EUROLYGA 2023

Rusijos sportininkai toliau isterikuoja – olimpinė čempionė kelia savo sąlygas

Dukart olimpinė čempionė Sofija Velikaja kelia savo sąlygas Tarptautiniam olimpiniui komitetui (IOC) ir grasina nedalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

 S. Velikaja<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 S. Velikaja<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2022, 3:26 PM, atnaujinta May 2, 2022, 3:27 PM

36-erių fechtuotoja olimpinėse žaidynėse yra iškovojusi 2 aukso ir 3 sidabro medalius, o Tokijuje vykusiose žaidynėse sportininkei buvo patikėta nešti Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vėliavą.

Tėvynėje sportininkė mėgaujasi didvyrės statusu, o dar 2016 metais ji buvo išrinkta Rusijos olimpinio komiteto sportininkų komisijos vadove.

Tačiau jos nežavi idėja 2024 metais Prancūzijoje varžytis kaip neutraliai sportininkei. Rusijos komandoms iš esmės uždrausta dalyvauti tarptautinėse varžybose po to, kai vasario 24 dieną prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą.

Sportininkai, kuriems leidžiama varžytis individualiai, turi tai daryti be sąsajų su savo šalimi, o jų nacionalinė vėliava ir himnas yra uždrausti renginiuose. Praėjusiose žiemos olimpinėse žaidynėse Pekine Rusijos sportininkai vėl varžėsi su ROC vėliava.

Tačiau ir jiems, ir Baltarusijai buvo uždrausta dalyvauti žiemos parolimpinėse žaidynėse. Duodama interviu TASS, S.Velikaja tvirtino, kad ji netęs savo žygio olimpinėse žaidynėse, nebent galės tai padaryti atstovaudama tik Rusijai.

„Kiekvienas turi būti lygus – dalyvauti su savo vėliava ir su savo himnu. Dabar olimpinis judėjimas yra ties dideliu klaustuku. Kol nebus sukurtos vienodos sąlygos, aš nevažiuočiau į žaidynes“, – piktinosi agresorės šalies sportininkė.

S.Velikajai nesvetima prieštaringa pozicija. 2016 metais Brazilijoje ji savo olimpinės komandos aukso medalį skyrė Rusijos sportininkams, kurie buvo nubausti po kaltinimų valstybės remiamu dopingu, sukrėtusiu sporto pasaulį.

Vasario 24 d. ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti karą, Ukrainą puolė rusų pajėgos. Rusijos įsiveržimas į nepriklausomą kaimyninę valstybę jau pareikalavo tūkstančių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir ėmėsi itin griežtų sankcijų prieš šalį agresorę Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.