EUROLYGA 2023

K. Valijeva prabilo apie dopingo skandalą: po trenerės žodžių verkė ir kalbėjo apie išsekimą

15-metė Rusijos dailiojo čiuožimo sportininkė Kamila Valijeva, kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos, antradienį galės startuoti Pekino žiemos žaidynių moterų varžybose, pirmadienį paskelbė Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS).

Rusijos čiuožėja Kamila Valijeva (nuotr.), kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos, gali toliau varžytis Pekino žiemos olimpiadoje.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Rusijos čiuožėja Kamila Valijeva (nuotr.), kurios organizme rasta draudžiamos medžiagos, gali toliau varžytis Pekino žiemos olimpiadoje.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva ir legendinė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva ir legendinė Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė E.Tutberidzė.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
I.Tutberidzė su A.Zagitova ir J.Medvedeva.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
I.Tutberidzė su A.Zagitova ir J.Medvedeva.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Valijeva ketvirtadienį pasirodė treniruotėje. Skelbiama, kad jai nebus pritaikytos jokios sankcijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Valijeva ketvirtadienį pasirodė treniruotėje. Skelbiama, kad jai nebus pritaikytos jokios sankcijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 8:06 AM, atnaujinta Feb 15, 2022, 8:08 AM

CAS sakė atmetęs Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ir Tarptautinės čiuožimo sąjungos skundus, kad būtų grąžintas jos suspendavimas.

Priimdamas sprendimą CAS pabrėžė „išskirtines aplinkybes“, įskaitant K. Valijevos „saugomo asmens“ statusą, kitaip tariant, faktą, kad ji yra nepilnametė.

CAS generalinis direktorius Matthieu Reebas per spaudos konferenciją pareiškė, kad sportininkės suspendavimas būtų sukėlęs jai „rimtos žalos“.

Be to, CAS pažymi, kad būta „rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo, kuris buvo atliktas gruodį, rezultatus, dėl ko sportininkei buvo sunku apginti savo teises, o toks pavėluotas pranešimas nebuvo jos kaltė“.

Rusijos „Pirmojo kanalo“ žurnalistai stebėjo, kaip žinią apie K.Valijevos pergalę teisme sutiko pati dailiojo čiuožimo atstovė. Ji perskaitė trenerės Eteri Tutberidzės mobiliame telefone parodytą žinutę ir tik nusišypsojo. Ir bandė toliau treniruotis Pekino ledo arenoje.

„Ir tai viskas?“, – nustebusi paklausė jos trenerė E.Tutberidzė.

„Aš daugiau neturiu jėgų“, – į priekaištą atsakė šokėja. Tačiau vis dėlto ji nutarė labiau įsiskaityti į sprendimo esmę – K.Valijeva pasiėmė mobilų telefoną ir perskaitė visą naujieną iki pabaigos. Ir sunkiai tvardė jausmus – pradėjo verkti.

„Pastarosios dienos man buvo labai sunkios. Jau net emocijų visam tam neužtenka. Noriu pasakyti, kad džiaugiuosi, bet tuo pačiu metu esu visiškai išsekusi emociškai. Dėl to ir liejosi laimės ašaros. Ir liūdesio – viskas viename.

Aišku, aš džiaugiuosi galimybe būti Pekino olimpiadoje ir pasistengsiu kaip įmanoma geriau atstovauti savo šaliai.

Tikiuosi, kad startui pavyks maksimaliai susikoncentruoti ir parodysiu rezultatą“, – „Pirmojo kanalo“ eteryje sakė susigraudinusi K.Valijeva.

Jaunoji čiuožėja sekmadienį turėjo dalyvauti Sporto arbitražo bylos svarstyme nuotoliniu būdu ir pateikti savo liudijimą. Visas procesas ilgai užsitęsė ir K.Valijeva tikino naktį negalėjusi užmigti.

„Aš sėdėjau 7 valandas sėdėjau ir žiūrėjau į ekraną. Turėjome tik vieną 20 minučių pertraukėlę. Tai buvo labai sunku, ir, matyt, tai vienas iš etapų, kuriuos privalėjau praeiti. Kai atsidarau instagram paskyrą, tada pamatau, kiek daug žmonių man linki gero, kiek yra daug tikėjimo.

Netgi mačiau Maskvoje specialius plakatus, kur parašyta – „Kamila, mes su tavimi“. Tai labai malonu.

Tokiu sunkiu momentu palaikymas man labai svarbus. Mane palaiko treneriai ir visas rinktinės štabas. Maniau, kad tokiu sunkiu momentu būsiu palikta viena, tačiau pamačiau, kad artimiausi žmonės manęs niekada nepalieka“, – užbaigė pokalbį K.Valijeva.

K. Valijevos likimas buvo pakibęs ant plauko, nes prieš Pekino olimpines žaidynes jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį. WADA jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

CAS sekmadienį surengė posėdį vaizdo ryšiu, o sprendimą paskelbė pirmadienį – likus dienai iki moterų vienetų varžybų, kuriose turėtų varžytis ir K. Valijeva. Tai viena iš labiausiai stebimų rungčių žaidynėse.

Sportininkė laikoma stipria pretendente iškovoti aukso medalį.

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta.

Tą dieną Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo sportininkę, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas.

Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino.

WADA akredituota laboratorija Stokholme apie tai pranešė vasario 8-ąją, praėjus dienai po to, kai sportininkė Pekine laimėjo komandinį auksą.

Rusijos komanda ir šalies valdžia kelia klausimus, kodėl prireikė šešių savaičių rezultatui gauti.

Rusijos sportininkai Pekine dalyvauja su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliava ir turėjo įrodyti, kad nėra susiję su didžiule valstybės remta dopingo programa, visų pirma siejama su 2014-ųjų Sočio olimpinėmis žaidynėmis.

Šiose žaidynėse negalima iškabinti Rusijos vėliavos ir groti valstybės himno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.