EUROLYGA 2023

Spjūvis pasaulio sportui – Rusijos fechtuotojams netikėtai leista startuoti visuose turnyruose

„Oho, pirmasis Rusijos sugrįžimas po visų suspendavimų ir diskvalifikacijų. Pasaulio fechtavimas negali be Rusijos“, – taip su fanfaromis skelbia rusų žiniasklaida. Kovo 10 dieną pranešta, kad Rusijos fechtavimo federacija ir sportininkai vėl priimami į visas įmanomas tarptautines varžybas – tai pirmas atvejis, kai rusų sportininkai sugrįžta į tarptautinę areną po metus dėl karo trukusios diskvalifikacijos.

 Rusijos fechtuotojams atidaromi keliai į tarptautinę areną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos fechtuotojams atidaromi keliai į tarptautinę areną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 7:22 PM, atnaujinta Mar 10, 2023, 7:40 PM

Penktadienį Tarptautinė fechtavimosi federacija (FIE) pritarė Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrįžimui į jos globojamas varžybas.

Toks sprendimas buvo priimtas neeiliniame FIE kongrese, kuris vyko internetu. Balsuojant dėl sprendimo sugrąžinti rusus ir baltarusius į tarptautines fechtavimo varžybas „už“ balsavo 89 delegatai, o „prieš“ – 46.

Iš viso buvo trys balsavimai. Pirmasis – dėl rusų ir baltarusių leidimo varžytis individualiose varžybose (89 – už, 46 – prieš). Antrasis – dėl leidimo dalyvauti komandinėse varžybose (85 – už, 51 – prieš). Trečiasis – dėl rusų ir baltarusių pareigūnų, trenerių ir medicinos personalo dalyvavimo varžybose (88 – už, 48 – prieš).

FIE pareiškė, kad rusų ir baltarusių sugrįžimas į tarptautinę areną bus į naudą visiems. Mat Tokijo olimpinėse žaidynėse, likus vos šešiems mėnesiams iki agresoriaus įsiveržimo į Ukrainą, rusai laimėjo 8 medalius, iš jų 3 aukso.

2016 m. Rio de Žaneiro olimpiadoje Rusijos fechtuotojai taip pat buvo pirmi pagal iškovotus medalius ir FIE norėtų matyti stipriausius fechtuotojus Paryžiaus olimpiadoje.

2022 metų vasario 27 dieną FIE Vykdomasis komitetas atšaukė varžybas Rusijoje ir Baltarusijoje, o po dviejų dienų, vadovaudamasi Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijomis, jis taip pat suspendavo agresoriaus ir satelito federacijas bei sportininkus – be galimybės startuoti net ir po neutralia vėliava.

Rusijos fechtavimosi federacijos (FFR) vadovas Ilgaras Mamadovas atskleidė detales, kada jau galės tarptautinėje arenoje pasirodyti Rusijos ir Baltarusijos fechtuotojų komandos.

I.Mamadovas teigė, kad sportininkų sugrįžimas į startus įvyks ne anksčiau kaip 2023 metų balandžio viduryje.

Tuomet prasidės atranka į Paryžiaus olimpiadą, o turnyrai įvyks Lenkijoje ir Pietų Korėjoje.

„Kitų išlygų dėl įvairių reikalavimų ir dokumentų, kaip ir kitose sporto šakose, nėra. Dabar Tarptautinė fechtavimosi federacija (FIE) kalba apie Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijų laukimą. Taip pat neaišku, ar galėsime mes startuoti su savo vėliava ir himnu, tačiau net ir neutralus statusas šiai dienai mus tenkins“, – sakė funkcionierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.