EUROLYGA 2023

Rusijos olimpiečius apdovanojęs V. Putinas žarstė pagyras K. Valijevai ir keikė tarptautines sankcijas

Praėjus dviem mėnesiams po Pekino žiemos olimpinių žaidynių ir iškart po jų pradėtos agresijos prieš Ukrainą Kremliuje surengtas rusų olimpiečių pagerbimas. Jame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įteikė apdovanojimus, šlovino savo sportininkus ir keikė tarptautines sankcijas.

V.Putinas apdovanojo K.Valijevą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas apdovanojo K.Valijevą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 8:05 PM, atnaujinta Apr 26, 2022, 8:14 PM

Jis kalbėjo ir apie dopingo bylą, pareiškęs, kad dailiojo čiuožimo žvaigždutės Kamilos Valijevos pasirodymai negalėjo būti pasiekti naudojant jokias draudžiamas medžiagas.

K.Valijeva, kuriai antradienį sukako 16 metų, praėjusį gruodį Rusijos čempionate davė teigiamą dopingo mėginį, tačiau jo rezultatas buvo paskelbtas tik vasario 8 d., praėjus dienai po to, kai ji jau padėjo Rusijos olimpinio komiteto (ROK) komandai laimėti komandinį turnyrą Pekino žaidynėse.

Šis atvejis metė šešėlį rusų dalyvavimui žaidynėse, nors jiems jau buvo taikomos sankcijos dėl ankstesnių dopingo skandalų – Rusijos atstovai varžėsi be savo vėliavos ir himno.

„Savo sunkiu darbu ji pakėlė sportą į tikros meno formos lygį, – sakė V.Putinas apie K.Valijevą Kremliuje. – Tokio tobulumo negalima nesąžiningai pasiekti papildomų medžiagų ar manipuliacijų pagalba.

Puikiai žinome, kad dailiajame čiuožime šių papildomų medžiagų nereikia.“

K.Valijeva buvo favoritė laimėti olimpinį auksą ir Sporto arbitražo teismas leido jai dalyvauti moterų vienetų varžybose Pekine, kur ji dėl klaidų liko tik ketvirta.

Tačiau ji tapo pirmąja moterimi, kuri olimpinėse žaidynėse atliko keturgubą šuolį.

K.Valijevos byla sukėlė klausimų, ar nereikia padidinti minimalaus dailiojo čiuožimo sportininkų amžiaus, kuris šiuo metu yra 15 metų – taip siekiant apsaugoti nepilnamečius.

V.Putinas taip pat pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos parolimpiečių pašalinimas iš Pekino parolimpinių žaidynių po to, kai Rusija vasario 24 dieną išsiuntė karius į Ukrainą, yra diskriminacijos dėl tautybės atvejis.

„Rusijos ir Baltarusijos sportininkų suspendavimas ne tik tiesiogiai pažeidė pagrindinius sporto principus. Taip buvo atvirai, ciniškai pažeistos jų pagrindinės žmogaus teisės“, – Kremliuje kalbėjo V.Putinas.

V.Putinas taip pat sukritikavo Tarptautinę plaukimo federaciją (FINA) už tai, kad olimpinio aukso medalio laimėtojas rusas Jevgenijus Rylovas devyniems mėnesiams diskvalifikuotas už dalyvavimą mitinge, remiančiame Maskvos karinę intervenciją Ukrainoje – pavadino šį žingsnį „visiškai absurdišku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.