EUROLYGA 2023

J. Bernoto ir R. Jasiūno olimpinių burlenčių pasaulio čempionate laukia permainingi vėjai ir klastingos srovės

Šiandien, spalio 17 dieną, du Lietuvos burlentininkai, olimpietis Juozas Bernotas ir buriuotojas Rytis Jasiūnas pradeda kovą olimpinės IQFOIL burlentės Pasaulio čempionate. Čia sportininkams teks susidurti ne tik su milžiniška konkurencija, mat į čempionatą vyrų grupėje susirinko apie 200 stipriausių atletų iš viso pasaulio, bet ir su šiuo metu Bresto įlankoje, Prancūzijoje, vyraujančiais itin permainingais oras, kurie per dieną gali pasikeisti nuo visiško štiliaus iki itin stipraus vėjo.

R.Jasiūnas.<br>M.Beun nuotr.
R.Jasiūnas.<br>M.Beun nuotr.
R.Jasiūnas.<br>M.Beun nuotr.
R.Jasiūnas.<br>M.Beun nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 9:03 AM

„Šiuo metu virš Šiaurės Atlanto vyrauja labai nepastovios orų sistemos, dėl to yra labai sunku prognozuoti, kokie vėjai ir kokios sąlygos mūsų laukia Bresto įlankoje šią savaitę. Prognozė keičiasi kiekvieną dieną ir vienąkart ji rodo, kad bus ypač silpnas vėjas, o po kelių valandų tą pačią prognozę pakeičia ir įkelia, kad pūs net iki 10–15 m/s“, – apie kantrybės reikalaujančią situaciją prieš čempionatą pasakoja Rytis Jasiūnas.

Jo teigimu, nėra aišku net, ar pirmąją Pasaulio čempionato dieną lenktynės įvyks, nes prognozuojamas visiškas štilis.

Sudėtinga orų situacija, pasak Juozo Bernoto, buvo tapo iššūkiu ir ruošiantis Pasaulio čempionatui bei siekiant kuo geriau susipažinti su akvatorija.

„Oras nelepina, pakankamai šalta, tačiau orai visą savaitę nusimato tikrai permainingi – panašu, kad galim gauti ir labai silpno, ir labai stipraus vėjo. Dėl nelabai tinkamų oro sąlygų šiek tiek strigo ir pasiruošimas. Vėjo buvo nedaug, buriavom, kiek galėjom, tačiau planavome, kad treniruočių pavyks padaryti daugiau. Nepaisant to, jau labai laukiu starto ir jaučiuosi pasiruošęs gerai, viskas juda tinkama linkme“, – prieš čempionato pradžią teigė J. Bernotas.

Pasak buriuotojų, iššūkiu Bresto įlankoje visiems sportininkams taps ne tik permainingi orai, bet ir pati akvatorija, mat dėl potvynių ir atoslūgių šioje įlankoje susidaro itin didelės, savo kryptį ir poziciją vis keičiančios srovės. Be to, R. Jasiūno teigimu, šiuo metu įlankoje galima aptikti ir daug žolių kupstų, kurie kartais siekia net ir iki 2 metrų pločio, kas dideliais greičiais buriuojantiems IQFOIL burlentininkams gali tapti ne tik juos stabdančia, bet ir inventorių apgadinančia ar sportininką apverčiančią kliūtimi.

Iš viso į olimpinės IQFOIL burlentės Pasaulio čempionatą susirinko apie 300 sportininkų – moterų grupėje ketina startuoti apie 100 atlečių, vyrų – apie 200 atletų iš viso pasaulio, tarp jų – ir 2021 metų pasaulio čempionas, prancūzas Nicolas Goyardas, vicečempionas, britas Matthew Bartonas bei bronzos laimėtojas, olandas Luucas van Opzeelandas. Tai žada išties didžiulę konkurenciją, o kartu – rimtas sportines sąlygas pasitikrinti savo turimą pasiruošimą prieš jau kitąmet vyksiančią atranką į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

IQFOIL Pasaulio čempionatas Breste, Prancūzijoje, vyks spalio 17–22 dienomis. Čempionato metu, jei oro sąlygos leis, organizatoriai ketina įvykdyti visų IQFOIL burlentėms skirtų formatų lenktynes – įprastą lenktynių distanciją, slalomo varžybas bei maratoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.