EUROLYGA 2023

Dopingo skandalas pakišo koją Kamilai Valijevai – patyrė fiasko ir nesugebėjo laimėti jokio medalio

Du kritimai po trigubo akselio, ne itin sėkmingi keturgubi šuoliai ir prarasta pirmoji vieta – Kamilai Valijevai pasirodymas laisvojoje programoje tapo nusivylimu ir prarastu medaliu. Po dviejų šokių ji liko vos 4-oje pozicijoje. Iš rusės olimpinės čempionės titulą atėmė kita Rusijos sportininkė pasaulio čempionė Ana Ščerbakova, parodžiusi idealų šokį.

 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kamila Valijeva paryrė fiasko.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 4:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2022, 4:47 PM

Po savojo šokio K.Valijeva ne tik verkė, bet ir mojo ranka – suprato, kad toks tragiškas pasirodymas vargu ar taps vertas medalio.

Po trumposios programos ji buvo lyderė, surinkusi 82,16 balo. Laisvojoje programoje paskutiniąja šokusi K.Valijeva ne tik krito, tačiau nervinosi bei gavo tik 141.93 balo.

To neužteko, kad būtų laimėtas kad ir bronzos medalis – antrame šokyje ji liko penkta, o surinkusi 224,09 balo užėmė 4 vietą.

Jei dopingo vartojimu kaltinama rusė būtų laimėjusi vieną iš trijų pirmų vietų, apdovanojimo ceremonija nevyktų: taip nutarė Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris ir toliau reikalauja suspenduoti K.Valijevą, tačiau Sporto arbitražo teismas pirmadienį panaikino tokį bausmę.

Auksą laimėjusi 17-metė A.Ščerbakovą laisvojoje programoje surinko 175,75 balo, iš viso jos sąskaitoje buvo 255,95 balo.

Antrąją vietą taip pat užėmė Rusijos olimpinio komiteto atstovė Aleksandra Trusova, už fenomenalų laisvosios programos pasirodymą įvertinta net 177,13 balo (geriausias sezono rezultatas), o iš viso jos sąskaitoje – 251,73 balo.

Trečia liko japonė Kaori Sakamoto už laisvąją programą gavusi 153,29 balo (geriausias asmeninis sezono rezultatas). Ji bendroje įskaitoje surinko 233,13 balo.

Moterų dailiojo čiuožimo prizininkių trejetas:

1. A. Ščerbakova (Rusijos olimpinis komitetas) 255.95

2. A. Trusova (Rusijos olimpinis komitetas) 251.73

3. K. Sakamoto (Japonija) 233.13

4. K.Valijeva (Rusijos olimpinis komitetas) 224.09

Penkiolikmetė rusų dailiojo čiuožimo atstovė K.Valijeva antradienį pirmą kartą po jai palankaus Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS) sprendimo pasirodė ant Pekino olimpinių žaidynių ledo ir savo pasirodymo pabaigoje negalėjo sutramdyti ašarų.

CAS sprendimas buvo sveikinamas Rusijoje, bet išprovokavo pasipiktinimą kitose šalyse. Jungtinių Valstijų antidopingo agentūra (USADA) apkaltino Rusiją „užgrobus“ Pekino žaidynes.

CAS sprendimas taip pat dar kartą atkreipė dėmesį į rusų sportininkų dopingą. Dėl Rusijos valstybės remtos dopingo programos, savo piką pasiekusios per 2014 metų Sočio olimpiadą, rusų atletams Pekino žaidynėse neleidžiama dalyvauti su savo šalies vėliava.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pirmadienį pranešė, kad po ketvirtadienį pasibaigsiančių Pekino olimpinių žaidynių moterų dailiojo čiuožimo vienetų varžybų nebus rengiama medalių įteikimo ceremonija, jei rusė Kamila Valijeva atsidurs laimėtojų trejete. Tai būtų beprecedentis dalykas žaidynių istorijoje.

Antradienį trumposios programos rungtyje K. Valijeva buvo pirma – ji surinko 82,16 taško ir į lemiamą laisvosios programos rungtį  keliavo nedidele persvara pirmaudama prieš savo tėvynainę Aną Ščerbakovą, gavusią 80,20 taško.

Po antradienio rungties trečioje vietoje yra Kaori Sakamoto iš Japonijos, o ketvirtoje – rusė Aleksandra Trusova.

K. Valijevos likimas buvo pakibęs ant plauko, nes prieš Pekino olimpines žaidynes jos mėginyje buvo rasta medžiagų apykaitą paveikiančio preparato trimetazidino, skiriamo gydant krūtinės anginą ar svaigulį. P

asaulinė antidopingo agentūra (WADA) jį yra uždraudusi, nes šis vaistas didina kraujotakos veiksmingumą ir gali padidinti ištvermę.

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K. Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Tačiau vasario 8-ąją WADA akredituota laboratorija Stokholme pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K. Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino.

Komandinio dailiojo čiuožimo turnyro medalių įteikimo ceremonija taip pat nebus rengiama.

Priimdamas sprendimą dėl K. Valijevos CAS pabrėžė „išskirtines aplinkybes“, įskaitant sportininkės „saugomo asmens“ statusą, kitaip tariant, faktą, kad ji yra nepilnametė.

Be to, CAS pažymėjo, kad būta „rimtų problemų dėl pavėluoto pranešimo apie dopingo testo, kuris buvo atliktas gruodį, rezultatus, dėl ko sportininkei buvo sunku apginti savo teises, o toks pavėluotas pranešimas nebuvo jos kaltė“.

TOK aukšto rango narys Denisas Oswaldas reporteriams Pekine sakė, jog K. Valijeva per posėdį dėl jos dopingo informavo, kad teigiamą dopingo testo rezultatą nulėmė „užteršimas“ jos senelio vaistais.

Rusijos žiniasklaida skelbė, kad K. Valijeva atsigėrė iš stiklinės, kuria buvo pasinaudojęs jos senelis, geriantis vaistus nuo širdies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.