakimavičiaus situaciją.

„Yra dar toks treneris Antanas Jakimavičius, tai ten yra visiškas sunkiasvoris dėl elgesio su mergaitėmis. „Metoo“ judėjimas, man atrodo, būtų gėlytės“, – tuomet rašė sportininkas.

Dviratininkas ragino visus netylėti ir pasipasakoti, o tada į žiniasklaidą ir kreipėsi buvusios trenerio auklėtinės, kurios tv3.lt žurnalistui Mažvydui Laurinaičiui anonimiškai papasakojo savo patirtis.

Buvusios dviratininkės tvirtino, kad A.Jakimavičius nuolat laidydavo seksualinio pobūdžio pastabas, stovyklose ir išvykose nuolat girtaudavo, neleisdavo užsirakinti durų, dažnai atsibudusios merginos rasdavo jį sėdintį prie lovos – jis liepdavo svertis vilkint tik apatinius drabužius, o atsisakius būdavo atimamos algos ir pasipildavo grasinimai.

Lrytas.lt pavyko susisiekti su dar viena jo buvusia auklėtine olimpiete Vilija Sereikaite. Savo duotame interviu ji taip pat buvo užsiminusi apie trenerio alkoholio vartojimo bėdas, tačiau teigė, kad priekabiavimo pati nebuvo patyrusi.

„Aš tikiu, kad didžiausia problema yra alkoholis, duoda jis žmogui per smegenis ir pradeda daryti nesąmones. Bet su treneriu nebuvo vien tik blogų dalykų, jis mums ir daug gero padarė. Jis yra atsidavęs savo sportui treneris, bet išgėręs tampa agresyvus, būna, aprėkia mus.

Pati nesu nuo jo nukentėjusi, o dėl perskaitytų kai kurių kaltinimų jam netgi galėčiau paprieštarauti. Aš su šiuo treneriu dirbau 15 metų ir iš savo pusės neturiu priekaištų“, – kalbėjo sportininkė.

Ji taip pat užsiminė, kad treneris buvo gana griežtas ir nevengdavo šaukti ant sportininkių, tačiau gerų prisiminų liko daugiau.

„A.Jakimavičius smarkiai rėkdavo, tai kažkiek prisibijodavome. Po to atsiprašydavo, apsikabindavo, susitaikydavome ir vėl toliau gyvendavome. Daugelis bijodavo, nes A.Jakimavičius buvo griežtas. Jis galvodavo, kad jeigu mus prižiūri griežtai, tai mes stengiamės, sportuojame, o jei ne – tada palaida bala bus, kad pabėgsime, nesportuosime.

Negaliu atsakyti apie ankstesnes ar vėlesnes kartas, bet mes bijodavome ne dėl priekabiavimo, bet dėl piktumo, griežtumo.

Dabar, kai jau esu baigusi tą sportą, man daugiau yra išlikę gerų prisiminimų nei blogų. Per tuos 15 metų keliavome per visą pasaulį. Labai gaila, kai žmogų tiesiog sunaikina. Aš mačiau, kaip jis iš visos širdies dėl mūsų stengėsi. Jis viską mums atidavė“, – savo patirtimi dirbant su treko rinktinės treneriu dalinosi V.Sereikaitė.

Šiuos išsakytus žodžius patvirtino ir T.Vaitkus.

„Jį galima dažnai pamatyti treke šaukiantį ir grasinantį iš tribūnos prie žmonių. Esu ir pats matęs, buvo čempionatas, o jis pasisodinęs panas duoda velnių“, – pasakojo sportininkas.

Įsibėgėjęs skandalas atkreipė ir naujojo švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus dėmesį. Pastarasis lrytas.lt pateikė savo poziciją.

„Paviešinti faktai glumina ir niekaip negali būti toleruojami. Esu pakvietęs Dviračių sporto federacijos vadovus aptarti skandalingą situaciją, prašysiu, kad pateikti faktai būtų įvertinti ir užtikrinta, kad panašių dalykų nebūtų“, – teigė A.Monkevičius.

Dviračių sporto federacija lrytas.lt patikino, kad šiuo metu A.Jakimavičius yra išvykęs iš Lietuvos ir su Olivija Baleišyte ruošiasi Europos treko čempionatui Lenkijoje. Grįžus treneriui į Lietuvą, šalies dviračių sporto organizacijos vadovas Romualdas Bakutis konstatavo, kad sieks aiškintis su nacionalinės treko ekipos treneriu žiniasklaidoje minimus faktus ir taškus dėlios Vykdomojo komiteto pasitarime.

Išsamesnis T.Vaitkaus interviu – trečiadienio vakarą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Reporteris“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.