EUROLYGA 2023

Pribloškiantis K. Valijevos pasiteisinimas dėl dopingo: netyčia išgėrė senelio vaistų

Rusijos dailiojo čiuožimo pažiba Kamila Valijeva pastarosiomis dienomis tapo neabejotinai labiausiai aptariama Pekino žiemos olimpinių žaidynių sportininke. Dopingo skandale atsidūrusi 15-metė rusė pateikė savo versiją apie tai, kaip jos organizme galėjo atsirasti draudžiamų preparatų. Pasak K.Valijevos, ji netyčia išgėrė senelio širdies vaistus.

K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>TASS/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K.Valijeva.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
K. Valijeva<br>Valery Sharifulin/TASS/Scanpix nuotr.
K. Valijeva<br>Valery Sharifulin/TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 11:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2022, 11:57 AM

„Jos argumentas buvo, kad draudžiamas produktas organizme buvo rastas jai netyčia išgėrus vaistų, kuriuos vartoja jos senelis“,- antradienį teigė Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) drausmės komisijos pirmininkas Denisas Oswaldas.

Po ilgai trukusių svarstymų Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) suteikė leidimą K.Valijevai dalyvauti moterų individualioje dailiojo čiuožimo programoje.

Vis dėlto jei 15-metė Rusijos dailiojo čiuožimo pažiba iškovos medalį, apdovanojimų ceremoniją nebus rengiama, nes pati dopingo byla turėtų būti praverta jau pasibaigus Pekino žiemos olimpinėms žaidynėms.

Dopingo testas rusei buvo atliktas gruodžio 25 d., kai ji varžėsi savo šalies čempionate. K.Valijevos organizme buvo rasta trimetazidino, kuriuo įprastai gydomos anginos ir širdies problemos.

Pats teigiamas testas buvo patvirtintas kur kas vėliau – vasario 8 d., kai K.Valijeva kartu su kitais Rusijos čiuožėjais jau buvo iškovojusi komandinių varžybų aukso medalius.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) svarstė, kodėl Rusijos antidopingo institucija taip ilgai užtruko pranešdama tyrimo rezultatus.

Antrasis mėginys dar neištirtas

Kiek anksčiau D.Oswaldas teigė, kad K.Valijevos antrasis (B) mėginys dar nebuvo ištirtas.

Pagal antidopingo taisykles, šlapimas yra tiriamas du kartus. Jei pirmasis sportininko mėginys (A) yra teigiamas dėl vartotų neleidžiamų prieparatų, tyrimų laboratorija apie mėginį turi informuoti atsakingą instituciją. K.Valijevos atveju tokia institucija yra RUSADA.

Pats sportininkas turi teisę atsisakyti atlikti B mėginio tyrimą, tačiau tokiu atveju jis pripažins jam pareikštą kaltinimą dėl vartoto dopingo.

Kol kas RUSADA neatskleidė, kodėl K.Valijevos B mėginys nebuvo ištirtas.

Prabilo ir K.Valijeva

CAS sprendimas leisti K.Valijevai dalyvauti individualioje dailiojo čiuožimo programoje buvo sutiktas nevienareikšmiškai – daugelis pasaulio sportininkų ir šalių atstovų išreiškė pasipiktinimą.

Jei po laisvosios čiuožimo programos rusė iškovos bent vieną iš medalių, apdovanojimų ceremonija ketvirtadienį neįvyks.

K.Valijeva sužavėjo visą pasaulį, kai atliko keturgubą apsisukimą komandinėje rungtyje. Po šio pasirodymo Rusijos sportininkė tapo neabejotina individualios rungties favorite.

Šalia Anos Ščerbakovos ir Aleksandros Trusovos atsistojusi K.Valijeva gali lemti, kad individualioje programoje ant podiumo užlips visos trys Rusijos olimpinio komiteto sportininkės.

Vasario 7 d. K.Valijeva komandinėse varžybose su Rusijos olimpiniu komitetu iškovojo aukso medalį ir aplenkė JAV, Japonijos bei Kanados komandas. Vis dėlto apdovanojimo nei K.Valijeva, nei kiti Rusijos sportininkai dar nesulaukė.

„Norime, kad medaliai atitektu tinkamiems sportininkams“, – samprotavo D.Oswaldas.

Tuo metu pati K.Valieva pirmadienį po treniruotės nutraukė tylą ir prakalbo Rusijos žiniasklaidai.

„Šios paskutinės dienos man buvo labai sunkios, išnaudojau labai daug emocijų. Esu laiminga, bet kartu ir labai emociškai pavargusi“, – kalbėjo K.Valijeva.

Pekino žiemos olimpinės žaidynės vyks vasario 4 – 20 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.