EUROLYGA 2023

Apeliaciją pateikusi WADA siekia ketverių metų diskvalifikacijos K. Valijevai

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) paskelbė sieksianti ketverių metų diskvalifikacijos Rusijos dailiojo čiuožimo atstovei Kamilai Valijevai. WADA pateikė Sporto arbitražo teismui (CAS) pateikė apeliaciją dėl Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) sprendimo.

 Kamila Valijeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kamila Valijeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 7:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2023, 7:36 PM

WADA taip pat pareiškė norinti panaikinti jos rezultatus praėjusių metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose K.Valijeva su Rusijos olimpinio komiteto (ROC) komanda laimėjo auksą.

Jei WADA apeliacija būtų patenkinta, K.Valijeva ir kiti ROC komandos nariai neteks titulo, o JAV komandai bus įteikti aukso medaliai.

K.Valijeva taip pat gali būti nušalinta nuo varžybų ilgam laikui.

WADA sieks, kad skaičiuojant nuo 2021 m. gruodžio 25 d. jai būtų uždrausta varžytis ketverius metus. Tuomet jos testas buvo teigiamas dėl draudžiamos medžiagos trimetazidino.

RUSADA praėjusį mėnesį paskelbė apie itin švelnią bausmę K.Valijevai, kuri teigė, kad teigiamą testo rezultatą lėmė netyčia išgerti jos senelio širdies vaistai.

Buvo nuspręsta, kad K.Valievos kaltės nėra ir vienintelė bausmė turėtų būti diskvalifikacija iš Rusijos čempionato.

WADA teigė mananti, kad šis sprendimas yra „neteisingas pagal Pasaulio antidopingo kodekso sąlygas“ ir nusprendė „pasinaudoti savo teise“ pateikti apeliaciją CAS.

„Apeliaciniame skunde WADA siekia ketverių metų diskvalifikacijos ir visų sportininko rezultatų diskvalifikavimo nuo mėginių paėmimo datos 2021 m. gruodžio 25 d., – rašoma WADA pranešime. – Kaip ir per visą šį procesą, WADAr toliau sieks, kad ši byla būtų nagrinėjama be tolesnio nepagrįsto delsimo.“

Travisas Tygartas, Jungtinių Valstijų antidopingo agentūros vadovas, RUSADA sprendimą K.Valijevos byloje pavadino „savanaudišku“ ir paragino WADA ir Tarptautinę čiuožimo sąjungą (ISU) apskųsti sprendimą „siekiant antidopingo sistemos patikimumo ir visų sportininkų teisių užtikrinimo“.

K.Valijeva, kuriai tuo metu buvo tik 15 metų, su ROC komanda praėjusių metų vasarį 2022 m. Pekine iškovojo aukso medalius, aplenkdama JAV ir Japoniją.

Tačiau po to, kai buvo atskleista, kad K.Valijevos testas buvo teigiamas dėl draudžiamos medžiagos, medalių teikimo ceremonija buvo atšaukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.